Найнебезпечнішим є вірус грипу А

Найнебезпечнішим є вірус грипу А

Світлана Волгіна, директор КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР, головний позаштатний інфекціоніст Черкаської області:

Грип – гостра інфекційна хвороба, що спричиняється вірусами грипу, передається повітряно-крапельним шляхом, характеризується високою лихоманкою, значною інтоксикацією, симптомами ураження верхніх дихальних шляхів і частими ускладненнями, переважно з боку органів дихання.

Небезпека грипу полягає в тому, що він може вражати серцево-судинну систему, дихальні органи, а також центральну нервову систему людини. За класифікацією вірусів, вірус грипу відноситься до РНК-вірусів та включає три серотипи А,В,С.

Вірус грипу А. Природними носіями є дикі водоплавні птахи, від яких віруси передаються на інших видів птах, що може викликати спалахи грипу серед домашньої птиці, домашніх тварин – свиней. В організмі яких і відбувається мутація вірусу і такий вірус, що попадає в організм людини вже має властивості передаватись від людини до людини, генетичний склад якого подібний до генетичного складу свині. Так і появились назви «пташиний», «свинячий» грип. Тип вірусу А є найбільш небезпечним для людини серед трьох типів грипу і може призвести до серйозних захворювань, ускладнень та смертельних випадків.

Вірус грипу В. Цей рід має лише один вид. Вірус вражає лише дітей і є менш поширений, ніж вірус грипу А. Не викликає епідемій і пандемій.

Вірус грипу С зустрічається рідше, ніж інші види, і зазвичай викликає тільки легке захворювання у дітей.

Якщо ви все ж таки відчули ознаки хвороби:

o Зробіть фітонцидну інгаляцію із свіжого соку часнику та цибулі, масляно-лужну інгаляцію з маслом чайного дерева або суміші для інгаляцій, до складу якої входять настоянка евкаліпта, гліцерин, ментол.
o Для відновлення носового дихання – масаж рефлексогенних зон, для масажу використовуйте протигрипозні бальзами.
o Вживайте теплу рідину більшій кількості ніж зазвичай (морс журавлини, настій шипшини або калини, липового цвіту, малинового листа, чай з лимоном та молоком).
o В очікуванні лікаря можна прийняти пігулку (парацетамолу або ібупрофену) під час підвищення температури вище 38,5 С у дорослих та 38 С у дітей. Ні в якому разі не давайте аспірин дітям у зв’язку з можливим ускладненням (синдром Рея).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x