У Черкаській області налічується близько 50 тисяч хворих на цукровий діабет

У Черкаській області налічується близько 50 тисяч хворих на цукровий діабет

Хвороба, страшна тим, що нічого не болить
Підступність цукрового діабету в тому, що відсутній сторож – біль, який має сигналізувати про початок захворювання. При цукровому діабеті нічого не болить – аж до тієї пори, поки не стане надто пізно.
При цьому цукровий діабет є однією з найбільших медико-соціальних проблем усього людства, нарівні з серцево-судинними та онкологічними захворюваннями. Тільки в Україні на обліку перебуває близько півтора мільйона осіб з цукровим діабетом, в нашій області – близько 50 тисяч, з них 8,5 тисяч – інсулінозалежні. І це не повна цифра, адже багато хворих не підозрюють про свою хворобу: саме відсутність больових відчуттів призводить до того, що людина не звертається по допомогу медиків, дозволяючи хворобі прогресувати.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

«Так у всіх ноги болять. Хіба я сама ніжна?»

Жителька Шполи Євдокія Іванівна на запитання лікарів впевнено відповідає, що нічим особливим у своєму житті не хворіла. А про підвищений цукор у крові дізналася сім років тому, коли потрапила до лікарні з інфарктом. Ото й усе – тільки інфаркт (!). А після того – все гаразд. Хіба що лікувалася у районній лікарні від стенокардії. Ну то таке. Лікарка при огляді цікавиться, що з жовчним міхуром. Так його, згадує Євдокія Іванівна, вже років двадцять як вирізали. Лікарка зітхає скрушно: «Ну так, цілком здорова людина, нічим і не хворіла. Хіба жовчного двадцять років нема, та інфаркт, та стенокардія. А то все гаразд». На жаль, така позиція характерна для багатьох хворих.

– Таких, як я, жінок – багато. Все життя дбаємо про дітей, щоб у них все гаразд було. Про роботу, про дім піклуємося. А про себе не думаємо, себе не доглядаємо, не любимо. А тепер і чоловік, і діти будуть ображатися на мене за це, бо їм тепер зі мною клопіт, – визнає Євдокія Іванівна.
У Черкаській області налічується близько 50 тисяч хворих на цукровий діабет
Кілька днів тому їй ампутували ногу.
– Спрага мене не мучила, я себе навіть силувала – пила воду, коли й не хотілося. Таблетки приймала, щоб цукор не підвищувався. А ноги боліли. Та ж хіба тільки в мене ноги болять? У всіх болять. Люди ж терплять. А я що, сама ніжна? Посиджу, переболить – і далі пішла. А потім пальці на нозі посиніли…

Оце й є головний підступ цукрового діабету – коли болить, зазвичай вже пізно. Ногу довелося відтяти досить високо. Тепер Євдокія Іванівна мусить вчитися жити на милицях. А її сусідки по палаті з острахом щоранку оглядають свої кінцівки – а чи встигнуть лікарі щось вдіяти, щоб запобігти ампутації?
У Черкаській області налічується близько 50 тисяч хворих на цукровий діабет
– Існує прикре правило половинок: тільки половина хворих на цукровий діабет знають про свою хворобу. Тільки половина з тих, хто знає, вдається до лікування. Половина з тих, хто лікується, робить це правильно й досягає певного результату, – говорить кандидат медичних наук Ірина Бондарець, головний ендикринолог Черкаської області. – На жаль, вилікувати цукровий діабет поки що медицина не може. Проте може запобігти розвитку ускладнень, зберегти працездатність людині, забезпечити їй належну якість життя.

Насправді цукровий діабет не є хворобою якогось певного органу (як виразка шлунку), і це ще одна особливість цієї небезпечної хвороби. Це комплекс захворювань, викликаний підвищенням рівня цукру в крові й появою цукру в сечі. Підшлункова залоза раптом починає втрачати β-клітини, які виробляють інсулін. Якщо цей процес відбувається швидко, тоді розвивається діабет першого типу, тобто інсулінозалежний, який називають діабетом молодих. Якщо повільно – тоді виникає діабет другого типу, притаманний людям старшого віку.

– Якщо діабет не лікувати, людина помирає. Причому помирає швидко – 3-5 днів, до місяця. Це щодо діабету І типу. З ІІ типом трохи легше, але не набагато. Людина дуже швидко втрачає працездатність, розвиваються різні ускладнення.

Перелік ускладнень просто лякає: 90 відсотків сліпих на земній кулі – це люди, хворі на цукровий діабет. 70 відсотків ампутацій нижніх кінцівок у світі – це у хворих на діабет. Ризик інфаркту, інсульту у хворих на діабет – в 4-5 разів (!) вищий, ніж у інших громадян. Плюс діабет є причиною хронічної ниркової недостатності

Від діабету помирали швидше, ніж від раку
– В доінсулінову еру від діабету помирали швидше, ніж від раку. Тому таким важливим є відкриття Фредеріка Бантинга, яке він зробив у 1923 році разом зі своїм асистентом Чарльзом Бестом (не так вже й давно) і за яке отримав Нобелівську премію – відкриття гормону інсуліну. Це відкриття врятувало безліч життів, і рятує й сьогодні. Саме тому 14 листопада, у день народження цього вченого, весь світ відзначає День бротьби з цукровим діабетом, – розповідає Ірина Анатоліївна.

