В Уманському центрі медико-санітарної медицини працюють 13 лікарів загальної практики

В Уманському центрі медико-санітарної медицини працюють 13 лікарів загальної практики

Сімейні лікарі існують у всьому світі: в Німеччині їх називають домашніми, у Великобританії – лікарями загальної практики, у Канаді, США – сімейними. Сімейний лікар – звичайне поняття для західних країн і відносно нове для України. Кожен громадянин України має право вільного вибору та заміни лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Таке право закріплено в Наказі Міністерства охорони здоров\’я України від 04.11.2011 р. В ньому докладно виписані права щодо вільного вибору та заміни лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Самостійно обирати лікаря людина має право вже з 14 років. Про це «Нова Доба» дізналася в Уманській РДА.

Сімейний лікар може самостійно діагностувати та лікувати у відповідності до сучасних стандартів до 80% захворювань, які стали первинною причиною звернення пацієнта до лікаря. Іншими словами, 4-ом з 5-ти пацієнтів не знадобляться будь-які інші спеціалісти. До практики сімейного лікаря входить: діагностика стану шкіри та волосся, гострота зору, плоскостопість, профілактичний огляд молочних залоз, прихована депресія, часті простудні захворювання, стан вен на ногах, зайва вага, підвищений артеріальний тиск та інші питання. Сімейні лікарі не можуть заміняти спеціалістів вузької спеціальності, вони надають лише первинну допомогу та здійснюють діагностику. Сімейний лікар збирає всю наявну щодо патології інформацію, оцінює її актуальність, передбачає фактори ризику та розробляє індивідуальну тактику лікування і стратегію поведінки.
Сімейного лікаря ще називають «лікарем першого контакту», бо саме до нього люди передусім звертаються зі своїми проблемами. Такий лікар не зосереджений тільки па одному захворюванні пацієнта, він здатний комплексно оцінити стан здоров’я й призначити лікування з урахуванням індивідуальних особливостей хворого, забезпечує тривалу й безперервну медичну допомогу залежно від потреб пацієнта. Адже дуже часто трапляється так, що одне захворювання перебігає на тлі інших. Нині кожне з них лікують різні лікарі, вони призначають ліки без урахування впливу однієї хвороби на іншу. У коло обов’язків сімейного лікаря входить також проведення диспансеризації, регулярних профілактичних оглядів та ін.

Сімейний лікар, у якого є відповідна підготовка, зможе відразу направити до потрібного фахівця. Саме він, а не хворий, налагоджує зв\’язок із «вузькими» фахівцями. Нині хворі самі йдуть до фахівців 2-3 рівня, а це неправильно. По-перше, лікар з вузькою спеціалізацією не завжди може розібратися із простими випадками, адже він займається специфічними проблемами. По-друге, немає потреби змушувати вузькоспеціалізованого фахівця надавати первинну допомогу.

В Уманському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги працюють 13 лікарів загальної практики – сімейної медицини, 3 лікарі-терапевти, 2 лікарі-педіатри та 104 медичні сестри.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x