Вибори на ОВК 197 під загрозою зриву?

Вибори на ОВК 197 під загрозою зриву?

Активіст Черкаської обласної організації Комітету виборців України Яків Прогнімак повідомив у фейсбук-спільноті \”Черкащина: захистимо вибір\” про те, що станом на ранок 25 листопада до ОВК 197 виборчого округу не надійшо жодного подання до складу дільничних виборчих комісій. Хоча виборчі комісії повинні організувати свою роботу таким чином, щоб забезпечити належний прийом та реєстрацію відповідних подань в установлений законом строк.

– Календарним планом ЦВК передбачено, що внесення кандидатур до складу ДВК має відбутися до 27 листопада включно, – каже Алла Юрковська, юрист ЧОО КВУ. – Цього ж дня на робочій нараді Голови ЦВК з головами, заступниками голів, секретарями та системними адміністраторами окружних виборчих комісій М. Охендовський наголосив, що утворення дільничних виборчих комісій, жеребкування щодо включення кандидатур до їхнього складу, яке передує такому утворенню, є чи не найважливішим завданням, яке покладається на окружну виборчу комісію.

За обставин, які складаються, ОВК можуть отримати додаткове завдання: не лише провести жеребкування з дотриманням рівного та однакового ставлення до кожного суб’єкта подання, а й самостійно сформувати ДВК відповідно до п.8 ст.28 Закону України \”Про вибори народних депутатів України\”.

Він передбачає, що \”у разі якщо у встановлений частиною шостою цієї статті строк не надійшли подання щодо складу дільничної виборчої комісії або якщо кількість запропонованих до складу дільничної виборчої комісії осіб становить менше ніж мінімальна кількість, встановлена частинами другою та третьою цієї статті, окружна виборча комісія зобов\’язана у строк, визначений частиною першою цієї статті, утворити дільничну виборчу комісію за поданням голови окружної виборчої комісії у складі, не більшому ніж середня кількість осіб від кількостей, встановлених частинами другою або третьою цієї статті, з обов\’язковим урахуванням поданих кандидатур від суб\’єктів подання, передбачених частиною четвертою цієї статті. Пропозиції стосовно таких кандидатур голові окружної виборчої комісії можуть подавати члени окружної виборчої комісії\”.

– 27 листопада повинно бути завершено подання субєктами виборчого процесу кандидатур на членів дільничиних виборчих комісій, – пояснює Максим Михлик, голова правління ЧОО КВУ. – Станом на ранок 26 листопада свої подання зробили тільки представники опозиційних сил. Не виключено, що ми можємо стати свідками спроби зриву виборів через недоукомплектованість ДВК. Адже ОВК може не встигнути сформувати дільничіні комісії вчасно і така ситуація призведе до зриву всього процесу волевиявлення.\”

У випадку, якщо подання робитимуть самі члени ОВК, складеться ситуація, коли третина подань йтиме від теперішніх або колишніх прихильників Партії регіонів, оскільки, в 197 виборчому окрузі ОВК має їх як мінімум 6. Хоча, можливо, один з них, а саме представник Партії регіонів, не зможе взяти участь в цьому, оскільки вчора, 25 листопада, ЦВК постановою № 359 припинила достроково повноваження двох членів ОВК 197 виборчого округу, включивши до її складу нових представників від Партії \”Віче\” та Партії Регіонів. А повноваження членів комісій починаються з дня прийняття ними присяги.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x