Шевченко в сучасній інтерпретації черкаського науковця

Шевченко в сучасній інтерпретації черкаського науковця

Монографію «Шевченко як геній» презентував цього вівторка в Черкаській обласній бібліотеці для юнацтва ім. В. Симоненка її автор, професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Василь Пахаренко. Очевидячки, йому вдалося-таки дослідити феномен геніяльности Тараса Шевченка. Про це повідомив власний кореспондент «Нової Доби».

Нагадаємо, що кількадесят років тому Василь Іванович намагався збагнути персону Тараса Шевченка й написав книжку «НезбАгнений апостол», яка в наукових колах набула широкого розголосу.

Шевченко в сучасній інтерпретації черкаського науковця

В останній своїй монографії Василь Пахаренко схарактеризував основні сучасні інтерпретації постаті й творчості митця – академічну, постмодерністську, нігілістичну, інтеґральнонаціоналістичну, філософсько-екзистенційну та ще й обґрунтував «доцільність антропологічного, персоналістичного підходу в трактуванні означеної проблеми».
Як стверджує автор, геніяльність Шевченка зумовлена музичним типом його поезії, ідеєю згармонізування світу, творенням метаромантичного ідіостилю й виявляється, насамперед, у панетичному принципі світосприймання.
Очевидно передбачаючи, що, мабуть, не всім до снаги буде його писання, автор адресував свою книжку передовсім фахівцям з історії й теорії літератури, культурології, викладачам і студентам вишів гуманітарного спрямування, а вже потім – усім шанувальникам творчости Тараса Шевченка.

Шевченко в сучасній інтерпретації черкаського науковця

Книжка вийшла у видавництві «Брама Україна».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x