Донька знаменитого Горліс-Горського – про батька, про перипетії з його книгами й трішки про себе

Донька знаменитого Горліс-Горського – про батька, про перипетії з його книгами й трішки про себе

Про Ларису Лісовську можна писати безмірно багато, бо це – дивовижна жінка. Її біографія могла б лягти в основу якогось гостросюжетного пригодницького роману. Вона деякий час жила в Німеччині, потім – у Великій Британії, США, а зараз проживає в українському Львові. Тричі була заміжня. Весь час їздила світом, часто подорожувала сама, багато ризикувала, потрапляла в усілякі небезпечні ситуації, однак в останню хвилину лихо проходило повз і все закінчувалося добре. Навіть зі смертельною хворобою їй волею долі пощастило вижити.

На жаль, у нас не роман-газета, а просто газета. Днями пані Лариса приїздила в Черкаси, щоб передати видавництву «ІнтролігаТОР» авторські права на видання автентичних книжок свого батька Юрія Горліс-Горського. Зупинилася в готелі. Там ми з нею й спілкувалися. Вона добре володіє українською мовою.
Та перш, ніж оповідати про Ларису Лісовську, згадаємо, хто був її батько – Юрій Горліс-Горський.

«Батько був особливою людиною»
Уперше Лариса Лісовська приїхала в Україну 1994 року на прохання своєї матері. Вона мала зустрітися з родичами й побачити Україну, про яку мама розказувала їй усе життя. Вся її кровна родина була тут. Під час гостювання в Києві вона зустрілася з молодим чоловіком Арсеном, який писав дисертацію про її батька Юрія Горліс-Горського. Пані Лариса зізнається, що була здивована, що хтось захотів написати про її батька – вона виросла на розповідях матері про нього, але не думала, що він може бути таким важливим. Арсен кілька днів показував Ларисі Київ і безперестанку говорив про об’єкт свого наукового дослідження. Він розповів їй про важливість для історії України книги Юрія Горліс-Горьского «Холодний Яр», про його надзвичайне життя.

Свого батька Лариса Лісовська називає просто Юрієм.
– Із маминих розповідей я знала, що батько був особливою людиною, а в Україні я дізналася про це більше, – каже Лариса Лісовська. – Я була захоплена цією розповіддю. Україна мене зачарувала теж. Від того часу, коли мені було 6 років і я вперше почула про смерть Юрія, мене не покидало глибоке бажання пізнати батька більше. Я зростала голодною до знань про всі обставини його життя і смерті. Арсен утамував мій голод. Я багато дізналася про рідну мені людину, яка була таким великим патріотом, що змогла вбити своє перше кохання з почуття обов’язку до своєї країни та друзів.

Убив кохану з почуття обов’язку

За своє життя Юрій Горліс-Горський мав три справжніх кохання – три Галі. Історія з першою Галею закін¬чилася трагічно. Друга Галя була з Києва. Юрій навіть хотів із нею одружитися, але вона відмовила. І третя Галя – це мама Лариси (Лесі) Лісовської. Вона назвала свою доньку Лесею, бо хотіла, щоб та була схожою на Лесю Українку.
Після повернення до Америки з кількатижневої яскравої поїздки в Україну Лариса запитала в мами, чи правдивою є історія з убивством коханої, і як таке могло трапитись.
І ось яку розповідь вона почула.

Юрій боровся разом із гайдамаками в Холодному Яру і там закохався в молоду красуню Галю. Вона була однією з них – патріоткою, членом Холодноярських партизанських загонів, які хоробро боролися з більшовицьким уторгненням на їхню територію.

Юрій мав хорошу репутацію поміж гайдамаками. Його знали як хороброго та відчайдушного. Він бився без страху й наче мав оберіг на своє життя. Нікому не вдавалося його вбити. Його псевдонім – Залізняк – відповідав його особистості.
Більшовики схопили його й хотіли розстріляти. Однак уже перед самим виконанням вироку Юрію вдалося втекти, перестрибнувши через огорожу з колючим дротом. Він біг через навколишні села, переховувався там і через якийсь час дістався місця, де були його побратими. Ті вважали, що він мертвий, і вже справили по ньому поминки.
У той час більшовики схопили його дівчину Галю. Вони казали, що вб’ють Юрія, але вона зможе його врятувати, якщо викаже імена повстанців. Галя зробила це. В результаті більшовики спіймали кількох друзів Юрія. Звичайно, що вони брехали й не мали жодного наміру врятувати втікача.
Донька знаменитого Горліс-Горського – про батька, про перипетії з його книгами й трішки про себе
Повернувшись до повстанців, Галя довідалася про смерть коханого. Вона оплакувала й поминала його з усіма. Та які ж усі були раді, коли Юрій повернувся до них, уникнувши, здавалось би, неминучої смерті.
Почувши новину про підступність Галі, козаки зібралися на раду: що з нею робити? Юрій був із ними й перший підписав для неї смертний вирок. Він зустрівся з Галею на звичному місці біля Мотрониного ставу. Вони сиділи й говорили про майбутнє. Галя була надзвичайно щасливою, бо Юрій був живий, і їх очікувало щасливе спільне життя. Він сміявся й плакав разом із нею, а потім узяв револьвер і вистрілив їй у скроню.

