П’ять порад для запобігання печії

П’ять порад для запобігання печії

1. Намагайтеся не лягати протягом двох-трьох годин після прийому їжі. Коли тіло розташоване горизонтально, шлунковій кислоті простіше просунутися в напрямку нижнього стравохідного сфінктера. Якщо ви стоїте або сидите, сила тяжіння допомагає вмісту шлунку залишатися там, де потрібно: на дні.
2. Уникайте того, що розслабляє нижній стравохідний сфінктер (наприклад, шоколад, перцева м’ята, кофеїн, алкоголь, жирна їжа), а також продуктів і напоїв, що можуть подразнювати травмований стравохід (наприклад, цитрусові та соки з них, помідори і томатний сік, червоний гострий перець і чорний).
3. Уникайте великих порцій, тому що чим більший об’єм їжі потрапляє до шлунку, тим вища ймовірність виникнення печії. Спробуйте харчуватися 4-5 разів на день маленькими порціями, замість звичайного дво-, триразового харчування.
4. Намагайтеся не курити і не вживати алкоголь до, під час і відразу після прийому їжі. Це може спровокувати печію. Крім того, нікотин та алкоголь розслаблюють нижній стравохідний сфінктер.
5. Починайте виконувати фізичні вправи не раніше, ніж через 2 години після прийому їжі, якщо ви відчуваєте загострення симптомів печії після тренування.

Олеся Копильчук, дієтолог-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні:
– Печія – це основний прояв гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. Під час травлення нижній стравохідний вхід у нормі має бути закритий. Якщо він закритий неповністю, то вміст шлунку чи кишечнику може потрапляти в стравохід, а це призводить до запалення нижньої частини стравоходу, що викликає печію.
Щоб уникнути цього неприємного відчуття, треба протягом 2-х годин після їжі не лягати відпочивати, не нахилятися та не переїдати. Якщо печія турбує вночі, спати треба на ліжку з підвищеним на 15 сантиметрів головним кінцем.
Людям, які мають цю проблему, краще не запивати їжу та уникати тих продуктів, що викликають печію. Це, як правило, жирні страви, помідори, кава, цитрусові, щоколад, варення. Страждає нижній стравохідний сфінктер і від нікотину, тому краще не палити.
Варто знати, що, крім пігулок, у домашніх умовах подолати печію можна лужною мінеральною водою (содовою).
Якщо печія виникає часто (декілька разів на тиждень), треба звернутися до лікаря.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x