Проїзд в черкаських тролейбусах коштуватиме 1,50?

Проїзд в черкаських тролейбусах коштуватиме 1,50?

Нині обговорюється підняття тарифу на проїзд в міському електротранспорті від 1,25 грн. до 1,50 грн.

Про це «Новій Добі» повідомили в КП «Черкасиелектротранс».

У середньому за рік послугами електротранспорту користуються близько 20 млн. громадян, зокрема пільговиків близько 14 млн. осіб.
На підприємстві пояснюють, що за період дії тарифу в розмірі 1,25 грн. (з травня 2011 року) відбувався ряд змін цінової політики в державі:
– зростала вартість електроенергії за 1 кВт/год – в 1,5 рази (з 0,2436 грн до 0,3648грн), а з 01.06.2014 – в 1,72 рази (з 0,2436 до 0,4194 грн);
– збільшилась вартість матеріалів і запасних частин для електротранспорту до 43%;
– зросла вартість паливно-мастильних матеріалів – 15,8%.

Навіть якщо прогноз індексу споживчих цін до кінця 2014 року досягне 20 %, то розрахунково тариф потребує наступних змін: 1,25 грн + 20% = 1,50 грн.
Це дозволить частково оздоровити економіку підприємства, але не дасть ефекту подолання повної збитковості економіки та створить соціальну напругу серед незахищених верств населення.

Змін потребує не тариф, а маршрутна мережа в місті.

КП «Черкасиелектротранс» ЧМР до 1996 року надавало послуги з перевезення на маршрутах міста, які були сформовані у відповідності до пасажиропотоків та попиту мешканців. При цьому підприємство перевозило близько 73 % платних пасажирів і 27% пільгової категорії. Але, на жаль, на цей час, з розвитком стихійного ринку перевезень в Черкасах, показники послуг з пасажирських перевезень електротранспортом змінились до навпаки: 27% – платних і 73% – пільгової категорії, перевезення яких щорічно потребує збільшення коштів з державного та місцевих бюджетів. Без здійснення транспортної реформи у місті Черкаси, яка б раціонально розподілила платних та пільгових пасажирів між усіма операторами пасажирських перевезень, на даний час сенсу у підвищенні тарифу на проїзд в електротранспорті не має.

Керівник КП вважає за потрібне, з метою запобігання соціальної напруги серед незахищених верств населення, тариф 1,50 грн. впроваджувати разом з транспортною реформою у місті Черкаси. Про це ним були надані пропозиції до департаменту ЖКГ в частині збереження діючого тарифу та проведення транспортної реформи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x