Пільги скасують, зате підвищать прожитковий мінімум, – департамент соцзахисту про плани Уряду

Пільги скасують, зате підвищать прожитковий мінімум, – департамент соцзахисту про плани Уряду

Уряд запланував підвищення соціальних стандартів – у першу чергу мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму з 1 грудня 2015 року. Збільшення відбудеться на 13%. Для України, в її економічному стані, це дуже оптимістичний сценарій. Цей сценарій можна реалізувати лише тоді, коли будуть проведені необхідні реформи. На цьому наголосив Міністр соціальної політики Павло Розенко в ефірі Радіо Свобода.
Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті соцзахисту Черкаської ОДА.

Міністр зазначив, що Уряд працює на підставі Коаліційної угоди та Програми діяльності. І відповідно до цих документів зміни відбудуться за трьома позиціями – пенсійна система, система пільг, державне управління.

«Уже прийняте відповідне рішення про суттєве скорочення державних видатків. Адже коефіцієнт корисної дії величезної чиновницької машини, яка зараз є в Україні, дорівнює нулю. Тому Урядом поставлене завдання, і в Законі України це написано, – щонайменше на 20% буде скорочений державний апарат, включаючи працівників державних підприємств; відбудеться суттєве скорочення на утримання державного апарату в цілому», – повідомив Павло Розенко.

За його словами, це дасть можливість скоротити непотрібні функції, перш за все, контролюючі. З іншого боку, підвищиться ефективність.

«Це лише перший крок. Думаю, нас в цілому чекає дуже серйозна адміністративна реформа – скорочення міністерств, центральних органів виконавчої влади, кількості інспекцій, перевіряючих і контролюючих органів тощо», – додав Міністр.

Стосовно реформування системи пільг Павло Розенко підкреслив, що Уряд не ставив завдання щось обрізати, ліквідувати чи механічно скоротити.

«У Коаліційній угоді прописано, що реформування системи пільг буде відбуватися за трьома напрямами: скорочення неефективних пільг, які були у чинному законодавстві, але ніколи протягом 24 років не працювали; адресність надання пільг; посилення соціальної справедливості при наданні пільг. Зокрема, більшості пільговикам, які мають право на пільгу по житлово-комунальним послугам, вона буде встановлюватися в залежності від доходів родини. Більше не буде такого, що забезпечена родина платитиме 25% чи 75% комунальних послуг. Якщо людина бідна – вона може отримати допомогу від держави. Але якщо держава забезпечує людині високий рівень соціального захисту через високу пенсію чи заробітну плату, то вона таку пільгу не матиме», – пояснив Міністр.

Також Павло Розенко прокоментував ситуацію щодо відміни пільгового проїзду в громадському транспорті для певної категорії громадян.

«Верховною Радою України прийнято рішення, що пільговий проїзд для певної категорії громадян призупиниться з 1 червня. Проте надається можливість місцевим органам влади там де, наприклад, існує проблема перевезення школярів, на свій розсуд визначати потребу в пільговому проїзді на громадському транспорті. Це вже буде рішення місцевих органів влади», – повідомив Міністр.

Проте він підкреслив, що для певної категорії осіб буде збережений пільговий проїзд у транспорті: «У першу чергу, це інваліди І та ІІ групи, діти-сироти, з багатодітних родин, учасники бойових дій».

Павло Розенко роз’яснив, що, не зважаючи на існування норми про безкоштовний проїзд, все одно держава за нього платила автотранспортним підприємствам: «Держава бере на це гроші з державного бюджету. Таким чином, у пенсіонера бралася одна сума і віддавалася автотранспортним підприємствам. Занижувалася пенсія для того, щоб розрахуватися за так званий пільговий безкоштовний проїзд. Зараз філософія цієї системи буде змінюватися. Кому треба допомагати – буде адресна допомога».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x