Черкаський театр ляльок вразив Європу

Черкаський театр ляльок вразив Європу

Підкорити європейську сцену й вразити своєю майстерністю вибагливого глядача вдалося працівникам Черкаського академічного театру ляльок. Нещодавно вони повернулися з Австрії, де взяли участь у міжнародному фестивалі, що проходив неподалік Відня, у містечку Містельбаху. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
– Участь у такому заході – то справді неабиякий успіх. На фестиваль з’їхалися учасники з різних куточків світу: Португалії, Іспанії, Британії, Італії, Франції, Німеччини, Бразилії, – розповідає директор театру, заслужений працівник культури України Любов Величко. – Ми ж були єдиними представниками не лише з України, а й з усієї Східної Європи.

До участі у фестивалі черкаський театр готувався майже рік.
– Узагалі, щоб вийти на міжнародний ринок, треба добре попрацювати. Заяву на участь відправили ще восени минулого року, – розповідає художній керівник театру Ярослав Грушецький. – Далі надіслали кілька власних вистав в електронному варіанті, фото до них. Нас обрали за оригінальне мислення і цікавий підхід.
У Європі актори презентували три вистави: «Лисичка, Котик і Півник», «Один день із життя тітоньки Марини» та «Козак». Очолив делегацію із 5 осіб художній керівник театру Ярослав Грушецький. Яскраві образи створила головний художник Каріна Чепурна.

– Загалом основна тема фестивалю – національна лялька-герой. До показу українського Козака поставилися особливо уважно, намагалися продумати кожну деталь, – розповідає про моменти підготовки Ярослав Ігорович. – Приємно, що наш Козак сподобався європейцям і зібрав у культурно-мистецькому центрі повний аншлаг. Майже 300 квитків викупили ще зранку. Виставу відвідали навіть мер міста й українська діаспора.
Цікаво й те, що всі вистави було перекладено на німецьку мову.

– Актори завчивали тексти, працювали з педагогом, аби вимова була бездоганною, – говорить Ярослав Грушецький. – До речі, у Черкасах вистава має особливий успіх у школах, де вивчають німецьку.
Крім Австрії, черкащан також запросили до участі у фестивалі в Бангкоку. Та, на жаль, побувати в Таїланді й показати ще й там свою майстерність не вдалося.

– Кошти на поїздку до Австрії шукали самотужки. Розраховувати на підтримку держави в цьому питанні не доводиться, – говорить Любов Григорівна. – Ще одне відрядження ми фінансово не подужали б.
Також черкаські актори вже побували на міжнародному фестивалі в Китаї, були в Тунісі.
– Ми постійно розсилаємо заявки на участь у подібних мистецьких заходах. Звісно, не завжди отримували позитивну відповідь, – говорить Ярослав Ігоревич. – Перші роки реальних запрошень надходило мало. Приміром, у Туніс запити відсилали кілька разів, і лише за третім нас запросили. Головне – працювати над собою, ставити мету і йти до неї.
На досягнутому в ляльковому театрі зупинятися не збираються.
– Уже на наступний рік подали заявки на участь у фестивалях, що пройдуть у Польщі та Ісландіі, – додає Любов Величко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x