Заради черкаських нирочників прийняли окрему обласну програму

Заради черкаських нирочників прийняли окрему обласну програму

Cтан надання медичної допомоги хворим на ниркову недостатність, розрахунки вартості послуг з гемодіалізу для пацієнтів на наступний рік обговорювали представники обласної влади та медексперти під час засідання комісії з питань надання медичної допомоги хворим на ниркову недостатність. Засідання провів заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль.

– Тривалий час хворі вимагали, щоб обласна влада поставилася з розумінням до їхньої проблеми та здійснила конкретні кроки у напрямку їх вирішення, – зазначив на початку засідання Віталій Володимирович. – На сьогодні вже маємо результати. Так, 19 вересня цього року була прийнята обласна програма «Надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю» на 2014-2017 роки з відповідним попереднім кошторисом. Розпорядженням обласної державної адміністрації створена комісія з питань надання медичної допомоги хворим, які перебувають на лікуванні замісною нирковою терапією та контролю за якістю лікування. До її складу увійшли як фахівці галузі охорони здоров’я, так і депутати обласної ради, представники громадських організацій і безпосередньо споживачі послуг. Також 25 вересня цього року до Кабінету Міністрів України направлено звернення щодо необхідності прийняття відповідної державної програми.

Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА.
Про стан надання медичної допомоги хворим на ниркову недостатність області доповіла завідувач нефрологічним відділенням КЗ «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» Наталія Терещенко. Вона зазначила, що в області цілеспрямовано проводиться робота щодо профілактики, діагностики, лікування хворих із гострою та хронічною патологією нирок, зокрема з нирковою недостатністю.

– Для стаціонарних хворих є 60 спеціалізованих ліжок: 20 у Черкаській міській лікарні швидкої медичної допомоги № 3 та 40 – в обласній лікарні. Лікування термінальної стадії хронічної ниркової недостатності забезпечується на 30 апаратах гемодіалізу, – сказала Наталія Терещенко. – В обласній лікарні за 9 місяців 2013 року проліковано 143 хворих на ниркову недостатність, а за 9 місяців 2014 – вже 190 хворих, із них вперше взятих – 62 особи (зокрема 8 переселенців із Донецької та Луганської областей).

За словами завідувача нефрологічним відділенням, станом на 1 листопада цього року в обласній лікарні та її філіях забезпечується лікування методом гемодіалізу 150 осіб, із них у Звенигородській філії – 17, в Уманській – 32. У центрі ТОВ «Фрезеніус» лікується 75 хворих.

У ході засідання слово надано й директору Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталії Кравченко, яка доповіла про стан фінансування послуг лікування методом гемодіалізу в ТОВ «Фрезеніус». Вона повідомила, що орієнтовний обсяг видатків, необхідний для забезпечення лікування хворих становить 15 623,4 тис. грн. На сьогодні в бюджетах міст та районів області закладено видатки в розмірі 11 187,7 тис. грн.

У деяких районах питання проведення торгів та укладення договорів залишається відкритим: у м. Сміла, Смілянському, Корсунь-Шевченківському, Монастирищенському, Тальнівському та Шполянському районах.

Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолій Ситник наголосив, що наступного року планується модернізувати обладнання для проведення гемодіалізу в обласній лікарні з метою підвищення надання якості послуг хворим.
– Важливо, що, в першу чергу, ми маємо враховувати потреби хворих, а потім – інтереси медичних установ. Тому необхідно попередньо зробити розрахунки вартості послуг із гемодіалізу для пацієнтів, як у комунальному закладі, так і приватному, щоб у подальшому визначитися з остаточною сумою, – наголосив заступник голови Віталій Коваль і додав: – Лише при співпраці усіх зацікавлених осіб ми дійдемо згоди та отримаємо необхідний результат.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x