Останній місяць зими

Останній місяць зими

Лютий – примхливий і важкопрогнозований місяць. Протягом навіть одного дня погода може різко змінюватися. Він повний несподіванок: може морозити, хурделити, а може і гріти. За це його називають місяцем вітрів і кривих доріг, а ще – місяцем сніговіїв. Звичайні явища у лютому – хуртовини, тумани, посилення вітру, ожеледь, налипання мокрого снігу. Та як би не сердився лютий, він не може змінити віко¬вічного природного циклу, за яким після цього місяця настає весна.

«Межень», «казибрід» чи «бокогрій»

Українці недаремно назвали останній місяць зими саме «лютий». Він надзвичайно холодний і сніжний. Про це свідчать і інші народні назви: «казидорога», «казибрід». В основі цих слів лежить дієслово «казитися», тобто «лютувати», «скаженіти». У народі лютий ще називають «бокогрієм», бо цього місяця сонце гріє лише повернутий до нього бік, а другий при цьому мерзне. Земля, особливо вночі, остуджується, а денні скісні промені ще безсилі. Латинською мовою лютий – «фебріаріс», що означає «очищення» (мається на увазі перед тим, як природа має знову пробудитися). А ще лютий називають «межень». Побутує повір’я, що раніше було 10 місяців, і лише згодом додалися січень і лютий. Тож лютому й дісталося найменше днів. За те, що його так «укоротили», він і сердиться своєю погодою. А за те, що він був останнім у році (раніше рік починався з березня), його назвали «межень».

Вітри і температури
У лютому в центральних областях в середньому ви¬падає 39 мм опадів. Багато снігу випало в 1990 році – 49 мм, а 1998 рік був найменш безсніжним – 11 мм. У 1969 і 1985 роках товщина снігу сягала 45–50 см. Ґрунт узимку часто промерзає до 60 см, але бувають роки (хоч і рідко), що й до 140 см. Крига на водоймах найбільше промерзала до 60 см у 1972 році.
Температурні показники повітря відрізняються навіть у населених пунктах області, а в невеликому селі вони в низинних місцях на підвищенні різняться в декілька градусів. Тому температури, подані в моїх прогнозах, середньо-орієнтовані. У зимову пору добре справджується прогноз по новонародженому місяцю. Якщо він з’явився лежачи, це до відлиги й потепління, які часто буватимуть до наступного його народження. А коли більш вертикально, це до холодів і морозів. У січні новий місяць буде 20 січня, а потім – 19 лютого. Придивіться до нього.

Погода по декадах
1 декада. Вітри часто змінюватимуть свій напрям, але більше їх буде західного і південно-західного напрямків, помірних за силою і посилених поривчастих: 7 – 12 – 15 м/сек. Сонячних днів очі¬кується небагато, але сонце часто проглядатиме при хмарних із проясненнями днях.
Уночі в першій половині декади очікуються невеликі плюсові температури від 0°С до + 6°С. У другій половині декади поступове зниження температури: спочатку з -1°С, а до закінчення – до -14 °С. Удень аналогічно: в 1-ій половині декади від 0 °С до +10°С, у другій – зниження від – 8° до -10 °С. Починаючи з 3 лютого температура змінюватиметься. З 4.02 до 10.02 – погожі дні. Опади траплятимуться нечасто.
2 декада. Багато вітрів північно-за¬хідного, південно-східного, північно-східного напрямків слабкої сили; мало буде помірних, більше – поривчастих, до 7 – 12 м/сек. Побільшає сонячних днів. Їх буде майже порівну з хмарними. Вночі мінусові температури від 0° до -15°С. Удень від 0°С до -6°С, в окремі дні – відлиги + 2° … + 4 °С. З 12.02 до 20.02 вітряна й примхлива погода, зниження температури, а також опади.
3 декада. Вітри часто змінюватимуть свій напрям, вони будуть помірної сили і посилені до поривчастих, 7 – 12 м/сек. Хмарних і хмарних із проясненнями днів майже орієнтовно порівну. Нічні температури від 0°С до – 6°С. Буватимуть відлиги, з + 1°С до + 3°С. Удень невеликі плюсові температури, + 2°С … + 6°С, але в окремі дні – біля 0°С. З 22.02 спостерігатиметься зміна температури. З 24.02 поривчасті вітри. З 20.02 до 25.02 будуть опади, хуртовини, відлиги.

