На Уманщині тривають осінньо-польові роботи

На Уманщині тривають осінньо-польові роботи

Сільське господарство, особливо на сьогоднішній день, є однією із стратегічно-важливих галузей економіки Уманського району. Під урожай 2014 року по господарствах району посіяно зернових культур на площі 57,2 тис га, у тому числі ранніх зернових на площі 32 тис га. В поточному році всіма категоріями господарств вирощено і зібрано 146,6 тис тонн зернових ранньої групи, при середній урожайності 45,8 ц/га. Крім того, в 2014 році значні площі відведено під посів кукурудзи на зерно (24,3 тис, га проти 19,3 тис га в 2013 році). Про це «Новій Добі» повідомили в Уманській РДА.

Станом на 30 вересня 2014 року господарствами усіх форм власності обмолот кукурудзи на зерно проведено на площі 2,2 тис. га, що складає 9% до посіву. Намолочено 18 тис. тонн зерна, середня урожайність складає 82 ц/га в сухому зерні. Активно проводять обмолот кукурудзи на зерно ТОВ «Чорна Кам`янка» (керівник Віталій Нероба), де обмолочено 540 га, при урожайності 90 ц/га та ТОВ «Агровіт» (керівник Сергій Чупира), де обмолочено 350 га, при урожайності 80 ц/га. В цілому на звітну дату зернових обмолочено на площі 34,2 тис га, що складає 60% до посіву, намолочено 164,7 тис. тонн (середня урожайність складає 60 ц/га).
Під урожай 2014 року посів технічних культур проведено на площі 29,1 тис. га, в тому числі соняшника 15,8 тис. га, озимого ріпаку 3,5 тис. га, сої 8,5 тис. га та цукрових буряків на площі 650 га. Господарства району проводять обмолот соняшника та сої. Так, станом на 29 вересня обмолот соняшника проведено на площі 13,1 тис. га, що складає 83% до посіву, при середній урожайності 25,8 ц/га. Найвищу урожайність на звітну дату отримали в ТОВ «Уманьхімагро» (керівник Олексій Коваль) 44,7 ц/га на площі 97 га та ТОВ «Новий Світ-Агро» (керівник Віктор Шилюк) – 40 ц/га на площі 220 га. Обмолот сої проведено на площі 4,1 тис. га, що складає 49% до посіву, середня урожайність складає 18 ц/га.

29 вересня господарства району розпочали збирання цукрових буряків. Першими розпочали копку цукрових буряків ПП «Пульс Природи» (керівник Юрій Гринь), ТОВ «Агроплант» (керівник Олександр Мордач) та ТОВ «Весна» (керівник Любов Кобець). ПП «Пульс Природи» викопало цукровий буряк на площі 70 га, що складає 92% до посіву. Цукрові буряки в ТОВ «Агроплант» викопано на площі 15 га, що становить 7% до площі посіву.
Так повелося, що селянам немає коли відпочивати – не встигли зібрати урожай звітного року, а вже потрібно думати про урожай наступного 2015 року. Спеціалісти управління агропромислового розвитку протягом року неодноразово проводили наради з керівниками сільськогосподарських підприємств району, приймали участь в організації днів поля за участю провідних виробників сільськогосподарської техніки, насіння, добрив, засобів захисту рослин та агрохімікатів з метою покращення заходів вирощування сільськогосподарських культур для найбільш повної реалізації потенціалу сорту чи гібриду сільськогосподарських культур.

На звітну дату підготовку грунту під посів озимих проведено на площі 26 тис. га, що складає 93% до прогнозу. Підготовка грунту проводиться по мірі збирання сої та соняшнику.
Для проведення посіву озимих та здійснення комплексу осінньо-польових робіт господарствами району закуплено 758 т дизельного палива, що становить 79% до потреби та 420 т бензину, що складає 71% до потреби.
Посів озимого ріпаку проведено на площі 4,1 тис. га, що складає 82% до прогнозу та на рівні середньо обласного показника.

Посів основної продовольчої культури, озимої пшениці проведено на площі 7,6 тис. га, що складає 38,5% до прогнозу. В Уманській філії ПрАТ «Райз-Максимко» (керівник Віталій Сакалюк) посів озимої пшениці проведено на площі 2 тис. га, що складає 117,6% до прогнозу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x