Черкаські СБУшники передали бібліотеці книги про Голодомор

Черкаські СБУшники передали бібліотеці книги про Голодомор

Співробітники СБУ передали Обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Т. Шевченка літературу, яка допоможе досліджувати історію голоду в Україні 1932-1933 рр.

16 грудня 2014 року представники Управління Служби безпеки України в Черкаській області передали Обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Т. Шевченка низку книг, серед яких і видання «Геноцид 1932-1933 років в Україні за матеріалами кримінальної справи №475».
Про це «Нова Доба» дізналася в прес-групі УСБ України в Черкаській обл.

У презентованому виданні подано документи та матеріали, що свідчать про жахливу трагедію українського народу в XX ст. – Голодомор-геноцид 1932-1933 рр. Основою джерельної бази збірника є матеріали кримінальної справи № 475 (судовий № 1-33/2010), які зберігаються в поточному архіві Апеляційного суду м. Києва й налічують 331 том. Книга містить документи про відкриття справи, свідчення очевидців, результати судової історично-правової та науково-демографічної експертиз, висновок про психічний стан людей, спричинений тривалим голодуванням, кореспонденцію іноземних дипломатів з Харкова, фотоматеріали 1932-1933 рр., постанову Апеляційного суду м. Києва з мотивувальною частиною про визнання Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українців. До збірника також увійшли тексти офіційних перекладів міжнародно-правових актів про злочини проти людства, відповідні законодавчі акти України та деякі інші матеріали.

Друковані видання, підготовлені за архівними матеріалами – є важливим документальним джерелом для наукових досліджень, навчального процесу, патріотичного виховання і сприятимуть консолідації суспільства на засадах історичної правди.
У ході зустрічі директор бібліотеки Капкаєва Лілія висловила вдячність Службі безпеки України за розширення літературного фонду їх бібліотеки, що дасть можливість досліджувану цю тему та надавати консультативну допомогу у вивченні матеріалів, пов’язаних з трагічними часами голодоморів на Україні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x