Час збирати гриби

Час збирати гриби

Хоча нинішню осінь важко назвати грибною, та це не зупиняє любителів тихого полювання. Багато хто з них уже почав виходити на пошуки грибів, і декому навіть вдається знаходити улюблену смакоту. Та, на жаль, цей осінній дарунок лісу здатен стати смертельною пасткою для тих, хто не вміє розрізняти якісний продукт і не хоче дотримуватися порад відомих грибників і лікарів. Розповідає власний кореспондент «Нової Доби».

 Ніколи не збирайте грибів, що виросли біля магістралей та автошляхів, на промислових територіях, у хімічно та радіаційно забруднених зонах.
 Отруйним може стати гриб із перестиглим плодовим тілом, а також в’ялий або червивий.
 Ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте.
 Якщо гриб викликає бодай найменший сумнів, краще його позбутися.
 Намагайтеся збирати губчасті гриби: білі, бабки, моховики тощо. У нашій області серед них рідко зустрічаються отруйні.
 Ніколи не збирайте гриби, що мають біля ніжки кулясте потовщення.
 Відмовтеся від пластинчатих грибів. Більшість отруйних грибів нашої природної зони маскуються під них.
 Не сподівайтеся знайти в довідниках зображення апетитного, але незнайомого гриба. Нинішні реальні гриби часто не відповідають малюнкам.
 Зморшки потрібно обов’язково кип’ятити протягом 7 – 10 хв. (потім відвар потрібно злити). Грузді, вовнянки, чорнушки, білявки та інші гриби, що містять молочний сік, обов’язково потрібно вимочувати перед приготуванням. У маслюків та мокрух із капелюшка зніміть слизьку плівку.
 Перед приготуванням гриби необхідно ретельно промити, а перед сушінням – обтерти вологою тканиною.
 Не вживайте сирих грибів!
 Перед приготуванням будь-якої страви з грибів їх треба відварити в підсоленій воді протягом 10 – 15 хв.
 Не давайте грибів дітям, не пригощайте ними вагітних жінок і літніх людей.
 Не вживайте грибів більше одного разу на тиждень. Більшість їстівних грибів містить отруту в мікродозах. Якщо вживати їх кілька днів підряд, можна отруїтися.
 Разом із грибними стравами не можна вживати алкогольні напої, молоко, а також варто обмежити вживання ліків.
 Якщо відразу після споживання грибів або протягом наступних 1 – 4 годин з’являються нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, симптоми серцевої недостатності, потрібно негайно викликати «швидку».
 Не чекаючи приїзду лікарів, потрібно промити шлунок. Для цього випийте 5-6 скл. кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання. Коли промивні води стануть чистими, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок) або будь-який інший детоксикант.
 Дайте випити потерпілому міцного чаю, кави або трішки підсоленої води, покладіть йому на живіт і на ноги грілки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x