Листопад зимі ворота відчиняє

Листопад зимі ворота відчиняє

У листопаді зима з осінню борються. Цей місяць перехідний – з осені до зими, тому погода має як осінній, так і зимовий характер. У цей час найтемніші ночі. За фенологічними ознаками, листопад – «передзима». Цей місяць характеризує закінчення осені і наближення зими, тому й схожий на неї погодою, а ще відзначається непо¬стійністю і частою зміною тепла й холоду. Народна мудрість говорить: «У листопаді голо в саду», «Листопад зимі ворота відчиняє».

Погода місяця
У листопаді відбувається стабільний перехід середньодобової температури повітря через 0° С у бік зниження. Сонце світитиме 50 – 60 годин на місяць. Норма опадів – 60 мм. Норма середньодобових температур – від -1 ° С до + 3° С. У порівнянні з жовтнем в листопаді температура нижча на 6 – 8 градусів. Максимальні температури листопада (+7 … +12°С) були в 2010 році. Мінімальні (-20° … – 26 °С) у 1965 році. Характерно збільшується кількість циклонів, затяжні дощі, тумани.

У 1-шу половину місяця (з 1 до 15 листопада), за моїм прогнозом, вітри частіше буватимуть південно-східні, північно-східні, північні, помірні за силою, а з 1 до 6 листопада – поривчасті. Хмарних і хмарних з проясненнями періодів буде більше, ніж сонячних. З 1 до 10 листопада вночі буде від 0 °С до + 8 °С, а то й нижче, аж до заморозків. А от уже з 10 листопада спостерігатимуться мінусові температури повітря. Нічні температури становитимуть 0° … -3 °С. Удень з 1 до 15 листопада – від + 1° до + 11°С, а в окремі дні на початку місяця + 12 ° … + 13 ° С. Часто буватимуть тумани і мряка. З 7 до 13 листопада буде мало опадів, спостерігатиметься підвищення денної температури.

Друга половина місяця (з 16 до 30 листопада) характерна тим, що вітри частіше будуть західного й південно-східного напрямків. Слабкі, помірні за силою, рідко з поривами. Сонячних днів буде мало, а хмарних – багато. Вночі температура буде від + 1°С до мінусових показників. Але підніматиметься і до + 7°С, а в окремі ночі і до + 10°С. Удень на початку і в кінці вказаного періоду від + 2°С до + 7°С. У першій половині дня можливі заморозки. З 20 до 26 листопада температура становитиме + 8°… +11°С. Буватимуть часті тумани. З 15 до 21 листопада і з 27-го очікуються поривчасті вітри, стоятиме примхлива погода. А з 27.11 спостерігатиметься зниження температури повітря. В другій половині місяця опадів побільшає. Таким мені бачиться останній місяць осені.

Живі синоптики
Копаючи картоплю в середині серпня, бачив, що колорадського жука було небагато. Не перебрався він «господарювати» і на рослини помідорів, які йому теж до вподоби. Жуки займалися самозбереженням. Відчуваючи холоди й морози, вони заривалися раніше і глибше в ґрунт – готувалися до зимівлі.

А ще народна мудрість говорить, що в який день тижня випаде перший сніг восени, то у цей день весною треба садити картоплю – тоді буде гарний її врожай.

Знайомий фермер, добрий господар, розповів, що при вчасно вибраних термінах посіву ріпаку і сприятливій погоді ці рослини входять у зиму добре, маючи розвинений корінь. Бо з яким діаметром кореня в міліметрах ріпак буде зимувати, такі морози він зможе витримати. Так, при діаметрі кореня 20 мм, відповідно, рослина витримає морози до -20 ° С.

Цей рік був надто врожайним, а при врожайних роках зими часто бувають суворі. Про це ж свідчать і бджоли: цієї осені в вуликах багато прополісу. Відвідавши ліс у пошуках грибів, бачив, що їх цієї осені небагато. Миші завчасно з полів і городів перебралися до господарств. Все це до морозів узимку.
Інколи живі природні прогностики дивують протиріччями. Скільки б не випало снігу, але якщо на вишнях листя залишається зеленим, то буде відлига. Разом із тим, листя з дуба і беріз на Покрову ще не опало (до суворої зими), а на вишнях ще було зеленим (до теплої зими).

Хоч ще стояли теплі дні в кінці серпня (+ 24 ° С … 26 ° С), але ластівок уже не було. Отже, будуть холодні періоди, які їм не до вподоби.
Ластівки, здолавши більше 10 тис км, уже дісталися до теплих місць Південної Африки. А я їх згадаю добрим словом. Сестра з чоловіком, який працював 30 років лісником, проживали в лісі, в хатині лісника, де було дуже багато ластівчиних гнізд. З часом вони перебралися з лісу жити за 20 км до села. Весною сестра випасала корову за селом. Біля неї з’явилися дві ластівки, які кружляли і щебетали. Так вони провели весь день, а ввечері, коли вона повела корову додому, пташки теж полетіли слідом. Переночувавши у дворі, вони взялися будувати гніздо біля вхідних дверей у будинок. На цій вулиці чомусь у жодному дворі немає ластівок. Сестра підозрює, що це пара ластівок з тієї хати лісника, де вони багато років проживали. Напевно, пташки її випадково знайшли і впізнали. Так, вони вже декілька років восени сумно прощаються, а навесні, прилетівши, радісно зустрічаються, ці цікаві пташки й люди.

