До робочих днів готуйтеся заздалегідь – це збереже ваше здоров’я

До робочих днів готуйтеся заздалегідь – це збереже ваше здоров’я

Кожен із нас чекає Нового року – одного з найулюбленіших свят. Адже це не тільки розваги й застілля, а й сподівання на щось нове, хороше в прийдешньому році. Однак за тривалими новорічними вихідними неминуче настають трудові будні. Щоб не було «дуже боляче» за надто весело проведені свята й відсутність чудес, фахівці рекомендують виконати кілька правил, дотримуючись яких, можна уникнути постноворічної депресії, зберегти хороший настрій і спокійно ввійти в звичну колію.
Поради фахівців збирав власний кореспондент «Нової Доби».

Підготуватися до закінчення вихідних психологічно

Перш ніж закінчаться святкові веселощі й вихідні підійдуть до кінця, можна починати будувати плани: скласти список завдань, які потрібно буде в першу чергу виконати на роботі, запланувати похід у кіно, зустріч із друзями або сеанс у салоні краси. Очікування приємного проведення часу підніме настрій.

Налаштуватися на позитивний лад

Після закінчення новорічних вихідних життя, звісно ж, триває. Варто нагадати собі про те, скільки інших свят є в році, який тільки розпочався, і скільки нових зустрічей, досягнень очікує вас на роботі. Психологи кажуть, що коли уявити собі свої майбутні успіхи, то їхнє досягнення стане тільки питанням часу.

Спілкуватися з друзями та рідними після вихідних
Новорічні свята – це період зу¬стрічей із друзями й найближчими людьми. Із закінченням же вихідних зникає можливість часто бачитися з тими, хто вам так дорогий. Через це може з’явитися відчуття самотності, душевної порожнечі. Але ж близькі люди завжди залишаються на зв’язку! Так що часте спілкування з ними в післясвятковий період допоможе подолати нудьгу.

Дотримуватися режиму сну

За кілька днів до виходу на роботу слід установити режим сну, якого треба буде згодом дотримуватися. Необхідно просто почати раніше лягати й раніше вставати, готуючи себе до більш активного ритму життя. Вдавшись до такого методу самоорганізації, можна уникнути відчуття втоми і недосипання в перші робочі дні.

Перейти на здорове харчування
Лікарі не рекомендують катувати себе дієтами після новорічних бенкетів, оскільки це теж стрес для організму. Краще просто обмежити вживання солодких, смажених, жирних і добре приправлених соусами святкових страв. Замість них корисно їсти багато овочів, фруктів, молочних продуктів. Це дозволить привести в порядок травну систему й скинути зайві кілограми.

Зайнятися фізкультурою
Знову-таки без фанатизму. Ліпше почати з легкої зарядки або бігу (звичайно, якщо дозволяє погода) й потихеньку збільшувати навантаження. Виконуючи навіть нескладні фізичні вправи, можна поступово повернути собі колишню форму, що не тільки поліпшить настрій, але й стимулюватиме роботу мозку.

Не зловживати спиртним

Ця рекомендація стосується не до всього періоду свят, а до кількох або хоча б одного дня перед виходом на роботу. Втім, не варто зловживати й під час святкових застіль: алкоголь робить негативний уплив на психіку, якщо вживати його часто й занадто багато, не кажучи вже про шкоду для всього організму.

Підготувати одяг
Після новорічної метушні потрібні речі можуть не знайтися в потрібний момент. Тому варто заздалегідь по¬дбати про робочі наряди: знайти, ви¬прати й попрасувати, а також скласти або повісити в місці, де їх легко буде знайти зранку.

Зробити прибирання

Навряд чи після першого робочого дня в кого-небудь може виникнути бажання займатися прибиранням. Так що краще навести чистоту, поки вихідні не закінчилися і є для цього час. Без сумніву, після роботи набагато приємніше буде повернутися в чисту квартиру. Крім цього, наведення порядку вдома допоможе впорядкувати й думки. Позбутися від занадто святкового настрою можна й зібравши в коробку новорічні прикраси.

