У Черкаському національному університеті визначають перспективи розвитку

У Черкаському національному університеті визначають перспективи розвитку

Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького – провідний вищий навчальний заклад Шевченківського краю. Знаємо, що його першість визначається не лише формальним статусом «національний», а й здобутками багатьох поколінь наших освітян. Проте часи змінюються і в цьому випадку очевидно на краще.

Прикро, але протягом останніх років університет, як і вся країна, були втягнуті у своєрідний режим стагнації, який мав надто мало спільного зі справжньою демократією, вільним волевиявленням громадян, що, відповідно, перешкоджало нормальному функціонуванню навчального закладу. Співробітники ВНЗ змушені були пристосовуватися до насаджуваної зверху політичної кон’юнктури, яка, за деяким винятком, ґрунтувалася на антиукраїнських ідеях та антиєвропейських соціально-правових нормах. Відбувався явний перекіс у бік примітивно витлумаченої «педагогізації» на шкоду точним та гуманітарним наукам. Це помітно гальмувало розвиток університету, більшості його підрозділів, особливо гнітюче позначалося на настроях, а отже, й діяльності творчої частини трудового колективу.

У лютому 2014 р. Революція Гідності радикально змінила ситуацію в країні. Щоправда, ці зміни не позначилися на всіх верствах і прошарках населення однаковою мірою, до того ж, раз і назавжди (досвід Помаранчевої Революції засвідчує можливість історичних зиґзаґів і реверсів до авторитарного минулого). За зміни потрібно боротися надалі. Завдання тим більше не просте, що серед «опозиціонерів» демократичним, європейським перемінам в Україні чимало тих, які вважають себе елітою нації (судячи з усього – якоїсь особливої, неукраїнської!).

На мій погляд, найбільш значущим здобутком Євромайдану (тобто початкового етапу Революції Гідності) стало формування громадянського суспільства. Власне з його появи й розпочалися згадувані революційні події.

Провідна роль у нинішніх перетвореннях належить молоді. Так, не всій, не кожному з тих, кому сьогодні 18–35 років, але саме цьому поколінню, його громадсько-активній частині. Відтак декларований студентоцентризм для колективу університету набуває якісно нового змісту. Те, що студентам (ширше – молоді) обіцяли, вони взяли самі. Але, пам’ятаємо, лише в екстремальних умовах збройного протистояння. У мирний час такого досвіду ми ще не маємо. Хоча шанс на оздоровлення є. Зрозуміло, на нове керівництво Черкаського національного університету люди дивляться з оптимізмом, надією і вірою на демократичне (зокрема й у руслі чинного новітнього законодавства) оздоровлення. Симпатизуючи такому «політичному курсу», зазначу: непересічна роль тепер має належати самоврядним громадським об’єднанням, з котрими треба навчитися співпрацювати як з партнерами, а не підлеглими. Думаю, що одним із такий осередків громадянського суспільства може стати відома на Черкащині своїми демократичністю, патріотичністю та практичною роботою структура «Українське козацтво». Підстав для цього багато, серед інших і суто символічна – університет носить ім’я козацького гетьмана Богдана Хмельницького.

У законі «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII варто виокремити положення про потребу введення в Україні європейських стандартів та принципів забезпечення якості освіти з урахуванням вимог ринку праці. Крім того, очікуємо розширення можливостей учасникам освітнього процесу щодо навчання, викладання, стажування, наукової діяльності в інших ВНЗ (наукових установах) на території України або поза її межами. Особливо цінним у законі є зобов’язання держави сприяти розвитку вищих навчальних закладів як центрів незалежної думки.

Зрештою, пам’ятаймо – нація без згуртованості й монолітності існувати не може. Аналогічно й колектив Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького має найкращі перспективи, якщо без зволікань продемонструє пріоритетність європейських демократичних традицій, вірність українським духовним та культурним цінностям, єдність навколо внутрішніх реформ, які потребуватимуть багато зусиль і, очевидно, компромісів.

Професор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Юрій Присяжнюк

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x