Здоровий спосіб життя вбереже самопочуття від погодних примх

Здоровий спосіб життя вбереже самопочуття від погодних примх

Допоможіть собі позбутися метеозалежності

На зміни погоди ми реагуємо по-різному. Найчастішими проявами метеочутливості є пригнічення, зниження працездатності, загальна слабкість, або ж, навпаки, – дратівливість, збудження, головний біль.
Пояснити це можна так: людина – це живий організм, який є частиною природи. Все, що відбувається зовні (зміна температури, вологості, тиску, магнітного поля), діє і на внутрішній стан організму. На нашій шкірі є багато рецепторів, завдяки яким нервова система сприймає зміни погоди. У відповідь вона налаштовує роботу всього організму під нові умови – змінюється робота імунної, ендокринної та серцево-судинної систем. Але якщо якась ланка слабша, виникають проблеми. Тому у відповідь на зміни природних умов одні метеозалежні люди реагують порушенням серцевого ритму, інші – зміною тиску, треті – порушенням травлення.
У багатьох під впливом частих змін клімату виснажується імунітет. Унаслідок чого він повинен працювати в посиленому режимі. Тоді дехто починає вживати препарати, що штучно підвищують імунітет, але проблема при цьому тільки погіршується. У результаті маємо повне виснаження захисних сил. Тому такі люди характерні ще й тим, що звичайну застуду хворіють довше і важче її переносять.

Кардіологи завжди попереджають про те, що під час тих же магнітних бур підвищується ймовірність інфаркту. Річ у тім, що під впливом погодних факторів виділяються гормони стресу, внаслідок чого згущується кров. А така кров підсилює схильність до тромбоутворення, що є провокативним чинником для тих, хто страждає від серцево-судинних хвороб, судинної форми вегетосудинної дистонії, метаболічного синдрому, цукрового діабету. Тромби є однією з основних причин інфарктів та інсультів. І людям з групи ризику доречно напередодні й у день зміни погоди приймати препарати, які розріджують кров (звичайно, заздалегідь проконсультувавшись із лікарем).
Часто від змін погоди страждають і діабетики. Адже стрес б’є і по ендо¬кринній системі. Під впливом метеокапризів інсуліновий апарат підшлункової залози дає збої, через це підвищується рівень цукру в крові. Тому діабетикам необхідно контролювати рівень цукру й не забувати приймати необхідні препарати.
Якщо ви метеозалежні, необхідно, щоб вас оглянув кардіолог, невропатолог та інші вузькі спеціалісти. Па¬цієнтам варто пройти щонайменше три види обстеження: електроенцефалограму, імунограму і дослідження гормонального фону за аналізом крові. Ці процедури дозволяють скласти план лікування.
А ще треба відмовитися від таких напоїв, як чай, кава, алкоголь, також від нікотину. Або хоча б знизити вживання – якщо п’єте три чашки кави в день, перейдіть на дві.
Що стосується їжі, то корисними є м’ясо, риба, яйця, кисломолочні продукти, овочі (крім картоплі) і фрукти (насичують організм вітамінами і мінералами). А продукти, такі як борошняні та кондитерські вироби, – це необов’язкова їжа.
Обов’язково висипайтеся, оскільки відпочинок нервової системи – це практично основна умова для того, щоб вона краще адаптувалася до зміни клімату. Причому важливо лягати спати якомога раніше, хоча б о 10-ій вечора. А нічний спосіб життя (наприклад, нічні чергування або вечірки в нічних клубах) є справжнім нокдауном для нервової системи – пам’ятайте про це.
Ще одна порада: мінімум годину в день працюйте фізично, а також регулярно займайтеся спортом. Під впливом фізичного навантаження правильно розподіляються гормони стресу, а це допомагає нам адаптуватися до перепадів погоди.

Допоможіть собі позбутися метеозалежності
Метеотип кожної людини визначається певними симптомами у відповідні дні. Дізнайтеся свій метеотип, і ви зможете легше переносити несприятливі періоди.

Ревматоїдний
Ознаки: ниючий біль у м’язах і попереку, ломота в суглобах, відчуття поколювання шкіри. Якщо при змінах погоди у вас виникають подібні симптоми, значить, кісткова система – ваше слабке місце.

