Хто замінить лікарів-санепідеміологів?

Хто замінить лікарів-санепідеміологів?

Ліквідація санітарно-епідеміологічної служби загрожує спалахами давно забутих хвороб

«Останнім часом у супермаркетах почали розміщувати багато продуктів у відкритому доступі для покупця. Так, просто посеред залу в ящиках лежать печиво, зефір, цукор, крупи, борошно, булочки тощо. Покупці самі набирають, що їм потрібно. Виникає запитання, наскільки це безпечно, адже в магазин часто заходять хворі люди, які можуть кашлянути чи чхнути на продукти, несвідомі покупці не користуються спеціальними одноразовими рукавичками. Чому дозволяють такий продаж? Через таке «самообслуговування» я не можу купити, наприклад, улюблене печиво, яке, звісно, не піддається миттю чи термічній обробці».

З такою проблемою звернулася до «Нової Доби» читачка. На жаль, питання дотримання санітарних норм у великих супермаркетах досить гостре й хвилює багатьох черкасців. Тож ми вирішили звернутися по коментар до начальника Черкаського міського управління головного управління Держсанепідслужби у Черкаській області, головного державного санітарного лікаря Черкас Василя Загороднього.
– Я, як і ваша читачка, обурений новими порядками в магазинах і також не купую неупаковані продукти, – каже Василь Володимирович. – Йдеться не лише про відвідування магазинів хворих на ГРВІ, а й «брудні руки». Адже людина їхала в транспорті, трималася за поручні й може рознести чимало бактерій. Звісно, це збільшує кількість гострих кишкових захворювань. Уже не кажучи про хворих на туберкульоз, який стрімко поширюється. Але, на жаль, нині на будь-які перевірки накладено мораторій, і санітарно-епідеміологічна служба не має права контролювати ні магазини, ні школи, ні дитсадки. У разі скарг перевірка здійснюється лише з дозволу Кабінету Міністрів України.

Ламати – не будувати
Василь Загородній розповів, що державна санітарно-епідеміологічна служба нині перебуває в стані ліквідації. І це його дуже турбує, бо досвідчений лікар знає, чим це загрожує. Василь Володимирович сміливо робить свої висновки й прогнози, адже 31 рік працює в цій службі, з них 18-ий рік – головним державним санітарним лікарем Черкас, захистив дисертацію. 2008 року Всеукраїнська гігієнічна спілка визнала його «Кращим організатором діяльності державної санітарно-епідеміологічної служби України» серед 850 колег з усієї України. А 2006 року лабораторний підрозділ Черкаської міської санепідстанції визнано найкращим в Україні.
За словами Василя Володимировича, державну санітарно-епідеміологічну службу «рвуть на шматки». Як озвучив віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман, частину її передадуть до ветеринарної служби, частину – до екологічної інспекції та держнагляду з охорони праці. А ще на початку 2013 року ліквідували санепідстанції й створили Державну санітарно-епідеміологічну службу України.
– Зробили нас державними службовцями, вивели санепідслужбу як самостійний центральний орган виконавчої влади, і тепер ми повністю підпадаємо під ліквідацію. У своїх структурах нікого не чіпають, а от косять таких, як ми, – не мириться з несправедливістю Василь Загородній. – Тоді відзвітують, наскільки стало менше чиновників. Хоча насправді ми – лікарі.

Головний державний санітарний лікар Черкас занепокоєний, що країна втратить хороших спеціалістів. Уже звільняються фахівці, бо бачать безперспективність. Люди переведені на півокладу (оклад – 1 218 грн), кожен має взяти місячну відпустку за власний рахунок.
– Фахівці санепідслужби залишаться без роботи, зокрема санітарні фельдшери, – долучається до розмови помічник лікаря-епідеміолога Лариса Семенько. – Не уявляю, як усе буде без нашої установи, адже це загрожує спалахами багатьох інфекційних хвороб. До нас постійно телефонують батьки школярів, жителі міста. От недавно скаржилися на стан харчоблоку в одній зі шкіл. Надходять повідомлення й про неякісні продукти в торгових точках. А ми нічого вдіяти не можемо.

Хто замінить лікарів-санепідеміологів?

Бізнес знищує санітарно-епідеміологічну службу
Ліквідація служби поступово почалася тоді, коли підняв голову приватний бізнес. Народні депутати приймали закони на користь власної справи й, урешті-решт, обмежили повноваження санепідслужби. Зокрема, ухвалили закони, за якими не підлягають перевірці підприємці та юридичні особи, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.
Відтак не лише невеличкі магазинчики, а й супермаркети оформляють секції на різних підприємців, щоб сплачувати менше податків і позбутися контролю відповідних служб. Якщо об’єкти низького ступеня ризику не на спрощеній системі оподаткування, то їх мають право перевіряти раз на 5 років, попередивши за 10 днів.
– Яка ефективність цих перевірок? Наведуть порядок, заховають прострочені продукти… Ми ж знаємо, що в магазинах перебивають і терміни виготовлення продукції, і кінцевий термін реалізації. А все це призводить до того, що люди споживають небезпечні для здоров’я продукти, – продовжує Василь Загородній. – Адже наші працівники щороку вилучали з торгових точок Черкас по 80 – 90 тонн неякісних товарів. Де тепер дівається ця продукція? Зрозуміло, що її продають. Колишній прем’єр говорив, що підприємці самі мають контролювати свою продукцію, створивши власні лабораторії. Але й досі не знаю жодного підприємства, яке б створило свою лабораторію чи службу, що контролювала б умови праці, якість продукції, яку реалізує, тощо. Водночас наша служба має сучасне лабораторне обладнання.

