Керівники районів мають прозвітуватися за виконання ними бюджету

Після Революції Гідності та з приходом нової влади, на мою думку, формування бюджету має базуватися на принципах прозорості, відкритості та обговорення. Тому вважаю, що стан бюджету 2014 року та формування бюджету на 2015 рік має бути винесеним на широке обговорення. Коли я обіймала посаду заступника голови Черкаської облдержадміністрації, разом із директором Департаменту фінансів Черкаської ОДА Наталією Кравченко ми постійно працювали над шляхами наповнення бюджету. Це надзвичайно важливо, адже бюджет – ресурс для виконання регіональних програм, соціального забезпечення населення тощо. Було проведено вісім кущових нарад, на яких піднято питання ефективного використання земель, виведення економіки із “тіні”, напрацьовувались пропозиції, були надані відповідні доручення. Ми постійно втручалися у вирішення проблем, адже знали, що є ризик нестачі коштів для виплати заробітних плат бюджетникам. Наші намагання підтримував і начальник Головного управління Державної фіскальної служби України у Черкаській області Володимир Коломієць. Досить ефективною для наповнення бюджету стала податкова операція «Урожай», спрямована на виведення з тіні доходів сільгосппідприємств і черкащан, задіяних у зборі урожаю. Ще не пізно переглянути, які програми, на які закладено кошти, не працюють, а яких програм бракує і на них варто було б передбачити витрати.

Черкащині б слід переймати досвід Рівненської області, де аналіз бюджетних програм уже проведено шляхом обговорення використання коштів обласного бюджету. Тому депутати групи «Гідність» звернулися до голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка, аби він запросив на колегію, яка відбудеться 3 грудня, тих керівників міст і районів, які не виконали бюджет, заслухати від них їхнє бачення причин цього та звіт про пророблену роботу задля уникнення такої ситуації.

Для довідки
• Станом на 1 листопада цього року у Черкаській області до державного бюджету зібрано 3 млрд. 689 млн. грн. із приростом 11%, або на 350 млн. грн. більше, до місцевих бюджетів – 2 млрд. 68 млн.грн. із приростом 2%, або на 43 млн.грн. більше.
• План по доходах загального фонду місцевих бюджетів виконано на 104%, понад затверджене завдання надійшло 65 млн.грн.
• Спільними зусиллями досягнуто приросту плати за землю, за 10 місяців 2014 року надходження збільшено проти відповідного періоду минулого року на 2 млн.грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x