– Я питала маму: «Як він міг це зробити?!» Все моє єство протестувало проти цього! – продовжує розповідь Лариса Лісовська. – Мама відповіла, що то була війна, і зрада призводила до смерті героїв. Такого не можна було допускати. Далі мама розповіла, що після того, як Юрій виконав вирок, він поховав Галю в таємному місці. Наступного ранку, коли прокинувся й подивився на себе в дзеркало, то побачив сиві пасма волосся. Я була поранена цією історією, моє серце боліло. Я цей біль відчуваю й досі.

За словами пані Лариси, її батько був дуже цікавим чоловіком. Мати розповідала їй, що він завжди знав, як заробити гроші. Батьки часто переїжджали з місця на місце, нерідко залишалися без копійки, однак Юрієві вдавалося знаходити вихід зі скрутної ситуації і здобувати необхідне. Він був дуже здібним і кмітливим, не раз утікав із тюрми, часто в останній момент вислизав із лап смерті.

Розказує Лариса Лісовська й про те, що батько був справжнім ловеласом – на фотографіях він увесь час із дівчатами. У неї зберігся лист, де мати пише, що розриває з Юрієм усі стосунки, спалює всі його листи, бо той поводиться як справжнісінький Дон Жуан. Має листа і від батька, де він перепрошує в матері за все й каже, що хоче бути тільки з нею. Зрештою, вони таки одружилися.

«Публікую автентичний «Холодний Яр» зі своєї пенсії»
Донька знаменитого Горліс-Горського – про батька, про перипетії з його книгами й трішки про себе
Моя співрозмовниця запевняє, що приїхала в Україну назавжди. У Львові вона орендує маленьку однокімнатну квартиру. Каже, що її американської пенсії в 400 доларів вистачає на найнеобхідніше.
Тут вона перебуває через обі¬цянку, яку дала своїй мамі, – врятувати батькову книжку «Холодний Яр». Ім’я чоловіка, від якого хоче врятувати батькову книжку, вона для преси відкрито не називає, бо він надто впливовий. Каже про нього – «цей чоловік». У 2005 році її мама Галина Талащук (Городянин-Лісовська, Гришко) розпочала переписку з цим чоловіком, який хотів отримати дозвіл на видання книжки. Мама була дуже втішена й сказала: «Будь ласка. Я буду така щаслива, якщо ви це зробите! Виправте помилки й приберіть суто галицькі вирази. Юрій завжди хотів, щоб його твір був класичною українською».
– Цей чоловік почав редагувати й видавати книжку «Холодний Яр», – розповідає Лариса Лісовська. – Він попросив маму надіслати всі фотографії та документи, які належали Юрієві. Моя мама на той час була вже старенька. Вона послала йому все, що могла, й не залишила для себе ніяких копій цих документів. Коли через деякий час я навідалась до мами, вона якраз отримала опубліковану книжку й була прикро вражена. «Ти тільки поглянь, що він зробив з книгою! – вигукнула вона. – Це не є книга Юрія, це лише щось подібне! Він змінив її до невпізнання! У ній немає справжніх Юрієвих слів». Я була здивована, я цього не розуміла. Вона послала мене в Україну, щоб віч-на-віч зустрітися з цим чоловіком і передати йому її незадоволення. Це я й зробила.

Коли через доньку цей чоловік почув про незадоволення її мами, він сказав, що та, очевидно, не розуміє, що сучасний український читач потребує книги в легко¬доступній, зрозумілій формі. Він робив вигляд щирого патріота, який хоче лише найкращого для книги Юрія Горліс-Горського. Іншого разу цей чоловік надрукував у книзі вдячні листи Галини Талащук як доказ того, що вона була дуже задоволена його роботою. Донька не насмілилася повідати престарілій матері, що їхні цінні сімейні фото й документи були привласнені цим чоловіком, який казав, що це все належить йому. Він навіть не захотів дати Ларисі копій, коли вона його про це попросила.

Історична довідка
Донька знаменитого Горліс-Горського – про батька, про перипетії з його книгами й трішки про себе
Це творчий псевдонім Юрія Юрійовича Городянина-Лісовського – українського вій±ькового й громадського діяча, письменника, старшини Армії УНР. Він є автором прозових творів «Отаман Хмара» (1934), «Червоний чортополох» (1935), «Холодний Яр» (1937), «Ave Dictator» (1941), спогадів «Між живими трупами» (вважаються втраченими).
Народився 14 січня 1898 року в селі Демидівці на Полтавщині.
На початку лютого 1920 р., під час Зимового походу, коли Запорізька дивізія перебувала в околицях Холодного Яру, Юрій занедужав і змушений був лишитися на лікування в Мотронинському монастирі, де в той час розміщувався штаб полку гайдамаків Холодного Яру. Підлікувавшись, хотів було вже наздоганяти свою частину, та холодноярці, яким бракувало старшин воєн¬ного часу, переконали його, що він тут не менш потрібний Батьківщині. Юрій ніколи не шкодував, що вирішив залишитися серед лісовиків: рік боротьби на Чигиринщині, напоєній духом великого Богдана, став найщасливішим періодом його життя.
Юрій Горліс-Горський, якого не брала ворожа куля, загинув від рук «своїх». Поповзли чутки, що він запроданець, агент більшовицьких, польських та німецьких спецслужб. Це сталося 27 вересня 1946 року в таборі для переміщених осіб у Новому Ульмі (Німеччина). Він був задушений бандерівцями й, скоріше за все, зацементований ними в підлогу табору.
Новонародженій донечці Юрія та Галини Лесі (Ларисі) було тоді лише два дні…

Володимир БЕЗУГЛИЙ, фото автора й надані Ларисою Лісовською

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x