Надзвичайники пішли в народ, аби вберегти людей від лиха

Надзвичайники пішли в народ, аби вберегти людей від лиха

Пожежонебезпечний сезон наближається. У хід ідуть електрообігрівачі та печі. Недбалість в експлуатації призводить до численних трагедій, не втомлюються нагадувати надзвичайники. Вони йдуть у народ, аби вберегти людей від лиха. За рік, що минає, тільки в Черкасах трапилося майже дві сотні пожеж. Левова частина – у приватному секторі. Вогонь забрав життя чотирьох черкасців.

Будинок-привид. Старезний і аварійний. Проте тут мешкають люди. Навіть загартовані численним рейдами надзвичайники хапаються за голову.
Ярослав Мозговий, головний інспектор Черкаського міського відділу УДСНС: «Це у вас тимчасова ділянка електромережі, яка проходить через увесь будинок. Це є вагомий недолік, який може спричинити виникнення пожежі. Оці обігрівачі всі, оці переноски, розетки, всі скрутки. Електропроводка повинна бути схована в гільзах, або захищена негорючим матеріалом, які проходять у стінах, або заштукатурена, або покрита шаром глини. У вас воно проходить все відкрито, по дереву».

Коротке замкнення мережі – і пожежі вже не уникнути, застерігають рятувальники. Проте жінці байдуже.
Галина, мешканка будинку: «Ми не боїмося, бо ми живемо тут близько місяця та через 2 тижні звідси виїжджаємо. Це наш тимчасовий прихисток, тому…».

По сусідству ще одна старенька. Утім з’їхати з небезпечного будинку їй просто нікуди. Мешкає тут ще з повоєнних часів.
Галина Слініна, мешканка будинку: «Бо це будинок під знос був. І ЖЕК нам нічого не робить. Ми гроші платимо».
Тому онук Галини Олександрівни, 9-річний Богдан, добре знає, як діяти в разі виникнення пожежі.
Богдан, онук: «Треба дзвонити у службу порятунку. .Якщо ти почув запах диму, то треба вибігти на вулицю чи на балкон і кликати на допомогу. Треба накритися вологою ковдрою, щоби вогонь на тебе не потрапив».

Мама Богдана оселю опалює піччю, тільки перевіряльників до себе не впускає.
Вікторія, мати хлопчика: «Я знаю, що в мене там дуже погано. Ви знаєте, ми так живемо, ми це все знаємо, але ми нічого не можемо зробити. Ми живемо в таких умовах».

Не зволікати, а негайно виправляти ситуацію закликають рятувальники та представники добровільного пожежного товариства. Адже тільки цьогоріч жертвами вогню, і то тільки в Черкасах, стало 4 людини. 47 – вдалося врятувати. Пожежі завдали збитків на понад півтора мільйона.
Ярослав Мозговий, головний інспектор Черкаського міського відділу УДСНС: «Щоби не виникали пожежі в житловому секторі, ми рекомендуємо й інструктуємо людей не перевантажувати електромережу, проводити профілактичні роботи пічного опалення перед опалювальним сезоном, не залишати електроприлади увімкненими, не зловживати алкоголем».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x