Владислав Пустовар: «Ми зацікавлені в тому, щоб розкрити хоч одну справу про підкуп виборців»

Владислав Пустовар: «Ми зацікавлені в тому, щоб розкрити хоч одну справу про підкуп виборців»

Учора начальник УМВС в Черкаській області Владислав Пустовар та його перший заступник Валентин Кожухівський роз’яснили журналістам внесені зміни до виборчого законодавства.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Ці зміни стосуються розділу 5 Кримінального кодексу України статтей 157, 158, 1581, 1591 і 160.
– Законодавство посилило відповідальність за ці кримінальні правопорушення. На сьогоднішній день всі ці статті перейшли від середнього до тяжкого виду злочину. Максимальна кримінальна відповідальність – це до 10 років позбавлення волі, – зазначив Валентин Кожухівський. – Тепер, окрім осіб, які пропонують підкуп громадянам, до відповідальності притягуються і особи, які погоджуються на підкуп, на отримання тієї чи іншої винагороди. Під час свят або концертів подарунки від кандидатів не повинні перевищувати 3% від мінімальної заробітної плати. Якщо перевищують, то вже наступає кримінальна відповідальність, коли не перевищують – адміністративна за ст. 21210 КУпАП. Наразі ця сума становить 36 грн. 54 копійки.

– Ми зацікавлені в тому, щоб розкрити задокументований підкуп, провести показовий процес, довести його до суду і покарати людей, винних у підкупі, запевнив Владислав Пустовар. Але потрібні докази, достатні для того, щоб закінчити розслідування. На вчорашній день було 45 повідомлень про порущення під час передвиборчого процесу, зокрема, більше половини з них – про підкуп. В результаті перевірки більшість заяв не підтверджується. Це не означає, що підкупу не було. Це означає, що неможливо довести сам факт підкупу. Приміром, є інформація, що в селі проводиться підкуп. Ми приїжджаємо, опитуємо цілу вулицю, і чуємо від мешканців: «Ми нічого не знаємо, нічого не бачили». Я публікую інформацію, що дані про підкуп не підтвердилися, і міліцію звинувачують, що вона необ’єктивно розслідує. Тому ми зацікавлені, щоб хоч одну справу довести до логічного завершення, показати на всю країну цих людей, що займаються підкупом, щоб про підкуп у нас раз і назавжди забули, щоб це перестало бути механізмом передвиборчих гонок.

Зміни до законодавства, за словами пана Пустовара, дають нові можливості міліції.
– Раніше, поки ці злдочини вважалися нетяжкими, неможливо було застосовувати певні оперативні, оперативно-технічні заходи. Зараз, зі зміною законодавства, ми маємо право проводити негласні слідчо-оперативні дії, застосовувати технічні засоби негласного отримання інформації, здобувати таким чином докази вчинення злочинних дій. Нам набагато простіше ці докази виявляти.

Владислав Пустовар сподівається на допомогу громадських активістів, пропонуючи їм знімати на відео факти підкупу, або фіксувати злочин в інший спосіб, аби лишень отримати не просто повідомлення, а докази вчинення злочину.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x