На Уманщині запрацювала сушарка на альтернативному паливі

На Уманщині запрацювала сушарка на альтернативному паливі

На Уманщині Черкаської області за три роки «виріс» сушильний комплекс, що працює на альтернативному паливі. Сушарка обробляє за добу 150 тонн будь-якого зерна і зменшує собівартість сушіння в 3-5 разів у порівнянні з газовими сушарками. Про це «Новій Добі» повідомили у прес-службі ОДА.

Три роки тому господарство було занедбане. Тепер воно активно розвивається, майже кожного дня тут приймають делегації зі всієї України. Аграрії від Закарпаття до Харкова бажають на власні очі бачити ексклюзив від Олександра Поліщука – унікальний сушильний комплекс.

– Перед сучасним керівником господарства стоїть завдання: вчасно зібрати врожай і зберегти його, довівши до ДСТУ, щоб реалізувати його за якомога вигіднішою ціною. Ми підрахували, що левова частка витрат припадає на те, щоб забезпечити послуги елеватора і транспорту. При невеликій кількості посівних площ, як у нас – 450 га, це недозволена розкіш. Тому мені спала на думку ідея мати власну сушарку – енергомічну та екологічну, яка б дозволила мінімізувати витрати на зберігання зерна, – розповів господар підприємства Олександр Поліщук.

Сушарка працює на альтернативному виді палива – деревинних гранулах, сировину для яких надає ДП «Уманське лісове господарство», а також деревообробні підприємства, що реалізують тирсу. Подвійна користь у тому, що «Сяйво», так би мовити, підчищає території лісового господарства. Витрати на таке паливо в 5-6 разів менші, ніж на газ. До того ж проект передбачає повну автоматизацію, що дозволяє легко і якісно контролювати процес сушки.

Важливо, що цей комплекс є універсальним, дозволяє сушити будь-яке зерно. Сушарка обробляє 150 тонн за добу, а всього за місяць роботи через неї пройшло вже біля 5 тис. тонн зерна. Тож сьогодні ця сушарка – це справжній ексклюзив для Уманського району. Ефективне використання наявних можливостей та застосування енергозберігаючих технологій дали чудовий економічний результат.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x