У Черкасах обговорили питання протидії туберкульозу та СНІДу

У Черкасах обговорили питання протидії туберкульозу та СНІДу

Президент України 6 листопада підписав Закон Про затвердження загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки. На цьому наголосив під час засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль. Про це «Нова Доба» дізналася в ОДА.

– Очікується, що протягом цих років буде виділено 6,3 млрд грн на реалізацію програми, зокрема це кошти з державного бюджету місцевих бюджетів, Глобального фонду та інших джерел, – зазначив Віталій Володимирович. – Відповідно, ми маємо запланувати низку заходів, що дозволять Черкащині досягти позитивних результатів у напрямку протидії цій хворобі, а саме: зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ-інфекцією серед населення, на 50 % знизити ризики інфікування медпрацівників та внаслідок передачі інфекції від матері до дитини, підвищити рівень доступу всіх груп ризику до заходів у межах профілактичних програм.
Віталій Володимирович відзначив значну роль громадських організацій, які діють на території області, котрі надають свої послуги не лише в медичному напрямку, а й у ролі соціальних працівників, підтримуючи таким чином незахищені верстви населення, дітей, родини.

Секретар обласної ради з ТБ/ВІЛ, завідувач центру моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Андрій Пономаренко зупинився на проблемних питаннях. Мова йшла про необхідність впровадження в області рецептурної форми видачі замісної підтримуючої терапії хворим.
Разом з тим, завідувач відділом фізичної культури, військово-патріотичного виховання та основ здоров’я Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників обласної ради Валентина Ярова розповіла про проведення заходів та відповідних програм щодо попередження і протидії недугу, підтримки ВІЛ-інфікованих з метою недопущення їх дискримінації. Вона повідомила присутнім про реалізацію проекту «Посилення спроможності педагогів у забезпеченні дієвої профілактики ВІЛ/СНІДу, протидії стигмі та дискримінації» у рамках програм гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Діє проект «Зміцнення потенціалу Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів (ВСЕСВІТ)» для поліпшення доступу до якісних послуг з профілактики ВІЛ/СНІДу серед підлітків і підтримки інтеграції дітей, що живуть з ВІЛ/СНІДом». Його мета полягає у розвитку потенціалу Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів (ВСЕСВІТ) і запровадження на базі 400 навчальних закладів стандартів якості щодо організації шкільного середовища, сприятливого для здоров’я і розвитку дитини.
Напрацювання проекту отримали державну підтримку та включені до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ/СНІДу на 2014-2018 роки».

Також в області працюють 19 базових шкіл за проектом «Школа, дружня до дитини». Вони є центрами поширення найкращих практик для інших освітніх закладів, забезпечуючи: навчання учнів на основі розвитку життєвих навичок; створення сприятливого шкільного середовища та інтеграцію ВІЛ-позитивних дітей; зниження стигми, дискримінації та насильства; розвиток партнерства з батьками, учнями, державними та громадськими організаціями.
У 445 загальноосвітніх навчальних закладах області для учнів 9-11 класів впроваджено факультативний курс «Формування здорового способу життя та профілактика ВІЛ/СНІДу». В 2013-2014 навчальному році цим ним охоплено понад 8 тисяч старшокласників. Усі вчителі, які викладають його, навчені й мають відповідний сертифікат.
Під час засідання в. о. головного лікаря Черкаського обласного центру здоров’я Борис Нескромний доповів про роботу кабінетів формування здорового способу життя з питань профілактики ВІЛ-інфекції та туберкульозу в містах і районах області. Про стан надання амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги особам, узятим під варту та засудженим хворим на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію в установах управління Державної пенітенціарної служби України в області та закладах охорони здоров’я Черкащини повідомив начальник сектору охорони здоров’я управління Державної пенітенціарної служби України в області Григорій Величко.

За його словами, на сьогодні в усіх установах регіону рентгенологічні кабінети обладнані цифровими флюорографами, що покращує якість діагностування. Всі засуджені, в яких виявлено туберкульоз, направляються в інфекційні ізолятори для повітряно-крапельних інфекцій в медичних частинах установ, та в подальшому протягом 15 діб переводяться на лікування в спеціалізовані протитуберкульозні лікувальні заклади Державної пенітенціарної служби України. За 2014 рік на лікування до спеціалізованих протитуберкульозних лікарень направлено 23 засуджених, хворих на туберкульоз.

Слід також зауважити, що в області розроблена та затверджена рішенням обласної ради цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки.
За результатами протитуберкульозної роботи в І півріччі 2014 р. вперше на туберкульоз захворіло 365 осіб, що становить 28,8 на 100 тис. населення проти 30,7 на 100 тис. населення за аналогічний період минулого року (в Україні за І півріччя 2014 р. – 33,1).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x