Про таємниці стрімкого розвитку, помилки і успіхи – грузинський політик-реформатор Іло Глонті

Про таємниці стрімкого розвитку, помилки і успіхи – грузинський політик-реформатор Іло Глонті

Чому Грузії вдалося і що заважає Україні? Усі таємниці стрімкого розвитку цієї євразійської держави, її досвід втілення радикальних і водночас блискучих реформ обговорили сьогодні в Черкасах на зустрічі з представником команди Михайла Саакашвілі, а нині – радником Міністра юстиції України Іло Глонті.

Ініціював проведення такого обговорення міський голова Черкас Сергій Одарич. Так, під час презентації, яку для черкащан провів відомий у Грузії реформатор, Іло Глонті розповів про ключові зміни в галузях охорони здоров’я, освіті, соціальній сфері й державному управлінні цієї країни.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській обласній раді.

– Найголовніша наша реформа – боротьба з корупцією. Із цього має почати й Україна. Без цього неможливо побудувати всі інші системи. Якою б ефективною не була система освіти, якщо там є корупція, це все зводиться нанівець, – сказав він.

А ще він наголосив, що процес реформування потребує значних зусиль. Адже не існує визначеної формули успіху в проведенні реформ і без політичної волі не допоможуть жодні експерти. Це – щоденна робота, щоденний розвиток як держави, так і населення.

Після презентації міський голова поділився своїми враженнями від почутого й акцентував на необхідності для України пошуку свого унікального шляху розвитку.

– Свого часу економіка Грузії була повністю знищена, народ цієї країни фізично не міг жити далі, потрібно було все починати з «нуля», – зауважив він. – Коли Грузія входила в режим реформ, там не було ніяких олігархічних груп, які б могли цьому протидіяти. Тобто протидії реформам не могло в принципі бути. На жаль, в Україні далеко не всі готові до реформ, оскільки певним олігархічним групам вони не потрібні.

Міський керманич акцентував на особливій ролі політичної еліти, яка стала каталізатором змін.

– У Грузії в політичній еліті була політична воля на проведення реформ. В Україні, на жаль, її нема. Пожертвувати своїм рейтингом заради втілення реформ ніхто не наважується. Ці фактори нині суттєво відрізняють Україну від тогочасної Грузії, тож способи втілення таких реформ треба шукати інші.

Подібної думки дотримується й Іло Глонті:

– Попри те, що реформи в Грузії пройшли успішно, не можна в жодному випадку копіювати якісь реформи. Ми їздили в Америку, у Сингапур та Європу, дізнавалися що і як там працює, а вже потім застосували це в нашій країні, аналізували, що буде кращим.

Підсумовуючи свою презентацію, Іло Глонті зауважив, що першопрохідцям в Україні боятися радикальних змін не слід, наголосивши, що на цьому шляху будуть як помилки, так і успіхи. За його словами, реформатор має вчитися на цьому.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x