Регіонали влаштували в Черкасах велелюдний мітинг

Регіонали влаштували в Черкасах велелюдний мітинг

Регіонали влаштували в середмісті Черкас велелюдний мітинг. У розпал робочого дня на вулиці вивели до тисячі черкащан. Із районів їх сюди позвозили на автобусах. Прибули і студенти із місцевих вишів. Партійне керівництво каже: всі тут добровільно й палко підтримують Президентове рішення про призупинення євроінтеграції. Самі ж протестувальники із журналістами спілкуються вкрай неохоче. Нашу знімальну групу кілька разів від них намагалися відтіснити молодики у спортивному одязі. Репортаж Вікторії Курченко.

Зранку Президент України таки не підписує угоду про асоціацію з ЄС. Не встигає ця новина прийти з Вільнюса, як у середмістя Черкас уже лине люд. Пішки та на автобусах. Під державними та регіоналівськими прапорами.
Кореспондент: «А що ви тут робите?».
Мітингувальник: «Стою».
Кореспондент: «А чого стоїте?» (мітингувальник іде геть).
Мітингувальник: «Ми аж із Уманського району. Киця, я тобі цього не скажу, чого приїхали. Це – «сікрєт» фірми».
Мітингувальник: «Ми прийшли сюди, щоб висловить свої думки проти євроінтеграції».
Мітингувальниця: «Ми зібралися підтримати нашого шанованого Президента в його діях і реформах».
Серед мітингувальників – багацько молоді. Кажуть, що студенти і тут зі своїми викладачами. Не на камеру додають: поневолі. Їх зняли із пар. Та йшли на один захід, а втрапили на інший.
Студент-мітингувальник: «Я – студент ЧДТУ. Предполагалось, что мы идем на Евромайдан… типа за оппозицию. В итоге оказалось, что это регионалы. Это все обман! Мы за Европу!!!».
Мітингувальники за командою рушають на Соборну площу. Біло-блакитна колона розтягується на весь квартал. На чолі – вся партійна верхівка. Тут і керівництво двох черкаських університетів – теж із партквитками «Партії регіонів».
Валентина Артюх, проректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького: «У нас жодного студента нема. Ми студентів із пар не знімали. У нас жодного немає тут студента!».

Мітингувальниця: «ЧНУ. Я – вихователь гуртожитку».
Кореспондент: «А тут є ваші студенти?».

Мітингувальниця: «Чимало. Чимало».
Юрій Лега, ректор ЧДТУ: «Ми нікого не змушували. Це я вважаю, що люди прийшли всі з власної волі. Я розберуся, хто їх зняв із пар. Я не давав такої команди».

З імпровізованої сцени лунають страхачки про євроінтеграцію. Промовці один за одним говорять про тотальний занепад виробництва та втрату сотень тисяч робочих місць. Хоча в Європу, кажуть регіонали, хочуть. Але не зараз, не на таких умовах і не за ті гроші.
Валерій Черняк, голова Черкаської облради («Партія регіонів»): «Для того, щоб іти в Європу, ми повинні мати якісь привілеї. Не просто йти для того, щоб ми були якимось ринком збуту або закрили ті підприємства, які на сьогодні ще залишилися».

Мітингувальники промовців слухають, але не аплодують. Градус агресії на площі зростає. Декому раптом починає заважати телекамера.
Кореспондент: «А ви хто такі, що мене штовхаєте? Ви знаєте, що за напад на журналіста передбачена кримінальна відповідність?».
Довгов’язий чоловік урешті відступає. Його місію беруться виконувати молодики у спортивках.

Молодик (затуляє камеру): «Мне не нравится!».
Не подобається, але вже сам мітинг, ураз і правоохоронцям. Хоч їх тут і небагато. Просять мітингувальників розійтися, бо на такі зібрання в Черкасах табу аж до 25 січня. Організатори біло-блакитного мітингу про рішення суду, кажуть, не знали.

Валерій Черняк, голова Черкаської облради («Партія регіонів»): «Зараз будемо вирішувати питання з організаторами з тим, щоби, мабуть, розійтися…».
І таки розходяться. Теж по команді. Помітингувавши на Соборній лиш із півгодини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x