Хоча нинішню осінь важко назвати грибною, та це не зупиняє любителів тихого полювання. Багато хто з них уже почав виходити на пошуки грибів, і декому навіть вдається знаходити улюблену смакоту. Та, на жаль, цей осінній дарунок лісу здатен стати смертельною пасткою для тих, хто не вміє розрізняти якісний продукт і не хоче дотримуватися порад відомих грибників і лікарів. Розповідає власний кореспондент «Нової Доби».
Ніколи не збирайте грибів, що виросли біля магістралей та автошляхів, на промислових територіях, у хімічно та радіаційно забруднених зонах.
Отруйним може стати гриб із перестиглим плодовим тілом, а також в’ялий або червивий.
Ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте.
Якщо гриб викликає бодай найменший сумнів, краще його позбутися.
Намагайтеся збирати губчасті гриби: білі, бабки, моховики тощо. У нашій області серед них рідко зустрічаються отруйні.
Ніколи не збирайте гриби, що мають біля ніжки кулясте потовщення.
Відмовтеся від пластинчатих грибів. Більшість отруйних грибів нашої природної зони маскуються під них.
Не сподівайтеся знайти в довідниках зображення апетитного, але незнайомого гриба. Нинішні реальні гриби часто не відповідають малюнкам.
Зморшки потрібно обов’язково кип’ятити протягом 7 – 10 хв. (потім відвар потрібно злити). Грузді, вовнянки, чорнушки, білявки та інші гриби, що містять молочний сік, обов’язково потрібно вимочувати перед приготуванням. У маслюків та мокрух із капелюшка зніміть слизьку плівку.
Перед приготуванням гриби необхідно ретельно промити, а перед сушінням – обтерти вологою тканиною.
Не вживайте сирих грибів!
Перед приготуванням будь-якої страви з грибів їх треба відварити в підсоленій воді протягом 10 – 15 хв.
Не давайте грибів дітям, не пригощайте ними вагітних жінок і літніх людей.
Не вживайте грибів більше одного разу на тиждень. Більшість їстівних грибів містить отруту в мікродозах. Якщо вживати їх кілька днів підряд, можна отруїтися.
Разом із грибними стравами не можна вживати алкогольні напої, молоко, а також варто обмежити вживання ліків.
Якщо відразу після споживання грибів або протягом наступних 1 – 4 годин з’являються нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, симптоми серцевої недостатності, потрібно негайно викликати «швидку».
Не чекаючи приїзду лікарів, потрібно промити шлунок. Для цього випийте 5-6 скл. кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання. Коли промивні води стануть чистими, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок) або будь-який інший детоксикант.
Дайте випити потерпілому міцного чаю, кави або трішки підсоленої води, покладіть йому на живіт і на ноги грілки.