Юного черкащанина номінуватимуть на премію «Герой-рятувальник року»

Юного черкащанина номінуватимуть  на премію «Герой-рятувальник року»

Студент першого курсу Черкаського медичного коледжу Максим Капура цієї неділі врятував двох людей, що провалилися під кригу на Дніпрі. Ризикуючи власним життям, проте, неухильно дотримуючись усіх правил порятунку потопаючого, Максим витягнув з ополонки хлопчика та дорослого чоловіка, які в той момент перебували на межі життя і смерті. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ДСНС України в Черкаській області.
– Близько четвертої вечора ми з подругою гуляли берегом Дніпра, коли побачили незвичайну картину: як здалось мені здалеку – батько та двоє дітей «валялись на льоду». Проте, підійшовши ближче, я роздивився і зрозумів, що люди не бавляться, а тонуть, – розповідає Максим Капура.

Юного черкащанина номінуватимуть  на премію «Герой-рятувальник року»

В ополонці опинився семикласник та випадковий чоловік, що намагався врятувати хлопчину. Як виявилось пізніше, до надзвичайної ситуації ледь не призвели дитячі пустощі на воді. Двоє друзів 13 та 14 років бавились на кризі, яка біля берега була присипана піском. Стрибаючи на льоду, один із хлопчиків провалився та почав тонути. Товариш, намагаючись його врятувати, сам потрапив у крижану воду. На щастя бешкетників, поряд проходив чоловік, який витягнув одного зі школярів на берег, під час порятунку другого провалився і сам мало не пішов на дно. Проте нагодився 17-річний Максим, який не роздумуючи кинувся на допомогу. Не розгубившись, Максим обережно наблизився до краю ополонки і протягнув потопаючому хлопчику товсту гілку. Вхопившись за неї, потерпілий зміг вибратися на міцний лід, а звідти, юнак переніс його у безпечне місце.

Юного черкащанина номінуватимуть  на премію «Герой-рятувальник року»

– Лід тріщав піді мною і було дуже страшно, але не за себе, а за цих людей, які просто зараз можуть загинути на моїх очах. Врятований хлопчик так замерз, що майже не відчував свого тіла і ледве міг рухатись, – згадує юний рятівник.
Випадковий перехожий, який також помітив цю подію, прибіг на допомогу із мотузкою. Об’єднавши зусилля, їм вдалося витягнути з ополонки і потопаючого чоловіка.

Максим не залишив врятованих людей і після того, як усі потерпілі опинилися на березі. Він завів переляканих хлопчиків до найближчого магазину та дав врятованому семикласнику свою куртку. Тим часом подруга Максима викликала «швидку» і рятувальників. На місце події оперативно приїхало два чергових караули з найближчих пожежно-рятувальних частин, проте, як стверджують самі рятівника, якби не мужність Максима Капури, надзвичайна подія могла б закінчитися трагедією.

– Дії Максима, незважаючи на його молодий вік і недосвідченість у рятувальній справі, були дуже сміливими та професійними. Це і врятувало життя потерпілим, адже з цієї історії бачимо, що неправильно проведені рятувальні дії можуть стати фатальними і для самого рятувальника. Лід – дуже підступна річ. Одна помилка може коштувати життя, – зауважив начальник Черкаського міського відділу Управління ДСНС у Черкаській області Андрій Хижняк.

Юного рятувальника нагородили «по гарячих слідах». У черкаському медколеджі, де Максим здобуває професію фармацевта, були проведені урочисті збори. Голосними оплесками вітали юного героя його одногрупники. Від рятувальної служби області Максим отримав грамоту «за врятовані життя» і фотоапарат, а також був премійований рідним навчальним закладом.

Черкаська обласна рятувальна служба номінуватиме Максима Капуру на Всеукраїнську премію «Герой-рятувальник року».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x