Застосування владою сили на Євромайдані може призвести до розколу країни

Застосування владою сили на Євромайдані може призвести до розколу країни

Якщо не вжити негайних заходів і упустити момент, то це може призвести до розколу країни, зовнішнього управління і зміни режиму. Таку думку в коментарі «Сегодня» висловив заступник генерального директора з міжнародних питань Центру Разумкова Валерій Чалий.

— Реакція Заходу була майже миттєвою — засудження будь-яких силових акцій. Вже сьогодні посли багатьох країн самі вийшли на Євромайдан, щоби, принаймні, виконати свою функцію спостереження. Більше того, були публічні та непублічні попередження США та ключових країн Євросоюзу не допускати силового сценарію. Все це проігнорували, — сказав пан Чалий. — До останнього моменту ніхто не міг передбачити подій, які приведуть до кровопролиття. Очевидно, що буде криза довіри до українського керівництва, яка розпочалася з Вільнюса і стрімко поглиблюється. Останні події — провал зовнішньополітичного вектора.

Але поки що, за словами фахівця, роль міжнародного співтовариства не так суттєва, як це було у 2004-му.

— Ніхто не зацікавлений у дестабілізації ситуації — ні Росія, ні Захід. Парадокс полягає у тому, що тактично Росії вигідний такий розвиток подій. Але стратегічно — ні. Пізніше в Кремлі виникне стурбованість дестабілізацією ситуації. Вони ж прекрасно розуміють, що так непередбачувано, як Янукович вчинив з одними партнерами, точно так само він може вчинити і з іншими, — переконаний експерт.

За його словами, очікувати зміни підходу силовиків і Віктора Януковича до ситуації зараз було би наївно. «Але Президент може бути змушений змінити тактику і, очевидно, він повинен припинити цю демонстрацію сили на власному народі, — стверджує експерт. Інакше, це шлях до міжнародної ізоляції. Але проблема в тому, що ця міжнародна ізоляція буде не тільки стосовно Президента, а й стосовно всієї країни».

— Імідж України серйозно постраждав. Зображення про події в Києві, які показують на всіх світових телеканалах, просто жахливі. Ми пам\’ятаємо події у Вірменії у 2008-му році — була розстріляна демонстрація. Тоді наслідком став страх — люди більше не вийшли захищати своє майбутнє. Я думаю, в Україні такого не відбудеться. Вже завтра всім потрібно продемонструвати, що Україна — не поліцейська держава. Кожен повинен усвідомити, що закінчиться все це репресіями на всьому спектрі, — підсумував пан Чалий.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x