Геннадій Бобов подав законопроекти щодо 4,5% орендної плати за землю

Геннадій Бобов подав законопроекти щодо 4,5% орендної плати за землю

Минулого тижня народний депутат від Черкащини Геннадій Бобов зареєстрував пакет законопроектів, що стосується підвищення мінімального рівня орендної плати за землі сільськогосподарського призначення. Народний обранець пропонує встановити єдину для всієї України мінімальну ставку на рівні 4,5%, яку аграрії мають виплачувати як фізичним особам, так і в місцеві бюджети.

Геннадій Бобов переконаний, що прийняття цього законопроекту зможе надати значний поштовх для розвитку сільської місцевості і підвищити рівень соціальної відповідальності агрокомпаній. Нагадаємо, що в березні цього року внаслідок активності народного обранця в цьому напрямі Верховна Рада прийняла закон, яким установила мінімальну орендну плату для державних і комунальних земель на рівні 3%. Це дало змогу допомогти місцевим бюджетам у сільській місцевості. Водночас питання мінімальної ставки орендної плати для земельних паїв фактично ніяк не регулюється.

«Відповідний Указ Президента не виконується в багатьох областях, і селяни отримують навіть менше трьох відсотків орендної плати. За оперативними даними, у 2014-му році така ситуація спостерігається в Запорізькій області, де середній розмір орендної плати становить 2,2 відсотка, у Дніпропетровській — 2,9 відсотка, Херсонській — 2,1 відсотка, Тернопільській — 2,4 відсотка», — констатує Геннадій Бобов. Народний обранець вказує й на те, що там, де агровиробники відповідальні, людям виплачують значно більше. Так, наприклад, на Київщині середня ставка орендної плати становить 3,8%, а на Черкащині — 4,3%.

«Питання тут не в якості землі й не в доходах агровиробників, а в бажанні та совісті. І захистити людей, створити умови для наповнення місцевих бюджетів має держава», — зазначає Геннадій Борисович.
Нагадаємо, що за ініціативи тоді ще депутата обласної ради Геннадія Бобова в 2011 році в Черкаській області було розпочато експеримент щодо добровільного підвищення орендної плати агрофірмами й фермерами. «Я був тоді депутатом обласної ради, ініціював цей процес, виступав у пресі, переконував, пояснював, — згадує Геннадій Борисович. — Спротив був шалений. Багато агровиробників говорили про те, що вони не зможуть платити такі гроші людям, громадам і державі, що це зробить їх банкрутами. Вони брехали. Ніяких банкрутств не сталося. Експеримент пройшов вдало. У результаті виплати орендної плати на Черкащині в нинішньому році мають бути найвищими в Україні. Тепер це має закріпити Закон».

Геннадій Бобов стверджує, що в Верховній Раді минулого скликання ці законопроекти, попри їхню значущість і необхідність, за вказівкою минулої влади відклали в довгий ящик. «Особливе невдоволення у них викликала пропозиція щодо збільшення орендної плати для державних земель. Адже в масштабах країни сотні тисяч гектарів здавали в оренду «своїм людям» за копійки. Те, що бюджети недоотримували величезні кошти, нікого не хвилювало. Чого я тільки не наслухався через цю свою ідею. Але все одно продовжував переконувати депутатів у необхідності прийняття цих законів», — каже народний обранець.

Він сподівається, що новий склад Верховної Ради зможе прийняте таке вкрай необхідне для України законодавство. «Вважаю, що ставлення депутатів і уряду до цих законопроектів стане дуже показовим. Адже це конкретні дії, спрямовані на допомогу селу, а не просто красиві слова. Докладу всіх зусиль, щоб ці норми були прийняті. Переконуватиму всіма доступними способами. Адже 4,5 відсотка орендної плати за землю дозволять отримати додаткові можливості для розвитку населених пунктів у сільській місцевості, наповнять місцеві бюджети, які сьогодні потерпають від безгрошів’я, і нададуть додаткові кошти селам — у першу чергу пенсіонерам, які здають свої паї в оренду і часто отримують за них копійки», — зазначає Геннадій Бобов.

Сергій Лісовський

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x