Нині головний державний санітарний лікар позбавлений права приймати рішення про призупинення експлуатації об’єкта, навіть якщо він завдає шкоду здоров’ю, а то й загрожує життю людей.
– Наведу приклад. Торік в одному з ресторанів Черкас був спалах сальмонельозу. Постраждали люди, які були на весіллі. Отримавши інформацію, наші фахівці приїхали в ресторан. З’ясувалося, що шеф-кухар і офіціант хворі на сальмонельоз. Виявили хвороботворні мікроорганізми на столах, посуді, приборах. Я виніс постанову про призупинення діяльності цього ресторану, але прокуратура скасувала її, – обурюється пан Загородній. – А уявіть, якщо це трапиться в школі, як-от недавно було в Києві. Якщо немає гарячої води, мийних дезінфікуючих засобів, то такий об’єкт зовсім не повинен працювати! Та й у нашій області є такі випадки. Санітарно-епідеміологічна служба працювала, як пожежники. Як тільки виникав спалах якоїсь інфекції, відразу створювалася бригада й вживалися всі заходи, щоб локалізувати й не допустити розповсюдження інфекції: знімали з реалізації продукти харчування, відстороняли від роботи працівників, обстежували їх під наглядом епідеміологів, бактеріологів і паразитологів. Хто тепер це робитиме? Я, відверто кажучи, не знаю.

Що ж буде далі?
У Черкасах діяла дезінфекційна станція, що займалася суто дезінфекцією, дезінсекцією й дератизацією (знищення відповідно бактерій, комах і гризунів). Цю станцію ліквідували.
– У санпропускнику цієї станції обробляли дітей і дорослих, у яких знаходили воші. Тепер мами приходять і просять про допомогу, бо препарати з аптеки не діють. Але ми вже нічого, як не прикро, не можемо зробити, – констатує Василь Володимирович. – Щочетверга проводили дезобробку людей без певного місяця проживання. І вони самі йшли сюди, бо тут ще й приймали душ. Усе це було спрямовано на профілактику небезпечних хвороб. Тепер бомжі розносять заразу по всьому місту. І от маємо результат. Лише за 9 місяців цього року показник завошивленості зріс утричі, порівняно з 2013-им. Наступного року очікується ще більший. Те ж саме з гризунами. А ще бувають випадки, коли самотні люди помирають у себе в квартирі. Їх знаходять лише тоді, коли тіло вже розклалося. Раніше дезінфекційна станція виїжджала й обробляла таку квартиру. Хто тепер буде займатися цією неприємною, але такою необхідною справою?

В обов’язки санепідслужби входив і контроль за своєчасним проходженням медоглядів. Виявляли захворювання на туберкульоз на ранніх стадіях, коли ще хворий не загрожував оточенню. У Черкасах за 9 місяців цього року виявлено 71 випадок туберкульозу, 35 із них – це відкрита форма. Щодо обласного показника, то виявлено 409 випадків, а із них 215 – із відкритою формою. І ця сумна статистика лише погіршуватиметься.
– У Черкасах реєструємо велику кількість інфекційних захворювань. Так, без урахування грипу та ГРВІ за 9 місяців зафіксовано 1 488 випадків, зокрема гострі кишкові інфекції, сальмонельоз, туберкульоз, вірусний гепатит, лептоспіроз, менінгококова інфекція, хвороба Лайма. Ці небезпечні хвороби можуть розповсюджуватися. До того ж, у світі поширюється небезпечна лихоманка Ебола. А при скороченні штату нашої служби й режиму роботи ми не можемо запобігти поширенню будь-якої інфекції, провести профілактичні заходи, – переконана заступник начальника Черкаського міського управління головного управління Держсанепідслужби в Черкаській області – начальник відділу епідеміологічного нагляду, лікар-епідеміолог Ольга Савенко. – І мене, лікаря з 32-річним стажем, це дуже непокоїть. Ситуація стає неконтрольованою, і ми не можемо на неї впливати.

Хто замінить лікарів-санепідеміологів?

За словами Ольги Володимирівни, санітарно-епідеміологічна служба за роки плідної профілактичної роботи домоглася значного зменшення рівня багатьох інфекційних хвороб. Так, раніше в Черкасах щорічно реєструвалося 2 – 2,5 тисячі випадків гепатиту А, дизентерії – до 2 – 3 тисяч. Цього року вірусного гепатиту А зареєстровано лише 7 випадків, дизентерії – 1. Але що буде після ліквідації служби, невідомо.

– У Черкасах торік не було жодного випадку кашлюку, а ось нинішнього року зафіксовано вже 15 випадків, по області торік – 1, на сьогодні – 30. Завдяки щепленням у нас немає дифтерії, поліомієліту, – зазначає лікар-епідеміолог. – Санітарно-епідеміологічна служба контролювала й проведення імунізації населення. Своєчасність вакцинації – це профілактика багатьох хвороб, і це питання було для нас першочерговим. Тепер щеплення віддали лікувальній мережі. І ще й досі, а вже жовтень, не проведено тендеру на закупівлю вакцин. Діти не імунізуються, тобто вони не захищені, а це загрожує спалахами давно забутих хвороб.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x