Чому журналістів не пускають до суду?

Чому журналістів не пускають до суду?

Резонансну справу про вбивство кам’янським старшокласником молодшого школяра вирішили розглядати в закритому режимі
Сьогодні журналіста «Нової Доби» не пустили на чергове засідання по справі Ігоря Слабенка. Зазначену справу було призначено до розгляду у апеляційному суді Черкаської області на 15 січня 2015 року на 11.30, потім перенесено на 22 січня.

Проте журналісти до зали суду так і не потрапили. Як пояснив на наш інформаційний запит голова апеляційного суду Черкаської області Володимир Миколайович Бабенко, то він би «слухав цю справу у відкритому судовому засіданні з дозволом фотозйомки, відеозапису, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню». Але рішення стосовно відкритості/закритості слухання справи перебуває виключно у компетенції колегії суддів, які провадять справу. «Голова суду не має повноваження впливати на рішення суддів (у тому числі і стосовно формату слухання справи)», – говорить пан Бабенко.

Більше того, на запит про допуск на засідання журналіста та фотокореспондента нашого видання пан Бабенко роз’яснив, що «у разі слухання справи у закритому судовому засіданні на ньому можуть бути присутні лише сторони та інші учасники кримінального провадження (п. 4 ст. 27 КПК). Винятки для представників засобів масової інформації не передбачені».

Навіть якщо судове засідання закрите – рішення завжди оголошується прилюдно.

Також Володимир Миколайович нагадав, що проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню, а також проведення звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури допускаються на підставі ухвали суду, що приймається з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду (п.6 ст. 27 КПК).

Фото з попереднього судового засідання по цій справі, коли журналістів ще пускали вільно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x