Зима – не час для відпочинку

Зима – не час для відпочинку

Якщо ви досвідчений городник, то добре знаєте, що навіть в ту пору року, коли земля заметена снігом і скована кригою, особливо відпочивати не доведеться. І хоча робота ця менш інтенсивна і важка, ніж улітку чи навесні, Але вона теж важлива і надзвичайно потрібна.

Що можна робити в грудні
Календар робіт садівника й городника на грудень залежить від того, яка буде погода. Звичайно, якщо не дуже холодно, немає снігу чи дощу, то в грудні ви на своїх дачах, присадибних ділянках, у саду, на городах можете виконувати багато робіт, які ще не встигли зробити в листопаді.

Якщо не встигли восени. Багато городніх і садових робіт, розпочатих восени, можна завершувати й у грудні. Якщо не провели побілку дерев восени, то при будь-якій можливості зробіть це взимку. Якщо ви робили підзимові посіви, то накидайте на них побільше снігу. При настанні сталих морозів, укрийте листям, перегноєм, компостом та іншими матеріалами овочі-багаторічники, суницю і полуницю. Не зхабудьте про цибулинні квіти. Якщо дозволяє погода, а ви не встигли обрізати зайві пагони на ягідниках, то можете робити це зараз. На білому сніговому тлі добре проглядаються кущі. Одразу видно, де що перехрещується, які гілки труться одна об одну. Обов’язково проведіть заходи щодо захисту дерев від сонячних опіків, коріння – від підмерзання, стовбура й гілок – від морозу. Якщо дозволяє погода, можна викопати посадкові ями для садіння дерев навесні. Це завжди добре робити заздалегідь. Якщо ділянка має схил, то зробіть поперечні борозни. Це попередить змивання родючого шару талими водами.

Зима – не час для відпочинку

Боротьба зі шкідниками. Захищайте сад від гризунів. Досвідчені садівники не просто підкидають до дерев сніг. Вони його втоптують і поливають водою. Тоді гризуни не зможуть пробратися через крижану кірку. Коли повністю опаде листя, на деревах буде добре видно муміфіковані плоди, гнізда зимуючих шкідників. Зніміть і спаліть їх. Якщо ви восени готували ями з перегноєм, гноєм для виловлювання медведок, то при настанні постійних морозів саме час розкидати їхній вміст. Це допоможе знищити велику кількість зимуючого шкідника. Викопані на зиму цибулини гладіолусів захищайте від мишей.

Правильне зберігання. Перевіряйте закладені на зберігання плоди: яблука, айву й груші. Регулюйте вологість і температуру в сховищі. Якщо далі не буде можливості їх зберігати, то просто зробіть заготовки – консерви, варення, повидло тощо. Не забувайте, що груші зберігаються гірше, ніж яблука. Коли щось піде не так, то краще вже переробіть їх на консервацію. Якщо у вас багато капусти та ви сумніваєтесь у своїх можливостях її зберегти, то просто заквасьте різними способами. Вам буде забезпечений різноманітний вітамінний салат на кожен день. Перевіряйте покладені на зберігання жоржини. Підтримуйте температуру близько 50 ° С. Укладені на зимове зберігання канни іноді збризкуйте водою. Якщо настали постійні морози, то троянди можна вкрити товстим захисним шаром ґрунту або соломи. Якщо ви заготовляли чубуки винограду, оглядайте їх періодично.

Зима – не час для відпочинку

Січневі клопоти
Для садівника й городника зимова пора є школою навчання і пошуку нових знань. Вільний від щоденної роботи час можна і потрібно присвятити підвищенню рівня знань і вдосконаленню садово-господарського реманенту.

Перегляньте запаси насіння, складіть списки. Намалюйте ділянку, подумайте, що й де будете сіяти. Такі дані вносять у спеціально відведений зошит. Город поділіть на ділянки. Так легше дотримуватися сівозміни та відразу видно, що й де буде в наступному році, як готувати ґрунт до садіння. Глибоко копайте землю тільки там, де буде морква або кореневі селера й петрушка. Коли якість насіння викликає у вас сумніви, перевірте його схожість. Адже якщо воно її вже втратило, то навесні ви витратите багато часу на пересівання, а іноді й на пошук улюбленого сорту.

Підготуйте ґрунтові суміші для вирощування розсади в другій половині зими. Найчастіше використовують такі співвідношення: 1 частина землі, 2 частини перегною, 1 частина піску. У зимовий час також ремонтують парники, готують посадкові горщики, ящики. Перегляньте садово-городній інструмент. Купіть усе необхідне заздалегідь.

Весна не за горами, тому добрі господарі закінчують ремонт техніки, парників і теплиць. Ремонтують і закуповують відсутній інвентар, необхідні органічні й мінеральні добрива, перевіряють поливні пристрої на городі, продовжують збирати місцеві добрива (попіл), купують пестициди для боротьби зі шкідниками й хворобами тощо.

В січні є час зайнятися відновленням і дезінфекцією тари. Господарі очищають і миють із хлоркою ящики, піддони, перуть мішки, чистять і фарбують інвентар, підготовляють плівку для весняних теплиць. Запасаються матеріалом для укриття посівів від весняних заморозків. Продовжують накопичувати сніг у городі. Розморожують і пропарюють раніше заготовлену землю для кімнатного овочівництва. Виготовляють торфоперегнійні та перегнійно-ґрунтові горщечки, кубики, паперові стаканчики, плетуть солом\’яні або очеретяні мати для парників.

Зима – не час для відпочинку

Лютий: готуємось до весни
Хоча в лютому сад і город ще досить міцно сплять, вже можна починати виконувати нескладні підготовчі роботи, які дозволять заощадити час навесні. Зазвичай вони більше стосуються саду, але й на землі є що робити.

* У цей час продовжують завозити в сади гній. Піклуються про птахів. Закінчують ремонт інвентарю, закупівлю мінеральних добрив, хімікатів і знарядь праці.
* Особливу увагу приділяють захисту дерев від гризунів, бо саме в цей період вони завдають відчутної шкоди рослинам.
* За теплої днини можна повторити, якщо є потреба, побілку штамбів і основ скелетних гілок.
* Не варто забувати про знищення гнізд і яйцекладок шкідників на деревах.
* Під час відлиг можна обрізувати три-, чотирирічні дерева з метою завершення формування крони. Спочатку роблять слабке омолодження скелетних і напівскелетних гілок на дво-, чотирирічну деревину над бічною обростаючою гілкою. Якщо вона не забезпечує посилення росту, застосовують глибше омолодження гілок на п\’яти-, шести- і навіть восьмирічну деревину з одночасним прорідженням й укороченням плодових гілочок, що старіють.
* У цей же час можна робити детальне диференційоване (по сортах) обрізування. Дерева групи сортів Шафрану літнього, наприклад, омолоджують шляхом укорочення плодових гілочок, що старіють, а прорідження обростаючих гілочок не роблять, бо вони рідко розташовані в кроні. Таке обрізування підсилює ріст кільчаток й істотно підвищує продуктивність.
* У кінці зими шляхом обрізування виправляють також форму крони. Досягають цього помірним прорідженням загущених частин й укороченням видовжених і дуже оголених гілок. Проведення такого обрізування розтягують на кілька років.
* Рани на молодих деревах і на старих після омолодження ретельно обмазують садовим варом.
* Наприкінці лютого беруться до відгинання й підв’язування гілок для надання їм горизонтального положення, а також до обрізування кущів смородини, порічок, аґрусу, малини.
* Як тільки закінчаться морози, вже час прищеплювати кісточкові культури.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x