Сергій Тулуб: «Мітинги, стихійні заворушення й штурми не вирішують головних проблем, через які люди вийшли на євромайдан»

Сергій Тулуб: «Мітинги, стихійні заворушення й штурми не вирішують головних проблем, через які люди вийшли на євромайдан»

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Тулуб зустрівся за \”круглим столом\” із провідними журналістами області, серед яких був і власний кореспондент “Нової Доби”, та відповів на їхні запитання. Під час розмови очільник Черкащини дав власну оцінку подіям останніх днів у країні та, зокрема, області.

– Влада постійно говорить про високі показники в економіці, про зростання зарплат і пенсій. Але нині на мирних мітингах люди масово нарікають на діяльність влади. Як би Ви оцінили таку ситуацію?

– Та хвиля протестів, яка прокотилася нашою державою, не носить суто економічний характер. Вимоги мітингувальників ніяк не пов’язані з виплатами заробітних плат чи пенсій. Люди хочуть жити ще краще, і це цілком закономірно.

Пригадайте один із перших прийнятих Президентом України Віктором Януковичем законів – Закон України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики». Він, як і програма «Україна для людей», передбачає зростання доходів кожного українського громадянина. Поруч із цим у всіх ланках влади реалізовуються соціальні ініціативні Президента України. Вони спрямовані на підтримку малозабезпечених верств населення та передбачають створення нових робочих місць.

Євросоюз став такою собі «рожевою мрією» українців. Та угода про асоціацію – це ще не членство України в Євросоюзі. Мені інколи здається, що багато хто уявляє собі, немов, якщо Президент поставить свій підпис під Угодою – ми одразу ж опинимось в Європі й у нас ніби за порухом чарівної палички збільшаться в десятки раз зарплати, пенсії і так далі. Для таких змін потрібне економічне підґрунтя. Насправді ж нині існує багато ризиків, які неминуче погіршать економічну ситуацію в країні.

Для прикладу, візьмемо лише одну з вимог, що стосується цукрової галузі. Угода передбачає тарифну квоту експорту цукру в ЄС 20 тисяч тонн на рік. І це в той час, коли тільки наша область у гарний рік могла виробити 200 тисяч тонн. У той же час квоти імпорту цукру з Європи в Україну для початку – на рівні 30 тисяч тонн, а через 5 років – 40 тисяч тонн.

Якщо підписувати угоду в нинішній ситуації і на таких умовах, то економічний спад неминучий.

Я хочу ще раз повторити слова Президента, що альтернативи побудові суспільства європейських стандартів в Україні немає. Водночас принциповим питанням є все, що стосується умов асоціації. Рішення має бути максимально виваженим, адже в разі непродуманих кроків основний тягар ляже на плечі пересічних громадян.

– За останні кілька днів у Черкасах відбулося відразу два провладні мітинги. Як сказали нам студенти минулої п\’ятниці, які були кістяком зібрання, їх туди зігнали. Прокоментуйте ситуацію, будь ласка.

– Не тільки в Черкасах, а й у Кам’янці, Звенигородці, Умані та Золотоноші за останній тиждень відбулося чимало акцій та мітингів.

Знаючи волелюбний характер нашої молоді, важко припустити, що її узагалі можливо кудись «зганяти» чи ще якимось чином до чогось примушувати. Як провладним, так і опозиційним силам. У свою чергу, ми як обласна влада поділяємо прагнення молодого покоління здобувати європейську освіту, жити й працювати в європейській державі.

Я запевняю учасників подібних акцій, що адміністративного тиску, відрахувань, позбавлення стипендій не буде.

Водночас я звертаюся до керівників навчальних закладів, учнів, студентів, їхніх батьків та викладачів: нам слід у жодному разі не допустити втягування дітей, школярів у політичні та силові протистояння.

Якщо в нас із вами зайшла мова про масові акції, що відбувалися вчора, то чому ви не ставите запитання, якими мотивами керувався один опозиційний кандидат, коли нацьковував дітей, 9-класників, рушати на міліцейський кордон? Знаючи, що це може спровокувати конфлікт із правоохоронцями? Це що, прагнення влади за будь-яку ціну чи що?

Ось на які ситуації треба звертати увагу та робити все, щоб наші діти й онуки не опинилися заручниками політиків.

– Чи можете Ви як голова ОДА гарантувати, що в Черкасах не повториться силовий сценарії розгону мирних акцій, як у столиці?

– Як голова обласної державної адміністрації робитиму все можливе для того, щоб у жодному разі не допустити подібного на Черкащині.

Наразі спільно з правоохоронними органами нашої області ми розробили план заходів стосовно забезпечення громадського порядку й недоторканості мирних громадян України.

Я засуджую ті події, які відбулися в ніч проти 30 листопада на столичному Майдані. Переконаний, що правоохоронні органи дадуть юридичну оцінку цим подіям і винуваті будуть покарані. І для цього не треба блокувати роботу вищих органів влади.

