Черкаські електрики твердять, що спочатку відключають підприємства, а населення – в другу чергу

Черкаські електрики твердять, що спочатку відключають підприємства, а населення – в другу чергу

Нинішній рік недаремно називають найважчим за всю новітню історію України. Спочатку – революція, потім війна, яка призвела до чергового оберту економічної кризи. Минулого тижня на жителів Черкащини, як і всієї України, чекала нова неприємна несподіванка. Як виявилося, економити нашим людям відтепер доведеться ще й електроенергію. Причому, якщо питання щодо заощадження використання газу споживачі вирішували самостійно, то з електроенергією ситуація набагато простіша. Неекономним її просто вимикають у той час, коли мережа перевантажена. Разом з ними без «світла» залишаються всі, хто мав нещастя опинитися з такими споживачами на одній лінії.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
Минулого тижня жителів області поглинула темрява у вигляді аварійного відключення електроенергії. В перший день лише в обласному центрі більше тридцяти осіб застрягли в ліфтах. Кількість черкащан, які проводять ці темні години в холодних квартирах і без води, не маючи можливості приготувати їжу, навіть важко порахувати. Що саме трапилося, пояснює начальник Черкаських районних електричних мереж Сергій Шевченко:

– У зв’язку з подіями на Сході країна переживає дефіцит енергопотужностей – вугілля не вистачає, а наявні електромережі не витримують навантаження. Згідно з Інструкцією Міністерства енергетики та вугільної промисловості, для збалансованої роботи енергосистеми України розроблено та в теперішній час вводиться графік аварійних відключень. Цей графік не містить конкретного часу відключення, бо воно буде здійснюватися в разі перевантаження електромережі.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Як пояснили спеціалісти, поняття «аварійний» в енергетиці вживається у різних значеннях і не завжди пов’язане з техногенними чи природними катастрофами. У тому випадку, що є зараз, хоча мережі в нормі й обладнання не псується, система працює в аварійному режимі через брак самих потужностей. Найнеприємніше, що аварія ця розгорнулася у всеукраїнських масштабах. Через те, що електростанції не забезпечують повною мірою роботу енергосистеми країни, відбувається так званий «провал частоти». Передбачити, в якому саме «ланцюгові» мережі відбудеться черговий «провал», практично неможливо.

– Ми постійно радимо споживачам електроенергії обмежувати її споживання, – продовжує Сергій Шевченко. – Вони обіцяють зробити це й навіть стверджують, що вже зробили, але наші датчики показують зовсім інше. Якщо ж частота в мережі опускається до 49,5 Гц, диспетчерові єдиної енергосистеми не залишається нічого іншого, як прийняти рішення про відключення, щоб зрівняти баланс і обмежити потужність. На жаль, визначити, в які часи це трапиться, неможливо, як і попередити заздалегідь про це жителів конкретного населеного пункту. Проте звертаю увагу, що при дефіциті потужностей населення позбавляють світла аж ніяк не в першу чергу. У цьому випадку ми маємо графік аварійного відключення, що налічує десять черг. Перші п’ять черг – це промислові підприємства, другі п’ять – інші споживачі, в тому числі й населення. Тобто при дефіциті потужності в першу чергу обмежують промисловість. А якщо цього не вистачає, тоді відключають і побутових споживачів.

Сьогодні близько півсотні підприємств області погодилися змінити графік роботи таким чином, щоб зменшити навантаження на мережі в піковий період. Також, за твердженням офіційних джерел, нині Кабінет Міністрів України шукає шляхи вирішення енергетичної кризи. Зокрема, ухвалено рішення про тимчасовий імпорт електроенергії із «суміжних країн» та придбання пального для власних електростанцій за кордоном. Тому можна сподіватися, що найближчим часом ситуація з забезпеченням елек¬троенергією стабілізується, і черкащани принаймні не будуть змушені сидіти по кілька годин у холодних домівках, не маючи можливості ні помитися, ні навіть приготувати собі поїсти.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x