Як цього року змінилися ставки єдиного податку для черкащан

Як цього року змінилися ставки єдиного податку для черкащан

Державна податкова інспекція у м. Черкасах доводить до відома платників інформацію про ставки єдиного податку, які набрали чинності з 1 січня 2015 року відповідно до Закону України від 28.12.2014 р. № 71-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи”.

Відповідно до вказаного закону, суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на 4 групи (до цього кількість таких груп становила 6).

Так, ставки єдиного податку для платників груп 1 – 2 установлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом станом на 1 січня податкового (звітного) року, а для групи 3 (до якої ввійшли як фізичні, так і юридичні особи) – у відсотках до доходу (відсоткові ставки). Про це «Нова Доба» дізналася в ДПІ м. Черкас.

Для платників 1 групи фіксована ставка єдиного податку встановлюється в межах до 10% від розміру мінімальної зарплати, тобто до 121,80 грн за календарний місяць.
Для платників 2 групи фіксована ставка єдиного податку встановлюється в межах до 20% розміру мінімальної зарплати, тобто дo 243,60 грн за календарний місяць.
Таким чином, прибрано нижню межу мінімальної фіксованої ставки єдиного податку (від 1% – для 1 групи й від 2% – для 2 групи).

Для платників 3 групи (фізособи та юрособи) відсоткові ставки становлять:
– 2% доходу – за умови окремої сплати ПДВ;
– 4% доходу – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Отже, відсоткові ставки єдиного податку зменшилися майже вдвічі (із 3 (5)% до 2% — у разі сплати ПДВ; із 5 (7)% до 4% — без сплати ПДВ).

Для платників 4 групи (сільгоспвиробників) все залишилось без змін, а саме: розмір ставок податку з 1 га сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їхнього розташування й становить (у відсотках бази оподаткування):

– для ріллі, сіножатей і пасовищ (окрім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди) – 0,45;
– для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях – 0,27;
– для багаторічних насаджень (окрім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях) – 0,27;
– для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях – 0,09;
– для земель водного фонду – 1,35;
– для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди – 3.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x