Лисянські лісівники заготовили 4 тони жолудів до весняної посадки

Лисянські лісівники заготовили 4 тони жолудів до весняної посадки

Осіння пора для лісівників не менш «гаряча», ніж весняна. Якість і своєчасність проведення осінніх лісокультурних робіт є запорукою успішної весняної посадки культур й висіву насіння.

Першочерговими заходами у лісівників Лисянського лісгоспу в осінню пору є заготовка лісового насіння, закладка його на зберігання та підготовка ґрунту під посадку лісу.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

У 2014 році в Лисянському лісгоспі заготовлено 4 тони жолудя дуба звичайного та 720 кг насіння горіха чорного. Складність заготівлі була зумовлена відсутністю врожаю, тому жолуді й горіхи довелося закупляти в інших районах області, щоб забезпечити потреби підприємства посівним матеріалом.

Закладка жолудів на зимове зберігання – досить відповідальний процес, адже від нього залежить життєздатність та своєчасність сходів як в посівному відділенні лісового розсадника, так і на лісокультурній площі. Так, в Лисянському лісництві жолуді дуба та насіння горіха чорного зберігають у спеціальних траншеях глибиною 1,7 м в суміші з піску в пропорції 1:3. Для забезпечення доступу повітря до нижніх шарів насіння, на дно траншеї встановлюються спеціальні дерев’яні «труби-душники».

Не менш важливим фактором і передумовою для створення якісних лісових культур є обробіток ґрунту на лісокультурних площах. На очищених ділянках проводиться підготовка грунту за допомогою трактора МТЗ -82 в агрегаті з плугом ПКЛ-70. Обробіток ґрунту саме в осінній період здійснюється для того, щоб навесні в оптимальні строки розпочати посадку сіянців на запланованих площах.

– Значних труднощів в осінніх лісокультурних роботах додала економічна ситуація в країні та постійне подорожчання паливно-мастильних матеріалів, – зазначає керівник підприємства Володимир Штанько. – Але, не дивлячись на обставини, ми зробили все для того, щоб навесні своєчасно та якісно заліснити всі зруби.

А ще, розповів директор лісгоспу, з метою підвищення продуктивності виконуваних робіт на підприємстві, нещодавно лісгоспом придбаний новий трактор МТЗ-82.1 білоруського виробництва. Оновлення машинно-тракторного парку є вимогою часу. Експлуатація морально та фізично застарілої техніки тягне за собою додаткові витрати, що суттєво підвищує собівартість продукції лісогосподарського виробництва.

Тож трактор буде використовуватися при виконанні лісогосподарських робіт – для трелювання лісопродукції, підготовки ґрунту й доглядах за лісовими культурами, для виконання комплексу робіт в розсаднику та протипожежних заходів. Працюватиме нова техніка в Шевченківському лісництві. За результатами останнього базового лісовпорядкування 2013 року в новому ревізійному періоді Шевченківське лісництво буде найбільшою ресурсною базою в лісгоспі. Тут щорічно заготовлятиметься близько 10 тис. кубометрів лісопродукції. Як відомо, саме від обсягів лісозаготівель прямо залежать об’єми лісокультурних робіт, які теж неможливо ефективно виконати без належного рівня механізації.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x