Проблема ВІЛ/СНІДу є не лише медичною, а й трудовою

Проблема ВІЛ/СНІДу є не лише медичною, а й трудовою

На цьому наголосив під час прес-конференції в облдержадміністрації директор обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Петро Левченко. Про це \”Нова Доба\” дізналася в ОДА.

– Людина, яка постійно отримує антиретровірусну терапію, є абсолютно безпечною для здорових людей. Більше того, таке лікування призводить до відновлення функції імунної системи, зупинки прогресування захворювання, зниження частоти передачі ВІЛ, – зазначає Петро Юрійович.
На жаль, більшість у суспільстві про це не знає, тому існує таке явище, як дискримінація ВІЛ-інфікованих. Часто з цією проблемою стикаються хворі на робочих місцях або при прийнятті на роботу. Тож, за ініціативи Федерації профспілок України – організації, яка опікується трудовими правами та безпекою на робочих місцях, – прийнята національна стратегія тристороннього співробітництва із протидії ВІЛ/СНІДу в сфері праці на 2012-2017 роки в особі держави, роботодавців і профспілок.

– Вартим уваги є те, що проблема ВІЛ/СНІДу є не лише медичною та соціальною, а ще й трудовою, – говорить голова Федерації професійних спілок Черкаської області Петро Шевченко. – У 85 нових випадках інфікування ВІЛ вражає людей саме працездатного населення, яке стало групою ризику. Тому програма на робочих місцях – найбільш дієвий спосіб інформування цільової групи працюючого населення. З вересня 2012 по грудень 2013 року Федерація профспілок області за підтримки Міжнародної організації праці створили пілотний проект «Сприяння розробленню і впровадженню програм протидії ВІЛ/СНІДу на робочих місцях». Партнерами у провадженні Програми виступили обласний центр СНІДу, об’єднання роботодавців, профспілкові комітети підприємств, організацій та установ області. Таким чином, 99 представників підприємств і партнерських установ із питань ВІЛ у сфері праці пройшли тренінги та навчання. Підготовлено 55 тренерів з питань ВІЛ. У реалізації програми були задіяні 12 підприємств, зокрема: Черкаська обласна лікарня та онкодиспансер, Черкаський медичний коледж, ПАТ «Азот», КП «Черкаситеплокомуненерго», КП «Водоканал», Канівська ГЕС, ТОВ «Кондитерська фабрика «Меркурій» Смілянського району та ін.

У результаті 6 підприємств включили в колективні договори Положення про попередження ВІЛ, недопущення стигми і дискримінації на робочих місцях, 3 підприємства прийняли Кодекс поведінки з ВІЛ/СНІДу на робочому місці, 4 – додали питання ВІЛ/СНІДу в регулярні інструктажі з охорони праці. Завдяки цій програмі на робочих місцях було охоплено інформаційною роботою і навчанням більше 5 тис співробітників з 12 підприємств, хоч потенційно можна охопити значно більше. Майже 1,5 тисячі пацієнтів медичних закладів, де впроваджуються програми, отримали інформаційні матеріали. Активним учасником цієї програми був Черкаський медичний коледж, зокрема 1200 студентів взяли участь у навчальних інформаційних заходах.

Такий пілотний проект дав можливість апробовувати механізм попередження ВІЛ у сфері праці. А завдяки його реалізації у вересні 2013 року відкрився Черкаський регіональний навчально-тренінговий центр з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу Черкаського медичного коледжу на базі обласного центру СНІДу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x