Близько 1900 черкащан звернулося до лікарів через підозру на сказ

Близько 1900 черкащан звернулося до лікарів через підозру на сказ

За даними Головного управління ветеринарної медицини в Черкаській області впродовж 11 місяців 2014 року зареєстровано 66 випадків сказу серед тварин. Зокрема серед диких – 19 випадків, серед домашніх та сільськогосподарських тварин – 47, зокрема собак – 21, котів – 20, лисиць – 13, ВРХ – 6, білки – 1, ласка -1, куниця – 1, кажани – 1, щур – 1.
Найбільша інтенсивність епізоотичного процесу відзначалась у Тальнівському та Черкаському районах.
Про це «Нова Доба» дізналася в Головного управління ветеринарної медицини в Черкаській області.

Станом на 01.11.2014 за медичною допомогою з приводу покусів та ослинення тваринами в травматологічні пункти та кабінети звернулось близько 1900 потерпілих осіб, з яких більше 400 отримували щеплення проти сказу для запобігання захворюванню.

Сказ – особливо небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, яка завжди призводить до летальних наслідків. Збудником сказу є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється з хворого організму тварини тільки зі слиною. Зараження сказом відбувається через пошкоджені шкірні покрови або слизові оболонки під час укусу або при ослиненні.
Головними причинами поширення сказу є недостатнє проведення регуляції чисельності популяції основного носія вірусу сказу – лисиці та інших диких тварин, а також неефективна робота з локалізації і ліквідації осередків сказу.

Основним і найбільш радикальним заходом щодо запобігання захворюваності людей на сказ є ліквідація хвороби серед тварин – носіїв і джерел збудника інфекції, шляхом регулювання чисельності хижих звірів, знищення бродячих собак, котів та суворе виконання правил утримання домашніх тварин.

Для попередження зараження цією страшною хворобою необхідно уникати контакту з невідомими та хворими тваринами. Особливу небезпеку в поширенні сказу відіграють покуси дикими хижаками, летючими мишами, котами і собаками. Поява диких звірів у денний час в населених пунктах або на господарських об’єктах – це неадекватна поведінка, що є проявом захворювання на сказ.

Якщо медицина ще не в змозі вилікувати хворого на сказ, то з профілактикою виникнення цієї хвороби вона успішно справляється шляхом проведення щеплень особам з підозрою на можливе зараження вірусом сказу.

Для запобігання захворюванню на сказ при покусах тваринами необхідно:
– негайно поверхню рани промити водою з милом, краї рани обробити спиртом або настоянкою йоду;
– негайно звернутися за медичною допомогою до місцевого медичного працівника;
– сприяти проведенню 10-денного ветеринарного нагляду за твариною, що нанесла покус, якщо вона жива і відома;
– невідкладно прийняти повний курс щеплень проти сказу, якщо такий був призначений.
Протипоказань проти щеплень немає, їх можна робити немовлятам, вагітним жінкам, старим людям. Препарати для щеплень виділяють безоплатно.

Зверніть увагу! Перерви під час проведення щеплень є неприпустимими. Самовільне скорочення або припинення курсу щеплень, які призначає лікар або несвоєчасно розпочатий курс щеплень часто стає причиною недостатності імунітету для запобігання хвороби.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x