Більше 6 тис черкащанок пройшли діагностику раку молочної залози

Більше 6 тис черкащанок пройшли діагностику раку молочної залози

З нагоди відзначення Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози в м. Черкаси з 13.10.2014 р. по 17.10.2014 р. у Черкасах була проведена акція «Тиждень діагностики раку молочної залози» з метою профілактики, ранньої діагностики та виявлення раку молочної залози. Усі лікувальні заклади міста при підтримці департаменту охорони здоров’я прийняли активну участь у акції. Про це «Нова Доба» дізналася в КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров\’я ЧМР»

У Черкасах проживає 81 985 жінок старших 40 років. Під час проведення акції в поліклініках та стаціонарах міста було обстежено 6 603 жінки після 40 років, із них у 12 жінок запідозрене онкологічне захворювання і вони були направлені на додаткові обстеження та на консультацію в обласний онкологічний диспансер.

У місті за 9 місяців 2014 року за статистичними даними на онкологічні захворювання захворіло 798 жінок, із них на рак молочної залози – 92, у занедбаній формі – 25. Із них 88 осіб – виявлено під час профілактичних оглядів.
– 1 із 4 онкологічних захворювань, діагностованих у жінок, припадають на рак молочної залози;
– кожен рік рівень захворюваності Україні зростає на 1,5%;
– кожні 45 хвилин в Україні одній жінці ставлять діагноз рак молочної залози;
– щогодини одна жінка помирає від раку молочної залози;
– жінки, у яких діагностується хвороба на 1 стадії, виліковуються.

Проте рак не з’являється на пустому місці. Виникненню пухлини передує тривалий період передпухлинних станів. Протягом життя в молочній залозі жінок відбуваються різні зміни: перебудова структури залози внаслідок циклічних процесів у організмі. Стан цього органу залежить від віку, фаз менструального циклу, вагітності, лактації, гормональних особливостей та інших факторів. Оскільки молочна залоза постійно реагує на різні фізіологічні процеси і зовнішні впливи, лікарі дали їй назву «дзеркало жіночого здоров’я”. Цим пояснюється поширеність захворювання на рак молочної залози.

Надавши своєчасну допомогу на етапі передпухлинного захворювання, можна позбавити пацієнта від подальшого прогресування хвороби. Лікарі наголошують, що все таки головним у боротьбі з раком молочної залози залишається його раннє виявлення. Тому жінкам рекомендовано щомісяця проводити самообстеження молочних залоз, шляхом огляду та промацування грудей на наявність будь-яких змін: розміру, форми або контуру, появи ущільнень розміром з горошину або більше, змін шкірних покривів та почервоніння молочної залози або сосків, збільшення лімфатичних вузлів. Крім самообстеження, кожній жінці віком від 18 років потрібно 1 раз на рік проходити обстеження у мамолога та ультразвукову діагностику молочних залоз, а досягнувши 40 років – доповнити їх ще і мамографією. Це допоможе зберегти ваші груди красивими та уникнути раку молочної залози.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x