На Черкащині проведено круглий стіл з екологами підприємств

На Черкащині проведено круглий стіл з екологами підприємств

За ініціативи Держекоінспекції у Черкаській області проведено круглий стіл «Дотримання вимог природоохоронного законодавства, раціонального використання, відтворення і охорони водних ресурсів в 2014 році».

17 грудня 2014 року, за ініціативи Державної екологічної інспекції у Черкаській області, було проведено засідання круглого столу за участі екологів провідних підприємств Черкащини з високим ступенем ризику господарської діяльності для навколишнього природного середовища: ПАТ «Азот», ВП «Черкаська ТЕЦ», ПрАТ «Миронівська птахофабрика», КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», ТОВ «Смілаенергопромтранс», ТОВ «Мареллі».

Метою зборів було обговорення питань збереження довкілля Черкащини. Для навколишнього природного середовища проблеми виживання так само важливі, як і для людства. Але свідоме суспільство має свободу волі, свободу вибору пріоритетів, а головне – має можливість реалізовувати свій вільний вибір цивілізованої людини: жити гідно в гідному оточенні.

З окремими тезами в обговоренні нагальних питань збереження довкілля виступили виконуючий обов’язки начальника Держекоінспекції у Черкаській області С. Поліщук, директор Департаменту екології та природних ресурсів Звягінцева, голова Громадської ради при Держекоінспекції Фоміна, доктор технічних наук, професор, голова Спілки винахідників Черкащини Г.Столяренко.

На загальнодержавному та місцевому рівнях створені джерела фінансування природоохоронної діяльності та проводиться низка програмних заходів, спрямованих на ліквідацію та попередження забруднення навколишнього природного середовища.
Про це «Нова Доба» дізналася в Держекоінспекції України.

Разом із чітким законодавчим розподілом повноважень, відповідальності та фінансово-економічної бази між загальнодержавним та місцевими рівнями центр ваги управління у сфері охорони довкілля необхідно перенести на місцевий рівень.

До розмови були запрошені підприємства, включені до Переліку суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику їх господарської діяльності для навколишнього природного середовища Черкаської області. Три підприємства віднесені до ста найбільших забруднювачів України. Присутні керівники та представники суб’єктів господарювання озвучили проблемні питання екологічної складової діяльності, які потребують допомоги у вирішенні від Департаменту екології та природних ресурсів та Держекоінспекції:

– непрозорість планування та використання коштів цільових фондів охорони навколишнього природного середовища на місцевому рівні, левову частку надходжень до яких сплачують саме запрошені підприємства;

– відсутність галузевих технологічних регламентів і нормативів на окремі специфічні забруднюючі речовини, нерентабельність їх розробки на окремо взятому підприємстві;

– відсутність полігону промислових відходів в області;

– проблеми очищення, доочищення промислових та побутових стічних вод, дотримання умов скиду в поверхневі водойми;

– проблеми зниження рівня забруднення атмосферного повітря специфічними забруднюючими речовинами (метилмеркаптан, формальдегід) промисловими підприємствами та автомобільним транспортом;

– проблеми зниження рівня забруднення атмосферного повітря в умовах диверсифікаційного постачання твердого палива.

Державними органами, науковцями, представниками громадських організацій запропоновані заходи по зменшенню рівня забруднення атмосферного повітря, водних ресурсів, утворення та розміщення відходів.

Зі свого боку Держекоінспекція здійснюватиме інформаційну, організаційну підтримку пропозицій підприємств, забезпечуватиме їх громадське обговорення та схвалення на рівні Громадської ради при Держекоінспекції у Черкаській області.

Присутні на заході висловили сподівання на продовження ініціативи регулярних зустрічей з фахових питань охорони довкілля.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x