В області серед дітей до 2 років від щеплень проти туберкульозу відмовилися 168 осіб

В області серед дітей до 2 років від щеплень проти туберкульозу відмовилися 168 осіб

– Наразі в Україні складна ситуація з постачанням необхідних вакцин у регіоні. Однак Міністерство охорони здоров’я України вивчає це питання і вже в наступному році планує його врегулювати, – відзначила Наталія Лакуста. – Враховуючи таку ситуацію, відрадно зазначити, що Черкаська область одна з найкращих по забезпеченню вакцинами БЦЖ. Про це \”Нова Доба\” дізналася в департаменті охорони здоровя ОДА.

Загалом про стан організації імунопрофілактики керованих інфекцій у дітей доповіла завідувач відділу імунопрофілактики КЗ «Черкаський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЧОР Елеонора Харченко. За її словами, в нашій країні питання імунопрофілактики на сьогодні залишається одним із найважливіших та пріоритетних. Завдяки державній політиці в сфері імунопрофілактики та за сприяння міжнародних організацій вдалося різко знизити поширеність окремих інфекцій, зокрема, кору, дифтерії, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу. Очевидний також економічний ефект вакцинопрофілактики при зниженні витрат на лікування, а також на попередження епідемій. Проте, у 2014 році стан забезпечення імунобіологічними препаратами (ІБП) закладів охорони здоров’я в розрізі вікових декретованих груп та інфекцій контрольного показника в 83,3% не було досягнуто по жодній позиції. Показники охоплення щепленнями за 10 місяців цього року в області балансують на рівні від 0,1 до 58,5%. Негативна тенденція по виконанню обсягів щеплень спостерігається по Україні в цілому і перебуває на рівні від 0,3 до 51%.

– Певним чином на показники щеплень впливають відмови батьків від вакцинації, медичні протипокази, тимчасові заборони до використання вакцин та інше, – відзначила Елеонора Харченко. – Так, по звітних формах програми «УкрВакцина-2014» за 10 місяців 2014 року в категорії дітей «до 2-х років», запланованих на декілька видів щеплень серед 22056 підлягаючих, відмовилися від вакцинації проти кашлюку, дифтерії та правця 445 осіб, проти поліомієліту – 472 особи, проти гепатиту В – 583 особи, проти туберкульозу – 168 осіб, проти кору, краснухи та епідпаротиту – 208 осіб, проти гемофільної інфекції – 337 осіб. Аналогічна картина з відмовниками і в інших вікових групах. Викликає занепокоєння велика розбіжність в показниках відмовників від щеплень, окремі райони взагалі не реєструють відмовників у щомісячних звітах, в той же час в інших районах ці показники завищені. Найбільше відмов по м. Черкаси по різним видам щеплень показники сягають від 52 до 70% від загальної кількості відмовників по області. Це, в свою чергу, говорить про недостатній рівень санітарно-просвітницької роботи серед батьків.

За словами Елеонори Вікторівни, в закладах охорони здоров’я області ведеться контроль за післявакцинальним періодом у щеплених осіб та моніторинг несприятливих подій після щеплень. Так, варто відмітити, що в цьому році по області не реєструвалися випадки групових реакцій та ускладнень, летальні випадки після застосування вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x