Проінспектувати холодильник
Щоб порожній холодильник зненацька не здивував, краще запастися всім необ¬хідним протягом кількох останніх вихідних днів. Тоді не доведеться обтяжувати себе походами в супермаркет протягом хоча б першого робочого тижня.

Перевірити пошту напередодні першого робочого дня
Навряд чи після новорічних свят у робочій поштовій скриньці збереться багато листів, але про всяк випадок завітайте туди, щоб знати, чи не сталося чогось екстраординарного.

Постаратися приїхати на роботу раніше

Щоб остаточно прийти в себе, першого робочого дня після свят краще прийти на роботу хоча б на 15 хв раніше. Це позбавить від зайвого поспіху й допоможе зібратися з думками.

Прийшовши на роботу, одразу починаємо працювати
Фахівці радять насамперед поспілкуватися з начальством і співро¬бітниками, обговорити з ними стан поточних проектів, щоб скласти план найнеобхідніших дій і не упустити жодного важливого робочого моменту. Варто також уникати спокуси поспілкуватися зі співробітниками про минулі свята: розмова може затягнутися надовго, а робота так і залишиться невиконаною.

Не відвідувати соціальні мережі
Обговорювати в Інтернеті фотографії та події, що відбулися в святкові дні, набагато приємніше, ніж поринути з головою в трудову рутину. До того ж, це може настільки сильно відвернути від важливих завдань, що адаптація до робочого процесу розтягнеться в часі.

Виконувати завдання по черзі й не затримуватися на роботі допізна

Не рекомендується накидатися на роботу з надмірним завзяттям. Краще справлятися із завданнями по мірі їхнього надходження або пріоритетності, адже робити десять справ одночасно все одно неможливо. І не потрібно затримуватися на роботі: надмірне напруження в перший же робочий день дуже стомить, тому краще поберегти сили.

Як не втомлюватися на роботі

Раціонально використовуйте робочий час
Якщо у вас є можливість відпочити від роботи, використовуйте кожен такий привід. Прогуляйтеся на вулиці, подихайте, або ж просто відсуньтеся від комп’ютера й спробуйте розслабитися, звільнити голову від думок.
Не виконуйте одночасно багато завдань
Якщо намагатися займатися відразу кількома справами, то ефективність виконання кожної з них буде меншою.
Дотримуйтесь розпорядку
Робочий графік допоможе вам ефективно використовувати ваші сили. Робіть найскладнішу й трудомістку роботу зранку, коли у вас найбільше сил.
Не затримуйтеся на роботі!
Працювати по 8 годин щодня, крім вихідних, це вже забагато, не кажучи про те, щоб працювати понад цього часу. Якщо ви щось не встигаєте, хоча справно працювали, то це проблема компанії, яка набрала мало співробітників і дала їм надто багато роботи.

Наталія Нестеренко, черкаський психолог:

– Щоб після тривалих свят налаштувати себе на роботу, варто останній вихідний провести в спокійній обстановці й спланувати наступний день. Це дозволить морально підготуватися до змін. Звісно, на роботі можуть виникнути якісь спонтанні проблеми. Тоді запитайте себе: «Що я можу вчинити в цій ситуації?» Свої дії краще заздалегідь написати на папері. Повернувшись першого робочого дня додому, відпочиньте, не завантажуйте себе домашніми справами. І обов’язково себе похваліть, проаналізуйте: що вдалося зробити, а що ні. Навіть за невдачі не карайте себе, а ставтеся до цього як до певного досвіду в житті.
Не розчаровуйтеся, якщо в перші дні нового року ніякого дива не сталося, а прийшли звичайні будні. Адже коли людина про щось мріє, то має усвідомлювати, що само по собі нічого не станеться. А для цього варто докласти чималих зусиль. Запитайте себе: «Що я зробив для здійснення мрії?» Якщо хочемо якогось учинку від інших людей, то треба не пасивно чекати цього від них, а зайняти активну позицію, спонукавши до бажаних дій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x