На Черкащині зріс рівень захворюваності на грип і ГРВІ

На Черкащині зріс рівень захворюваності на грип і ГРВІ

За третій тиждень цього року, тобто з 10 по 16 січня, в Черкаській області на грип і ГРВІ захворіло 6 143 особи, з них 3 162 дитини. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Порівняно з попереднім тижнем приріст захворюваності на грип та ГРВІ збільшився серед дорослого населення на 120,2 відсотка, а серед дітей – на 69,4 відсотка. Госпіталізовано 518 осіб, – проінформувала Наталія Денисенко, лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду і епіданалізу Державної санепідслужби в Черкаській області. – Найвищі показники захворюваності в Черкасах, Умані, Кам’янському та Чорнобаївському районах. Рівень захворюваності по області нижчий епідеміологічного порогу, розрахованого на січень, на 25 відсотків. Перевищення епідпорогу минулого тижня не зареєстровано.

Як зазначила Наталія Іванівна, з початку епідемічного сезону 2014–2015 рр. на Черкащині проти грипу щеплено 2 716 людей, що становить 13,6% від запланованої кількості осіб, які належать до груп медичного та епідемічного ризику.

Найбільший показник захворюваності на грип та ГРВІ – в містах із великим населенням. Так, в обласному центрі до медичних закладів звернулася 2 521 особа, з них – 1 217 дітей. Госпіталізовано 143 особи з тяжкою формою протікання хвороби або з ускладненнями (пневмонія, бронхіти, пневмобронхіти).

– Рівень захворюваності на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції в нашому місті лише на 3,4 відсотка нижчий епідеміологічного порогу, – висловив занепокоєння головний державний санітарний лікар Черкас Василь Загородній. – Якщо ж темпи поширення захворюваності цього тижня будуть такими ж, як і минулого, то перетнемо епідпоріг і вступимо в період епідемії.

Однак цього, за словами Василя Володимировича, можна уникнути, дотримуючись профілактичних заходів. А саме: батькам не відправляти хворих дітей у школи й дитсадки, дорослим із симптомами вірусних інфекцій не йти на роботу й не заражати оточення. До того ж, порушення режиму й порад лікаря може дати ускладнення або навіть призвести до смерті. За можливості бажано ходити пішки, уникаючи скупчення людей у транспорті. Під час кашляння чи чхання користуватися носовою хустинкою й нею в жодному разі не витирати очей, щоб не заразити кон’юктиву ока. Перед виходом на вулицю варто змастити порожнину носа оксоліновою маззю, яка знищує віруси. Повернувшись додому, обов’язково треба вимити з милом руки й бажано – носову порожнину, поки вірус ще не проник у слизову оболонку.

– Оскільки накладено мораторій на перевірки санепідслужбою, то звертаюся до керівників усіх підприємств, організацій, установ, які відвідує велика кількість людей, щоб вони запровадили епідеміологічний режим, – наголошує головний державний санітарний лікар Черкас. – Це регулярне провітрювання приміщень, вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів, недопускання хворих працівників до роботи. Завдяки таким спільним зусиллям ми зможемо знизити рівень захворюваності на вірусні інфекції й не допустити епідемії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x