Казмірук: «Щоб не хворіти, треба працювати над собою»

Казмірук: «Щоб не хворіти, треба працювати над собою»

Головний позаштатний терапевт обласного управління охорони здоров’я ОДА, завідувач відділення артеріального тиску Кардіологічного центру, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Володимир Казмірук в ексклюзивному інтрев’ю «Новій Добі» розповів, що потрібно робити, щоб убезпечитися від грипу та застудних захворювань.

– Ми всі – діти природи, – говорить головний терапевт області Володимир Казмірук. – Усе, що відбувається в навколишньому середовищі, обов’язково позначається і на людях. Нинішня осінь лише підтвердила цю думку. На її початку ми мали той тип погоди, який учені називають фронтальним. Тобто, на людину вели наступ відразу всі негативні фактори, які можуть бути в цей період року: сильний вітер, значна вологість, різке зниження атмосферного тиску й висока хмарність. Кожна з цих складових негативно впливає на організм, особливо на серцево-судинну систему. Організм намагається зберегти всередині себе нормальне середовище. Робить він це переважно за рахунок кровоносної системи. Серце починає працювати швидше, щоб частіше оновлювати кров у судинах. Навантаження на нього зростає в кілька разів. Разом з ним активніше працюють і судини. Щоб витримати таке навантаження серцево-судинна система відбирає «енергію» в інших органів. Загальні захисні бар’єри організму послаблюються, хронічні хвороби загострюються, а навколо наче тільки цього й очікує цілий «натовп» найрізноманітніших інфекційних хвороб. По-своєму реагує на осінню погоду й мозок. Відсутність сонячного світла, тепла, погіршення загального стану організму впливають на психіку таким чином, що людині хочеться кудись заховатися від реальності, знайти в чомусь іншому джерело радості. Найчастіше вона робить це за допомогою алкоголю чи жирної їжі. А це знову додаткове навантаження на серце і судини. От і виходить замкнене коло, яке може привести на лікарняне ліжко навіть цілком здорову людину.

Казмірук: «Щоб не хворіти, треба працювати над собою»

Ще однією загрозою для здоров’я людини восени є явище, яке лікарі часто в медичних картах хворих позначають словом «гіподинамія».

– Осінь і зима для більшості українців і черкащан зокрема – це пори року, коли люди дуже мало рухаються, – продовжує Володимир Іванович. – Якщо навесні й улітку навіть жителі міста частенько вибираються на природу чи дачу, то в холодну пору року люди намагаються якнайдалі сховатися від сирості й холоду. «Ховаються» дуже часто в телевізор, комп’ютер, книжку чи газету. Усі ці речі мають здатність забирати значно більше часу, ніж на них планували відвести. Додатковий час людина зазвичай відбирає від сну – найприроднішого засобу для відновлення сил. Разом з тим у раціоні все більше починає переважати їжа з високим умістом білків і жирів. Що, у свою чергу, призводить до сезонного збільшення ваги й, знову ж, підвищеного навантаження на серцево-судинну систему. Виходить ще одне замкнене коло.

Єдиний спосіб звільнитися від хвороб у будь-яку пору року, за словами головного терапевта області: постійно працювати над собою.

– Усе необхідне для боротьби за життя людина як правило отримує вже від народження і під час споживання материнського молока, – наголошує Володимир Іванович.– Надалі нам залишається лише розвивати й зміцнювати отримане. Кожен повинен добре знати й розуміти, що протягом усього життя над людиною дамокловим мечем висить інфекція. Лікувати вже вражений організм можна, але жодна інфекція, що потрапляє в організм, не зникає безслідно. Нерідко люди не знаходять час на те, щоб піклуватися про своє здоров’я. Їм не вистачає наполегливості, сили волі, щоб робити елементарну зарядку, приймати холодний душ, споживати не те, що хочеться, а те, що потрібне організму, або навіть просто вчасно лягати спати. Декому здається краще жити, як прийдеться, а потім виправляти ситуацію ліками. На жаль, ця думка помилкова. Жодні ліки не здатні повернути здоров’я. Це може зробити лише правильний спосіб життя.

Саме тому, говорячи про профілактику захворювань осінньо-зимового сезону, лікар звертає величезну увагу на методи, які можуть здатися дуже простими, але насправді мають надзвичайно потужну дію.

– Для боротьби з інфекціями готуватися треба зараніше, – говорить Володимир Казмірук. – Перше, що потрібно зробити: організувати свій режим дня і виділити на сон не менше 7, краще 8 годин. Тут також має значення, де саме людина спить. Комфортна температура для сну не повинна перевищувати + 18 ° С, максимум – + 20 ° С. Згадайте хоча б Антона Павловича Чехова, який спав лише на веранді, вкрившись кожухом. Потрібно обов’язково відмовитися або хоча б звести до мінімуму вживання алкоголю, тютюнопаління. Особливу увагу я б радив звернути на фізичну активність, особливо тим людям, праця яких пов’язана з постійним перебуванням в одному положенні. Якщо вік чи хвороба не дозволяють вам бігати, ходіть, підберіть із своїм лікарем комплекс фізичних вправ, які не зашкодять «улюбленій» хворобі й разом з тим допоможуть тримати організм у потрібному тонусі.

Казмірук: «Щоб не хворіти, треба працювати над собою»

Надзвичайно важливим для протидії захворюванням осінньо-зимового сезону лікар вважає також і харчування. За його словами, основні складові раціону: білки, жири і вуглеводи, – повинні бути точно збалансовані. Людина, яка хоче бути здоровою, повинна споживати 20 % білків, 30 % жирів і 50 % вуглеводів. Причому під вуглеводами мається на увазі не хлібобулочні вироби, а фрукти й овочі. На добу їх потрібно споживати не менше 500 г. Білки ж восени краще споживати рослинного походження або у вигляді риби й морепродуктів.

Практичні поради

* Одягайтеся по погоді. Краще віддати перевагу кільком тонким светрам, ніж одній шубі. У разі потреби светри можна зняти.
* Харчування повинне бути повноцінним і різноманітним. М’ясні й рибні страви потрібно чергувати з фруктами, овочами, крупами, молочними продуктами. Особливо корисні зараз риба, цибуля, часник, горіхи, молоко, квасоля, соя, яйця, сир, капуста, морква, зелений горошок, петрушка, гречка і вівсяні пластівці.
* Випивайте за день не менше 2 л рідини. Особливу увагу зверніть на соки і вітамінні відвари з шипшини або брусниці.
* Намагайтесь уникайте місць великого скупчення людей. Якщо є можливість відмовтесь від громадського транспорту і ходіть пішки. Крім усього, це допоможе вирішити проблему з сезонною гіподинамією.
* Спіть не менше 7 годин на добу в добре провітреному приміщенні, температура в якому становить 18 – 20 ° С.
* Якщо ви страждаєте на хронічні захворювання, заздалегідь проконсультуйтеся з лікарем з приводу профілактичного лікування.
* Проводьте більше часу на свіжому повітрі.
* Якщо відчуваєте потребу захиститися від інфекцій, почніть вживати натуральні препарати, що стимулюють імунітет: настоянку лимонника, елеутерокока, екстракти обліпихи. Зазавичай їх можна придбати без рецепта, але краще все ж таки проконсультуватися з лікарем.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x