Що робити?
 Зверніться до ревматолога, щоб уникнути появи чи загострення захворювань опорно-рухової системи.
 Перед сном полежте 30 хв у ванні з додаванням 1/2 кг солі крупного помелу.
 Змішайте 1 ст.л. капустяного розсолу з 1/4 скл води. Пийте щодня в будь-який час.
 Відвідайте лазню чи сауну, пов’яжіть на поперек пухову хустку, надіньте теплі шкарпетки.

Астматичний
Ознаки: нестача повітря, ускладнене дихання.
Прояву симптомів сприяє раптове похолодання. Різкий і вологий вітер може ви¬кликати спазм бронхів.

Що робити?
 2 ст.л. дрібно нарізаної ріпи залийте 1 склянкою окропу, варіть 15 хв., процідіть. Пийте на ніч.
 Користуйтеся інгалятором. Полегшити спазм бронхів допоможе ялицева олія: 3 краплі на прийом.

Вегетативно-судинний
Ознаки: стомлюваність, слабкість, знижений тиск, мерзлякуватість, пітливість, набряки й синці під очима.
Нестійка погода здатна викликати загострення нейроциркуляторної дистонії за гіпотонічним типом.

Що робити?
 Упродовж декількох хвилин масажуйте точку в центрі борозенки між носом і верхньою губою.
 Насипте в термос 1 склянку насіння кропу і 2 ст.л. подрібненого кореня валеріани, залийте 1 л окропу. Настоюйте добу, процідіть, змішайте з 2 склянками меду. Приймайте 3 рази на день по 1 ст.л. за 30 хв. до їди.
 На ніч прийміть ванну з додаванням відвару дубової кори (5 г на 1 склянку води).

Кардіореспіраторний
Ознаки: посилене серцебиття, задишка, поколювання за грудиною та під лівою лопаткою. Серцеві хвилювання виникають найчастіше на тлі магнітних бур, коли порушується обмін речовин у клітинах міокарда.

Що робити?
 Замініть каву і чай напоями з цикорію і меленого кореня лопуха.
 1 ч.л. сухої м’яти заваріть 1 склянкою окропу, додайте 1 ч.л. меду. Пийте 3-4 рази в день.

Диспепсичний
Ознаки: біль у животі, запори, печія, відрижка.
У людей цього типу вплив поганої погоди позначається, в першу чергу, на стані травної системи.

Що робити?
 Тимчасово виключіть з раціону хліб, бобові, капусту. Постарайтеся обійтися без м’яса, перейдіть на легку молочно-рослинну дієту.
 Від печії пийте по 1/4 склянки картопляного соку за 15–20 хв. до їди.

Церебральний
Ознаки: безсоння, головний біль, носові кровотечі, задишка, дратівливість. Зміни погоди провокують дисбаланс нервової системи. У кров надходить велика кількість адреналіну, що підвищує артеріальний тиск.

Що робити?
 Кілька разів на день робіть масаж: правою рукою здавлюйте і тягніть середній палець лівої руки. Повторіть теж саме з іншою рукою.
 Залийте 2 склянками окропу 2 ст.л. трави зніту вузьколистого, настоюйте 6 годин у термосі. Пийте рівними дозами 3-4 рази на день.
 1 ст.л. сухих квіток бузини заваріть 1 склян¬кою окропу, настоюйте 20 хв., процідіть. Пийте по 1/4 склянки 3-4 рази на день за 15 хв. до їди.

Шкірно-алергічний
Ознаки: при дії холоду або сонячних променів з’являються шкірний свербіж, почервоніння, висипання.
Симптоми алергії викликає гістамін, який посилено виробляється в організмі під впливом геофізичних чинників.

Що робити?
 Не їжте цитрусові, шоколад, відмовтеся від алкоголю.
 Залийте 1 л окропу суміш трави череди, чистотілу, звіробою, шавлії, квіток ромашки і кореня валеріани (по 1 ст.л.), варіть 10 хв. Настоюйте 30 хв., процідіть. Приймайте ванну з відваром раз на 2-3 дні по 10 хв.
 1 ст.л. суцвіть календули залийте 1/2 склян¬ки окропу, через 2 год процідіть. Приймайте по 1 ст.л. 2-3 рази на день.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x