Комісія облради визначить долю «Черкасиводоканалу»

Комісія облради визначить долю «Черкасиводоканалу»

Можливість погашення боргів КП «Черкасиводоканал» шляхом проведення взаємозаліків з державою розглянули цього тижня члени тимчасової комісії міськвиконкому. У роботі засідання взяли участь представники КП «Черкасиводоканал», ПАТ «Азот», ПАТ «Черкасиобленерго», міжвідомчої комісії ОДА, яка займається питаннями проведенням таких взаєморозрахунків. А також – депутати міської ради та представники громадськості міста.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

Як розповів директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко, на сьогодні підприємство має майже 55 мільйонів боргів, з яких 39 мільйонів – ПАТ «Азот» за очистку стічних вод, решта – ПАТ «Черкасиобленерго» за використану електроенергію.

– Разом з тим, близько 112 мільйонів гривень нам винна держава. Це борг, який утворився внаслідок тривалого – з 2008 року – не погашення державою різниці в тарифах. Адже лише у липні цього року національний регулятор встановив нам рентабельний тариф, який покриває усі витрати. Тоді як останні шість років через збитковий тариф, який штучно стримували на державному рівні, наше підприємство було змушене накопичувати борги. Якби нам держава компенсувала зазначену різницю в тарифах, ми б могли повністю розрахуватись із власними боргами, – відзначив Сергій Володимирович.
Також представник ПАТ «Азот» – голова фракції «Рідне місто» у міській раді» Іван Сухарьков повідомив, що за попереднього керівництва їх підприємство заборгувало ПАТ «Черкасиобленерго» 47 мільйонів гривень. Оскільки і досі ця сума не погашена хімічний гігант зацікавлений у проведенні відповідних взаємозаліків.

Голова тимчасової комісії – секретар міської ради Олександр Радуцький розповів, що цього року Кабінет Міністрів прийняв постанову №30, якою передбачив кошти на компенсацію комунальним підприємствам різниці в тарифах.

– Тому необхідно скористатись такою можливістю – терміново провести акти звірки між КП «Черкасиводоканал», ПАТ «Азот» та ПАТ «Черкасиобленерго» та подати відповідні документи до міжвідомчої комісії ОДА, яка підтвердить наявну заборгованість. Таке взаємне «списання боргів» має відбутись обов’язково до кінця цього року. Оскільки відповідною постановою передбачені кошти виключно на 2014 рік. Зважаючи на ситуацію в державі , немає ніякої впевненості, що наступного року буде надана така можливість, – наголосив Олександр Романович.
Заступник голови міжвідомчої комісії ОДА Людмила Зарічна пояснила, що зазначеною постановою на Черкаську область передбачено близько 200 мільйонів гривень компенсації по тарифах, з яких більше 150 мільйонів – саме для водоканалів.

– Але треба взяти до уваги, що на цю компенсацію можуть претендувати водоканали усієї області. Це – 18 підприємств. До того ж, вказаною постановою виділяються не «живі кошти» у вигляді цільової субвенції. Відповідні взаємозаліки проводяться, умовно кажучи, виключно на папері, – зауважила Людмила Петрівна.

За її словами, орієнтовно, у понеділок, 1 грудня міжвідомча комісія проведе засідання, де буде визначена сума взаємозаліків як для КП «Черкасиводоканал», так і для інших водоканалів області, у яких сума заборгованості все ж значно нижча, ніж у їх черкаських колег.

Водночас Олександр Радуцький звернувся до обласного керівництва з проханням прискорити роботу цієї комісії.
Голова Спостережної Ради ПраТ «ХТ «Енергомережа» м. Київ Олексій Беспалов, який здійснює юридичний супровід боргів ПАТ Черкасиобленерго» , запропонував конкретний варіант проведення такого взаємозаліку за допомогою держави між КП «Черкасиводоканал» та ПАТ «Черкасиобленерго» :

– З доброї волі ПАТ «Черкасиобленерго» за рахунок податку на додану вартість, який ми маємо сплатити державі, сформувало власне фінансове джерело у розмірі 4,4 мільйона гривень. Ці кошти можна буде використати для проведення взаємозаліку між нашим підприємством та КП «Черкасиводоканал». Тобто: держава зараховує 4,4 мільйона гривень ПДВ підприємству, як уже сплачені. Разом з тим, відповідну суму боргу «списує» «Черкасиобленерго» «Черкасиводоканалу» .

Директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган наголосила, що всі відповідні підтверджуючі документи, акти звірки на проведення зазначеного взаємозаліку вже підготовлені і надані на розгляд міжвідомчій комісії ОДА, яка найближчим часом і має поставити остаточну крапку у цьому питанні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x