Читаємо хвороби по обличчю

Читаємо хвороби по обличчю

Патофізіогноміка – так називається галузь науки, що займається розпізнаванням симптомів хвороб по обличчю. Найчастіше з першого погляду можна визначити невиліковні генетичні захворювання, які змінюють риси обличчя. Про це «Нова Доба» дізналася від власного кореспондента.

Оскільки риси обличчя мають прямий зв’язок із основними внутріш¬німи органами, системою кровообігу, нервовою системою та іншими системами людського тіла, то вивчення особливостей лиця, стану шкіри може суттєво допомогти при діагностиці стану здоров’я. Це знали й використовували у своїй практиці лікарі в древньому Китаї та Індії. В Аюрведі й донині використовується метод «п’яти дзеркал», де дзеркалами, на яких відображається стан здоров’я, є очі, шкіра, язик, вуха і пульс.
Досвідченому лікареві багато розповість стан шкіри обличчя, її колір, вологість, судинний малюнок, розташування і глибина зморшок. При виникненні порушень в організмі на шкірі можуть з’явитися висипання. Шкіра обличчя, як лакмусовий папірець, реагує на стан організму.
На кожній конкретній частині лиця лежить відповідальність за функціонування будь-якого внут¬ріш¬нього ор¬гану. А кожне захворювання залишає свій характерний відбиток на обличчі людини.

Зони відображення внутрішніх органів на обличчі

Висипання (прищі, вугрі, червоні плями) з’явилися на ваших щоках? Імовірно, у вас проблеми з легенями: права щока є відображенням правої легені, ліва щока – лівої. Якщо прищі почали вискакувати на кінчику носа й над верхньою губою, можливо, у вас проблеми з серцем.
На переніссі відображаються відхилення в роботі підшлункової залози або шлунка. Якщо є проблеми навколо очей (набряки, темні круги), слід бути уважними до нирок. З’явився висип між бровами – варто звернути увагу на печінку.

Зелений колір очей неприродний

Очі людини часто можуть відображати як її психічний стан, так і відхилення фізичного характеру.
Колір очей – один із основних показників у визначенні типу вашої конституції. Природними кольорами очей є тільки карий, блакитний та їхня суміш. Зелений – це неприродний колір. Його генетична основа – блакитний. До неї підмішана жовтизна, що свідчить про якісь функціональні порушення.
Структура, точніше, фактура волокон райдужної оболонки також відображає особливості внутрішньої будови.
Різні відмітини (цяточки, плями, круги, півкільця на різних ділянках-сегментах райдужної оболонки) розповідають про фізичні й емоційні навантаження. Колір плям – від білого до жовтого й оранжево-коричневого до чорного – вказує на гостроту проблеми.
Для того, щоб правильно й повно оцінити картину змін райдужної оболонки, потрібно більше спеціальних знань, досвід і досить тривалий час.
Сльозоточивість очей при виході з теплого приміщення в холодне або на вулицю вказує на дефіцит калію в організмі. Часта безпричинна поява сліз на очах, підвищена плаксивість вказує на глибокий невроз, патологію селезінки.
Іноді порушення печінкового характеру додатково виражаються почервонінням склери очей, зниженням гостроти зору. Жовтизна склер очей також говорить про хвору печінку.
Блискучі очі, витрішкуваті – ознака захворювань щитовидної залози.
Маленька райдужна оболонка вказує на слабкість суглобів. Якщо є білий круг навколо оболонки, значить, ви в надлишку споживаєте сіль або цукор. У людей середнього віку це може бути ознакою стресу. Коричнево-темні цятки на райдужній оболонці вказують на те, що кишечник не засвоює залізо.
Довгі, загнуті, красиві, пухнасті вії – прикмета легеневого хворого.

Здорове волосся – ознака молодості

Волосся в дітей та підлітків зберігає здоровий вигляд навіть при частих захворюваннях. А в літньому віці волосяний покрив має не менше діагностичне значення, ніж шкіра.
Ламкість волосся пов’язана зі слабким імунітетом чи порушеннями в обміні речовин. Якщо ж ламкість і тьмяність волосся супроводжується сухістю шкіри, варто звернути увагу на органи дихання – легені.
Якщо волосся ламке й випадає, а вушні раковини бліді, це свідчить про анемію, проблеми з травленням або нирками. Надмірне випадіння волосся частіше за все є одним із багатьох інших симптомів слабкого імунітету.
Якщо волосся надмірно масне, це свідчить про проблеми з ендокринною системою або про порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.
Раннє посивіння може бути спадковістю, але інколи може бути ознакою порушення коронарного кровообігу.

Язик – орган смаку і мови

Істотну роль у діагностиці захворювань відіграють дослідження щодо величини, форми і кольору поверхневих шарів язика.
Язик виконує багато завдань: це й перемішування їжі під час жування, визначення смаку і, звичайно, мова. Язик складається з м’язів, покритих слизовою оболонкою. Він має два відділи, між якими, фактично, немає чіткої межі.
Язик здавна вважається індикатором стану здоров’я людини. Іноді його зміни з’являються раніше від усіх інших ознак захворювання.
Коли організм здоровий, на язиці немає нальоту, тріщин і ліній, а його колір блідо-рожевий. Жовтий колір язика свідчить про порушення функцій травної системи, а коли захворювання носить важкий хронічний характер, наліт на язику стає чорним.
При порушенні травлення на язиці можуть залишатися відбитки зубів. У хворих, які страждають порушеннями серцевої і легеневої систем та захворюваннями крові, язик темно-червоний. Блідий язик – при анемії та виснаженні.
Фіолетовий відтінок язика спостерігається при важких захворюваннях крові й легенів. Синій язик свідчить про серйозні порушення серцево-легеневої та ниркової систем (по допомогу лікаря слід звернутися негайно). Викривлена лінія посередині язика говорить про «вибиті» окремі хребці.
«Географічний» язик, коли спостерігається нерівномірне злущування сосочків, найчастіше зустрічається в дітей до трьох років і може свідчити про наслідки токсикозу в мами під час ва¬гітності, неправильному перебігу пологів, а також бути ознакою діатезу.

Реклама

3 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x