В’ячеслав Негода: «Села зникають не внаслідок реформ»

В’ячеслав Негода: «Села зникають не внаслідок реформ»

Сьогодні у Черкасах заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода пояснював представникам місцевої влади суть запропонованих його відомством реформ. В залі обласної філармонії зібралися голови сільських і селищних рад, міських і районних рад усієї Черкащини. Йшлося про децентралізацію влади і в майбутньому – адміністративно-територіальну реформу.

Децентралізація повноважень, над чим сьогодні активно працює Мінрегіон у співпраці з експертним середовищем, асоціаціями органів місцевого самоврядування, – це кардинальне реформування всієї системи влади та її територіальної основи на всіх рівнях. На цьому наголосив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.
В’ячеслав Негода: «Села зникають не внаслідок реформ»
Сьогодні він перебуває в м. Черкаси, де пройшов семінар з актуальних питань децентралізації державної влади та розвитку місцевого самоврядування. У заході взяли участь більше 400 осіб – сільські, міські голови області, голови місцевих адміністрацій, представники сільськогосподарських та найбільших бюджетоутворюючих підприємств області, а також Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерства аграрної політики та продовольства, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Держагентства земельних ресурсів.

В’ячеслав Негода нагадав, що з метою забезпечення децентралізації влади, фінансових ресурсів та зміцнення матеріально-фінансової основи органів місцевого самоврядування Урядом у квітні цього року схвалено програмний документ – Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади та затверджено План заходів щодо її реалізації, моніторинг виконання якого постійно здійснює Мінрегіон.

«Для реалізації Концепції потрібно було сформувати пакет нового законодавства і, в першу чергу, внесення змін до Конституції України. Ми спільно з вітчизняними та польськими експертами підготували відповідні зміни до Конституції в частині забезпечення децентралізації та місцевого самоврядування і в законопроекті, який вніс на розгляд парламенту Президент України, ці пропозиції враховані. Вони також отримали позитивні висновки Венеціанської Комісії», – сказав заступник Міністра.
Повідомляють в Мінрегіонбуді.

До речі, у контексті запропонованих змін до Конституції України, розробляються концептуальні засади до проектів законів України:
«Про місцеве самоврядування в Україні» (нова редакція), який передбачатиме забезпечення реалізації принципу повсюдності місцевого самоврядування, функціонування самоврядування на трьох його рівнях – регіон, район, громада і надання радам права формування власних виконавчих органів, перерозподіл (децентралізація) повноважень між державними органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування на засадах субсидіарності;

«Про місцеві органи виконавчої влади в Україні» (нова редакція), який передбачатиме зміну статусу та функцій місцевих органів виконавчої влади (місцевих державних адміністрацій) з виконавчих на контрольно-наглядові, здійснення нагляду за відповідністю Конституції та законам України актів органів місцевого самоврядування та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, спрямування та організацію діяльності усіх територіальних органів ЦОВВ та органів місцевого самоврядування в умовах надзвичайного або воєнного стану;

«Про адміністративно-територіальний устрій», який передбачатиме законодавче врегулювання порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою України.

«Про службу в органах місцевого самоврядування» (нова редакція), метою якого є визначення принципу, правових та організаційних засад служби в органах місцевого самоврядування (ОМС), правового статусу посадових осіб місцевого самоврядування.

Урядом схвалено першочергові законодавчі ініціативи, серед яких Верховною Радою України 17 червня 2014 року прийнято Закон України «Про співробітництво територіальних громад».

«Його реалізація значно посилить мотивацію до муніципальної консолідації в країні», – наголосив В’ячеслав Негода.
Він також озвучив важливість прийняття проекту Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», наголосивши, що його норми сприятимуть створенню належних правових умов та механізмів для об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, формування спроможних територіальних громад. «Села зникають не внаслідок реформ. Навпаки, реформи покликані вдихнути в місцеві громади друге життя», – підкреслив пан Негода.

Дієвими інструментами реалізації реформи в частині децентралізації фінансів та зміцнення матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування В’ячеслав Негода назвав зміну системи міжбюджетних відносин та податкового законодавства. За його словами, саме з цією метою Урядом у вересні було схвалено проекти законів України про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України.

«Законопроектами пропонується врегулювати бюджетні правовідносини, пов’язані з впровадженням нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин», – додав він.
Розроблено також проекти законів щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг та щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з розпорядження земельними ділянками і здійснення контролю за використанням та охороною земель.

В’ячеслав Негода поінформував, що найближчим часом планується презентувати проект Закону України про муніципальну поліцію, концепцію якої обговорено за участі представників ОБСЄ та Асоціації міст України.
«Польща має досвід організації діяльності муніципальної поліції тому на черговій зустрічі ми просили польських експертів долучитися до завершення формування законопроекту приділивши особливу увагу питанням повноважень муніципальної поліції, порядку фінансування, кадрового забезпечення, соціальних гарантій працівників поліції», – сказав заступник Міністра.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x