Водночас, якщо в нас є такі провокатори, що руйнуватимуть конституційний лад у державі, ми готові стати на підтримку чітких дій Президента України. Уберегти жителів області від провокативних дій – зараз основне. Для цього ми підсилили охорону всіх службових та адміністративних приміщень, шкіл, медичних закладів.

– Днями пройшла позачергова сесія обласної ради, де було прийняте звернення до Президента України з проханням стабілізувати ситуацію в країні. Чи можна це оцінювати як прохання ввести надзвичайний стан у країні?

По-перше, я хочу подякувати депутатам обласної ради, які ініціювали скликання позачергової сесії. Більшість депутатів засвідчили свою підтримку євроінтеграційного курсу Президента України. Сесія відбувалася відкрито та демократично. Представники всіх політичних сил у обласній раді отримали можливість висловити свою громадянську позицію з приводу суспільно-політичної ситуації в державі. Думки звучали різні. Але в жодному з виступів ви не почули про введення надзвичайного стану.

– То все ж таки, які Ви бачите варіанти мирного вирішення тих протистоянь, які зараз відбуваються в суспільстві?

Багато чого в Черкасах залежатиме від подій у столиці. На жаль, чимало наших опонентів керуються вказівками керівників із Києва.

Я, як і депутати обласної ради, врегулювання конфлікту вбачаю тільки шляхом всеукраїнського \”круглого столу\” за участю представників усіх політичних партій та громадських об’єднань.

І з цією ж пропозицією звернувся до політичних сил нашого регіону провести такий \”круглий стіл\” на Черкащині.

Я переконаний, що відкритий та конструктивний діалог упередить будь-які конфлікти й протистояння в суспільстві. Тільки разом ми зможемо зробити нашу державу країною ЄС. Також я запропонував відверто обговорити й проаналізувати це питання на сесіях районних та міських рад.

Депутати обласної ради більшістю голосів підтримали мою пропозицію. Я вже запрошував кандидатів у народні депутати України Миколу Булатецького і Леоніда Даценка на зустріч, яка могла б зняти багато гострих питань, пов’язаних із суспільно-політичною ситуацією в державі. Проте опозиціонери не забажали спілкуватися в форматі відкритого діалогу. Утім, моя пропозиція залишається в силі.

– Чому в понеділок вхідні двері до ОДА на час проведення сесії були заблоковані палицею зсередини і туди впускали винятково по якихось списках? Із іншого входу до Будинку рад стояв кордон міліції, який теж не впускав журналістів навіть після пред\’явлення посвідчення?

– У зв’язку з останніми подіями в Києві, є офіційне розпорядження щодо посилення контролю за перебуванням у приміщенні Будинку рад. У ньому йдеться про правила перебування тут. Пригадайте, коли в Київській міській державній адміністрації побили вікна й двері. Але ж там працюють люди! Нічого не повинно заважати їм спокійно прийти на робоче місце й виконувати свою роботу.

Водночас, зі свого боку ми робили все, щоб посилені заходи безпеки не створювали незручності журналістам. І всі, хто був присутній на позачерговій сесії обласної ради, бачили, що до сесійної зали потрапили абсолютно всі, хто цього хотів. У тому числі, і кандидат у народні депутати Леонід Даценко, представники партії УДАР, журналісти опозиційних видань.

Додам, що попередня акредитація – обов’язкова процедура для того, щоб журналіст міг потрапити туди, куди хотів, наприклад, у приміщення Адміністрації Президента чи Верховної Ради.

– І наостанок, Сергію Борисовичу, закінчується черговий бюджетний рік. Наскільки вже можна прогнозувати: чи всі заплановані бюджетні видатки будуть профінансовані?

– Я можу сказати, що по деяких статтях фінансування буде навіть більшим запланованого. Підсумки цього року показали, що по деяких видатках було перевиконання, по деяких – недовиконання. Тому ми здійснили заходи по перерозподілу видатків і надходжень.

Однозначно можу сказати те, що стовідсотково будуть профінансовані всі захищені видатки, такі як заробітна плата бюджетникам, медикаменти, продукти харчування та соціальні виплати населенню.

Крім того, бюджет має всі можливості розрахуватись за всі, без винятку, надані роботи та збудовані об\’єкти.

Великі надії ми покладаємо на наступний рік, який для нас є дуже показовим у плані відзначення ювілею області та 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Державний бюджет 2014 року буде спланований таким чином, щоб суттєво збільшити фінансування розвитку регіонів. На цьому вчора наголосив і Президент України Віктор Янукович в інтерв’ю журналістам українських телеканалів. Ми очікуємо значне збільшення субвенцій з державного фонду регіонального розвитку – до 150 мільйонів гривень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x