Тварини-метеорологи
Ворона. Добре прогнозують узимку погоду найближчих днів ворони. Якщо ці птахи літають у повітрі або сідають на верхівки дерев і сильно каркають, то слід чекати снігопаду. Опускаються донизу і сідають на землю – перед відлигою. Якщо звечора сідають на верхівки дерев, цим віщують мороз. А коли вони вибирають для цього нижні гілки дерев, це на вітер. Перед бурею і заметіллю ворони стурбовано злітають високо в небо, кружляють, опускаються на землю, знову піднімаються в небо. Ворони каркають зграями – до морозу, а коли піднімаються високо в небо – до негоди.
Бабак. В Україні віднедавна 2 лютого (а потім і 15 лютого) в народі називають «Днем бабака-прогнозиста». Вважається, якщо цього дня тваринка побачить свою тінь, весна буде пізньою, не побачить – ранньою. Насправді йдеться про те, чи буде день настільки сонячним, щоб від бабака з’явилася тінь. Тобто простіше можна сказати так: коли цей день сонячний, то весна очікується пізньою, якщо ж хмарний – на ранню весну. Утім, «День бабака» стає гарною традицією, яка приносить радість, нагадує про прийдешню весну і разом із тим привертає увагу людей до народних прогнозів.
Лебеді. Насправді ці птахи не мають жодного стосунку до погоди лютого, але я хочу розповісти одну історію, яка вразила мене до глибини душі.
На ставку, біля села Жолудькове, навесні сіла пара лебедів, щоб дати життя потомству. Та не судилося. Зла рука вбила одного з лебедів. Зоставшись один, птах тужив, самотньо плаваючи по ставу. Нікуди не відлітав. Ніхто й до нього не прилітав. Думалося: пролітатимуть восени лебеді на південь, то полетить і він з ними. Але самотній лебідь залишився. Настала зима, вода замерзала, плавати не було де (як і добувати їжу). Прийшов я до ставу, обійшов його, але лебедя не було. Запитав у людей, чи не бачили. Сказали, що лебідь піднявся високо в небо, склав крила і впав на берег. Він загинув, зберігши лебедину вірність. Я інколи ходжу до цього ставу, де загинули лебеді. Ці птахи з того часу на ньому не поселяються. А так хочеться, щоб ранньої весни після льодоставу на наших водних плесах з’явилися білосніжні птахи, щоб пробудили в нас вірність, любов і кохання, а ми до них – добро і милосердя.

Народні прикмети
Передвісником ожеледиці є туман.
Що сильніші морози, то малоймовірніші снігопади й хурделиці.
Погано горять дрова – на відлигу.
Хуртовина вдень віщує мороз уночі.
Собака на снігу качається – до заметілі. А лягає на сніг – на потепління.
Гуси чи качки купаються в снігу – на відлигу.
Снігурі туляться до оселі – на великий снігопад.
Сніг іде, мов крупа, – чекай морозу на тиждень.
Корова закидає хвоста на спину – будуть вітри й опади. Увечері п’є багато води – на мороз.
Свиня рохкає, хоч і сита, – на мороз.
Замовкли птахи в клітках кімнати – на мороз.
Температура в хаті знизилася без причини – на потеп¬ління, відлигу, що настануть незабаром.
Півні дружно співають – на відлигу.

Прогностичні дні
1 лютого називають Макаром-Весновказником. Якщо цього дня буде погода гарною, то й весна буде ранньою, ясною. Коли буде холодно – весна буде прохолодною, пізньою.
4 лютого – Напівзимник. Який день, такою буде й погода весь тиждень.
6 лютого – Оксани (Дороти) і 8 лютого – Напівхлібник. Погода цих днів прогнозує, якою буде весна.
10 лютого – Юхима. 14 лютого – Трохима. Вітер у ці дні віщує, що літо буде мокре і дощове. Відсутність вітру – до сухого літа.
15 лютого. Зима з літом зустрічаються, тому й називається цей день Стрітення. Ще одна влучна назва – Зимовітер. Є ще інша назва – Громниця. З цим днем пов’язано багато народних прикмет, які добре справджуються.
* Громниця – зими половина.
* Громниця – скидай рукавиці, близько весна.
* Стрічається на Стрітення зима з весною, щоб поборотися: кому йти наперед, кому вертатися назад.
* На Стрітення повертається птиця до гнізда, а хлібороб – до плуга.
15 лютого за фенологічними ознаками закінчується «ко¬рінна зима» і розпочинається «перелом зими», який завершується 18 березня.
З 15 до 22 лютого буде Масляна. Це останній тиждень перед Великим постом. Свято хороше тим, що головною обрядовою їжею на Масляну є вареники з сиром та сметаною, млинці на маслі, млинці-налисники з сиром, запечені у сметані, вареники з картоплею чи капустою, засмаженою на маслі, локшина на молоці. У бідні і неврожайні роки сумно жартували: «Масляна – баламутка, обіцяла сиру й масла, та не хутко».
* Яка погода на Масляну, подібною буде і на Великдень.
* Як сонце сходить рано, то й весна буде ранньою. Пізно – на пізню весну.
19 лютого – Вакула. Холодна і морозна погода прогнозує непостійну, бурхливу весну і дощове літо. Коли тепло, буде хороша весна і сухе спекотне літо.
23 лютого – Прохорів день. Кажуть: «До Прохора баба охала. Прийшов Прохір і Влас – уже весна в нас».
24 лютого – Власів день. Потепління, відлига цього дня завбачає, що в подальшому морозів не буде. «Прийшов Улас – з печі злазь». І навпаки.
27 лютого – Мелатія. Хороший, погожий день віщує гарне літо. І навпаки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x