Від діабету не застрахований ніхто
Збій в робті підшлункової залози може спровокувати безліч причин. Серед них – хвороби травлення (виразка шлунку, хронічні гастродуоденіти, хронічні коліти, хронічні холецистити, хронічні панкреатити), часті вагітності, надлишкова маса тіла, вживання фаст-фудів, малорухомий спосіб життя, алкоголізм. Навіть сильний стрес, якщо він дуже несподіваний і потужний, може спровокувати появу хвороби. З огляду на те, що дуже невеликий відсоток наших співгромадян ведуть здоровий спосіб життя, можна з прикрістю константувати, що від того, щоб захворіти на цукровий діабет, не застрахований ніхто.
Що ж робити, аби не захворіти? Поради, на жаль, банальні, тому більшість з нас їх не чує. А 70 відсоткам випадків захворювання на діабет ІІ типу можна було б запобігти або як мінімум відстрочити, якби дотримуватись здорового способу життя. В першу чергу – правильне харчування. При діабеті воно не просто допомагає у боротьбі з хворобою, воно є самостійним методом лікування хвороби і важить не менше, ніж інсулін та таблетовані цукрознижуючі препарати. Просто вживання здорової їжі значно знижує ризик розвитку діабету ІІ типу. Що може входити до складу такого харчування? Несолодка кава або чай, вода; свіжі овочі (3 порції на день) або фрукти (так само); горіхи, йогурти без цукру і добавок для перекусу протягом дня; вибір пісного білого м’яса, птиці та морепродуктів замість обробленого або червоного м’яса; вибір хліба з цільного зерна замість білого; споживання ненасичених жирів (соняшникової, кукурудзяної олії) замість насичених (вершкового масла, топлене масло, тваринний жир).
Для діабетиків І типу дуже важливий здоровий спосіб життя (обмеження алкоголю, фізичні навантаження), нормалізація ваги тіла, уникнення серйозних стресів, повноцінне і сбалансоване харчування, і обов’язкове лікування хронічних захворювань. Людям після 40 років необхідно раз на рік треба перевіряти рівень цукру в крові, рівень холестерину, проходити обстеження на рентгені та у гінеколога.
І надзвичайно важливим залишається все-таки раннє виявлення хвороби.

Девіз діабетчиків: «Допоможи собі сам!»
Ендокринологічна служба в нашій області не надто велика – всього 40 фахівців. Диспансерні групи хворих, навпаки – чи не найбільші серед усіх хвороб. Тому в області створюють школи для хворих на діабет. Одна з таких працює у першій міськуій поліклініці Черкас, друга – в обласній лікарні.

– Хворі повинні самі знати, як контролювати рівень цукру в крові, які цифри будуть для них тривожними (а це для кожного індивідуально), – говорить керівник такої школи в обласній лікарні, ендокринолог Людмила Сандул. – Як правильно робити укол інсуліну? Як харчуватися? Запитань дуже багато. Серед іншого ми займаємося і соціальною адаптацією людей, намагаємося їх заспокоїти і максимально пристосувати до життя з цим діагнозом.

Людмила Володимирівна розповіла про одного зі своїх пацієнтів, який дуже красномовно розповідав про свої відчуття: «Йду по вулиці. Потім нічого не памятаю. Потім відкриваю очі: я в якійсь білій чужій кімнаті, навколо бігають люди в білих халатах». Приблизно так виглядає гіпоклікемічна кома. Допомогти хворому треба якнайшвидше, протягом лічених хвилин, бо першим потерпає мозок. До кожного лікаря не приставиш, тому кожен хворий має добре знати усе про свою хворобу і про те, як собі допомагати. Інсулін – дуже хороший препарат, але надзвичайно важливо вміти його застосовувати. Тому лікарі підкреслюють, що це ліки для розумних лікарів і розумних хворих.

Прожити з діабетом можна довго – якщо лікуватися. Щоправда, для цього доведеться докласти зусиль, причому не одноразово, а протягом усіх цих років. За мужність тим, хто не піддається хворобі, а продовжує з нею боротися, навіть встановлено спеціальну нагороду – медаль Джосліна. Спочатку її вручали тим, хто зумів прожити з цукровим діабетом 25 років. потім зявилися такі хворі, які протрималися у цій щоденній боротьбі з хворобою 50 років. Тепер є навіть такі, що отримали наргороду за 75 років життя з цукровим діабетом. Їхній приклад надихає тих, хто чує свій діагноз вперше.

Тим, хто хотів би дізнатися більше про це захворювання, отримати консультації фахівців і пройти діагностику цукрового діабету (виміряти артеріальний тиск, рівень цукру в крові та глікований гемоглобін) лікарі запрошують на День діабету 22 листопада. На базі обласного діагностичного центру обласної лікарні у цей день з 8-ї ранку усіх охочих будуть консультувати ендокринологи, хірурги, невропатологи та офтальмологи, роздаватимуть спеціальну літературу, а на доадчу ще й прочитають лекції з лікуання та профілактики ускладнень цукрового діабету.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x