Чи потрібне харчування дітей у школі і чиїм коштом?

Закон України від 28.12.2014 відмінив обов’язковість харчування учнів початкових класів, переклавши повноваження щодо вирішення цього питання на місцеві органи виконавчої влади та (або) самоврядування. В умовах обмеженого фінансового ресурсу, коли в окремих районах і містах не забезпечуються видатками захищені статті (зарплата, енергоносії), зрозуміло, постане питання відміни гарячого харчування. Скоріше за все, безкоштовне харчування в навчальних закладах надаватиметься учням 1-11 класів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, з особливими освітніми потребами.

Та не спішіть обурюватися і звинувачувати в усьому Уряд. Ми ж не вперше зіткнулися з цією проблемою. Були у нас і гарячі обіди, потім тільки обов’язковий стакан молока, потім років 10 зовсім не харчували молодших школярів за рахунок бюджетних коштів. І лише з 2004 року ця норма повернулася, але впроваджувалась досить натужно. Були періоди, коли ці гарячі обіди підмінялися чаєм з булкою.

3-5-7 гривень на харчування однієї дитини. Для когось це єдина тарілка супу в день, а хтось зовсім не ходить до їдальні, бо батьки забороняють і відповідно годують самі. Тому я солідарна з Міністром фінансів Н. Яресько, що в питанні надання безкоштовних обідів потрібен адресний підхід: комусь збільшити суму і дати повноцінний обід, а хтось може заплатити за такий обід.

З 19 січня Київська міська рада скасувала безкоштовне харчування. Столичні школярі 1-4 класів не будуть отримувати безкоштовні обіди в школі, їх збережуть лише для учнів пільгових категорій, а інші учні матимуть змогу купити обід. Тому пропозиція міського голови Черкас Сергія Одарича, який запропонував поділити витрати на таке харчування між міським бюджетом і батьками, наразі є оптимальною. Він якраз не пропонує скасувати повністю обіди для молодших школярів, а розділити фінансову відповідальність з батьками. За таких умов і якість обідів підвищиться, і зловживання з бюджетними коштами зменшаться.

Харчувати безкоштовно необхідно всіх дітей пільгових категорій, проте додати до вже виписаних категорій дітей з неповних, асоціальних сімей. Спростити процедуру надання довідок для отримання безкоштовного харчування (іноді батьки місяцями не приносять підтверджуючі документи, а діти в школі втрачають свідомість від голоду). Усім іншим дітям, чиї батьки фінансово здатні купити обід, надавати такі послуги в шкільних їдальнях.

Проте, хочу застерегти всіх, хто, затверджуючи бюджет на 2015 рік, дбатиме лише про економію коштів. В області близько 55 відсотків дітей мають захворювання. За статистикою хвороби кишково-шлункового тракту посідають 2 місце (майже 49 відсотків). Кількість хворих учнів порівняно з дошкільнятами збільшується в рази! Тож чи варто економити на здоров’ї своїх дітей?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x