Шість господарств Уманщини вирощують цукровий буряк

Шість господарств Уманщини вирощують цукровий буряк

Цукровиробницто – здавна було однією із стратегічних галузей сільськогосподарського виробництва як України, так і Уманщини. Останні десятиліття ця галузь, зокрема, і на Уманщині переживає свої не найкращі часи. Докорінно змінилась структура посівних площ технічних культур: відсоток площ у 2014 році зріс у 1,7 раза та зазнав суттєвої зміни за складом культур; частка соняшника зросла у 7 разів; частка сої зросла у 8 разів; частка озимого ріпаку збільшилась у 10 разів; частка цукрового буряка скоротилася майже у 14 раз. Виробництво цукрового буряка дуже затратне та при цьому воно високорентабельне, адже прибуток з 1 га виробництва цукрового буряка в 2-3 рази перевищує прибутковість виробництва пшениці. Про це «Новій Добі» повідомили в Уманській РДА.

У 2014 році поступово відновлюється галузь буряковиробництва в Уманському районі, а саме, під урожай 2014 року в районні було посіяно цукрового буряка на площі 650 га проти 275 га в 2013 році. Посів цукрового буряка було проведено в 6 господарствах району: ТОВ «Новий Світ-Агро» – 65 га, ТОВ «Весна» – 75 га, ФГ «АФ Базис» – 80 га, ТОВ «Агроплант» – 203.5 га, ПП «Пульс Природи» – 76 га, ФГ «Хорста» – 130 га.

На сьогодні 3 господарства району проводять збирання солодких коренів: ПП «Пульс Природи», ТОВ «Весна», ТОВ «Агроплант». На звітну дату господарствами району викопано цукрового буряка на площі 174 га, що становить 26,7% до посіву при середній урожайності понад 500 ц/га. Завершено збирання солодких коренів в ПП «Пульс Природи», де цукровий буряк викопано на площі 76 га при урожайності 510 ц/га в заліковій вазі. Найбільшу площу цукрового буряка в 2014 році в районі було посіяно в ТОВ «Агроплант» – 203,5 га. Дане господарство одне з перших розпочало збирання цукрового буряка та провело його на площі 60 га, що складає 29% до посіву, середня урожайність складає 500 ц/га.

На сьогоднішній день у господарстві проводиться збирання технічних культур: соняшнику на площі 282,7 га, сої на площі 18 га. Також господарство активно проводить посів озимих культур. Так, озимого ріпаку посіяно на площі 149 (106% до прогнозу), озимої пшениці посіяно на площі 350 га. Крім того, дане господарство займається насінництвом кукурудзи та соняшника. Ділянок гібридизації кукурудзи було посіяно на площі 57 га, соняшника на площі 164 га. Особливо хотілося б відмітити вклад даного господарства в розвиток цукровиробництва в районі. Кілька років поспіль дане господарство знаходиться серед небагатьох, які висівають цукровий буряк. Частка цукрового буряка посіяного в даному господарстві під урожай 2014 року сягає 31,3% загальнорайонного показника. Поряд із збиранням цукрового буряка ТОВ «Агроплант» здійснює підготовку грунту для посіву ярих культур під урожай 2015 року. У господарстві планується збільшити площу посіву цукрових буряків у наступному році до 300 га.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x