Аграрна історія має допомогти в реформуванні села (ФОТО)

Аграрна історія має допомогти в реформуванні села (ФОТО)

Сьогодні в Черкаському Національному університеті ім. Б. Хмельницького розпочав роботу ювілейний, 10 всеукраїнський симпозіум з проблем аграрної історії. Організували його наукове товариство істориків-аграрників (голова товариства – завідувач кафедри архівознавства, новітньої історії та спеціальних історичних дисциплін, професор ЧНУ Анатолій Морозов) спільно з Інститутом історії України НАН України (директор Інституту Валерій Смолій). Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

У заході беруть участь провідні науковці вищих навчальних закладів України. Заплановано прослухати близько 80 лекцій і доповідей, присвячених основним здобуткам аграрної історії за останні десятиліття, її дослідникам, особливостям розвитку аграрних відносин в різні історичні епохи. В порядку денному симпозіуму значаться й інші теми, які стосуються етнокультурного буття, духовності й світогляду українського селянства, актуальних проблеми розвитку сучасного села тощо.
Аграрна історія має допомогти в реформуванні села (ФОТО)
Відкриваючи симпозіум, в.о. ректора ЧНУ Олександр Черевко розповів про історію симпозіумів з аграрної історії, наукове видання ЧНУ «Український селянин» та про сільськогосподарські здобутки й традиції Черкащини.
Директор Інституту історії України НАН України Валерій Смолій у своєму вступному слові наголосив, що нинішні українські науковці, досліджуючи нові теми, занурюються не лише в недавню історію, а й у часи середньовіччя й навіть зачатків землеробства.
Як же сьогодні вчені-історики можуть допомогти в реформуванні аграрного сектору України? Відповідаючи на це запитання журналіста, Валерій Смолій зауважив, що вчені й справді можуть допомогти реформуванню.
– Будь-яка справа, в тому числі й аграрна, закорінена в давніх-прадавніх традиціях і століттях, – сказав Валерій Андрійович. – Для того, щоб добре реформувати й відчувати себе впевнено на землі, треба дуже добре знати історію й ці традиції. От до цього я й закликаю всіх, хто сьогодні займається реформаторською справою – добре вивчити ці речі. Це по-перше, а по-друге, прислухатися до рекомендацій учених-істориків. От, будь ласка, давайте прислухатися й спільно працювати.
Аграрна історія має допомогти в реформуванні села (ФОТО)
Аграрна історія має допомогти в реформуванні села (ФОТО)
Продовжуючи тему реформ на селі, Олександр Черевко зазначив, що історики, досліджуючи аграрні системи й відносини, роблять дуже важливу справу, яка є основою, базою для будь-яких реформ.
– Щоб робити реформи, треба добре знати, що було і як колись було, – переконаний Олександр Володимирович. – Сьогодні стоїть завдання в зближенні наукового середовища й тих, хто ці реформи проводить. Ми досліджуємо сьогодні тему аграрної історії. Це по суті, історія селянства. Що відбувається сьогодні? Сьогодні великотоварне виробництво гарно знижує собівартість, але видавлює фермера, мале селянське господарство. Всі ми, як один, повторюємо, що селянин, селянство – це душа України. Так от ми цю душу цими великим тракторами й задавлюємо. В такій формі господарювання немає місця українському селу й українському селянинові. Обговорюючи аграрну історію, зупиняючись на помилках, ходячи по тих самих «граблях», я б застеріг знову класти їх попереду себе. Зараз обласна державна адміністрація розробляє гарну програму, перспективну – «2020». Це добре. Але добре буде тоді, коли, як казав Шевченко «а у селах у веселих – і люди веселі». Так от, вони будуть веселі, коли матимуть робоче місце, соціальний захист і перспективу для своїх дітей. Зараз всі як один біжать по вищу освіту, а сьогодні треба думати про професійну, зокрема про аграрну. Мету симпозіуму вбачаю в тому, щоб ще раз закцентувати увагу на тому, що науковці двома руками за реформи. Але ці реформи мають не лише зберегти, а й розвивати селянство, піднімати, розкривати українську душу. Якщо буде робитися навпаки, то тоді хоч грейдером згрібай усе село кудись у яр…

Симпозіум триватиме й завтра.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x