Про що попереджав початок осені
27.09. Воздвиження показало, що осінь буде сухою, а зима – довгою і з морозами.
6.09. Дощ не йшов – на недорід.
7.09. Було сонячно і сухо – на люту зиму.
8.09. Було сухо і сонячно – такою буде погода в більшості днів осені.
14.09. Було ясно – на погожі подальші осінні дні.
14.10. На Покрову був південно-західний вітер – на теплу зиму з опадами. Також цього дня було тепло і сонячно – до теплої зими. А ще цей день показав, що весна буде вітряною.
Вересень був сухий і теплий, що віщує, що зима ранньою не буде.
Початок жовтня також також був сухий і теплий – до пізньої зими.
Погода квітня показала, що в листопаді вночі будуть невеличкі заморозки і невеликі плюсові температури. Визначаючи опади за травнем, у листопаді вони будуть нечасто. На початку і в кінці місяця, а в середині – частіше. Буде багато хмарних з проясненням днів. Підтвердженням того, що теплі дні продовжаться, є спориш: він ще зелений. А на прогностичній вишні листя було зеленим і не опадало.

Узагальнивши описані спостереження і багато інших народних прикмет, можна прогнозувати, що вітри часто змінюватимуть свій напрям. Будуть як помірні, так і поривчасті. Хмарні періоди переважатимуть над сонячними. Температура повітря – від невеликих мінусових до невеликих плюсових. Зачастять тумани, мряка.
З наведених прикмет можна зробити висновок: зима буде з невеликими, а інколи й великими морозами та відлигами.

Народні прикмети
1. Дружній листопад – до суворої зими.
2. Як листопад дерев не обтрусить, довгою зима бути мусить.
3. Коли в листопаді небо заплаче, то за дощем і зима прийде.
4. Листя опало після заморозків – до суворої зими.
5. Грім у листопаді – на малосніжну зиму.
6. Ожеледиця чи снігова крупа – провісники поте¬п¬ління.
7. Сильний північно-східний вітер у листопаді – бути дощу або мокрому снігу.
8. Блимають зірки – погода погіршиться.
9. Домашні гуси на березі ставка ховають голови в пір’я – настане похолодання.
10. Зорі рясно всіяли небо – наступний день буде сонячним.
11. На небі хмари різного забарвлення – настане негода.
12. Червона вечірня зірка провіщає вітри; світло-жовта – дощ; багряні зорі – на вітер.
13. Сірий ранок – ясний день.
14. Хмари ріденькі – буде ясно і прохолодно.
15. Зранку дощить – надвечір ляже сніг.
Особливі дні
4.11. «Казанський день», або Казанської Божої Матері. Якщо цього дня небо заплаче, то слідом за дощем прийде зима.
8.11. Дмитра. Випав сніг – увесь листопад буде холодним і морозним. Замерзла земля і дме холодний вітер – снігу не буде до Нового року. Якщо день без снігу, то ще не буде зими. Якщо на Дмитра йде дощ, то на Введення (11 грудня) буде сніг.
10.11. Параски. Якщо день сонячний, то чекай теплої зими. Хмарно – всередині грудня будуть морози.
21.11. Михайла. Відлига віщує, що снігу не буде до Миколи (19 грудня). Як на Михайла вітер після полудня, то буде тепло до половини грудня. Як ніч ясна, то буде зима сніжна і красна.
22.11. Мотрони. Якщо Мотрона на білім коні приїде, то сувору зиму нам приведе. Після Мотрони зима встає на ноги: починаються морози.
25.11. Іван Милостивий. Якщо цього дня випаде сніг чи йтиме дощ, то буде відлига до Введення (4 грудня).
27.11. Пилипа. Іній на Пилипа – буде овес, як липа. Дощить – вродить пшениця.
29.11. Матвія. На Матвія земля потіє: бувають відлиги. Якщо на Апостола Матвія віють буйні вітри, то бути завірюхам до Миколи Зимового (19 грудня).
31.11. Григорій Зимоуказчик. Який день – така й зима.

Гольфстрім і циклони
Відома тепла течія Гольфстрім значно впливає на формування погоди в Європі й Україні. Але використати її в довготермінових прогнозах неможливо, бо ця течія веде себе загадково і непередбачувано. Із невідомих причин вона постійно змінює свою швидкість, температуру води, розміри і навіть напрям руху.

Багато чуємо при прогнозах погоди про циклонну й антициклонну діяльність погоди – циклони й антициклони. Що це таке? Спробую спрощено і зрозуміло викласти. При антициклоні високий атмосферний тиск і повітряні маси, які опускаються, забезпечують теплу, суху, мало повітряну погоду, часто при цьому бувають низинні тумани. Для антициклону характерні легкі вітри і чисте небо. Відсутність хмарності ви¬значається тим, що тепло випромінюється вгору. Така погода може не змінюватися декілька днів.

Циклони несуть нестійку, похмуру, вологу вітряну погоду, коли тепле і холодне повітря погано змішується через високу щільність холодного повітря при низькому атмосферному тиску. При цьому тепле повітря перетікає через потік холодного щільного повітря, не змішуючись із ним. Холодне повітря переміщується за теплим, виникає циклон, де в висхідному охолодженому повітрі утворюються дощові хмари. Відомо, що передвісником циклону є тонкі пірчасті хмари верхнього ярусу. Після цього з’являються більш щільні хмари середнього ярусу, за якими з’являються дощові хмари нижнього ярусу, які приносять дощі, що ллють годинами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x