У Черкасах рятувальники протягом доби двічі збирали ртуть

У Черкасах рятувальники протягом доби двічі збирали ртуть

Учора пізно ввечері до рятувальників надійшло повідомлення про те, що в одній із квартир, що в будинку на вулиці Бидгощській у Черкасах, унаслідок необережності господарів розбився побутовий термометр, через що в помешканні стався розлив ртуті. До місця події виїхали фахівці держслужби із надзвичайних ситуацій, які під час демеркуризації квартири зібрали близько 4-х грамів розлитої ртуті. Про це «Нова Доба» дізналася в управлінні ДСНС у Черкаській області.

Сьогодні ж о 03:54 у квартирі житлового будинку на вулиці Байди Вишневецького господарка, вимірюючи температуру, ненароком також розбила ртутний термометр. Уже за декілька хвилин після отримання повідомлення на місці розливу небезпечної речовини працювали співробітники групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС. Зібравши близько 3-х грамів розлитої ртуті, рятувальники провели повну демеркуризацію помешкання.

Рятувальники Черкащини нагадують основні правила дій на випадок, якщо в помешканні розлилася ртуть:
• Відкрийте вікна та двері квартири, щоб провітрити приміщення.
• Повідомте рятувальників за номером «101».
• Дихайте в приміщенні за допомогою респіратора.
• Намагайтеся самі зібрати видимі кульки ртуті гумовою грушею або пензликом. Дрібні кульки можна зібрати за допомогою пластиліну чи розмоченої газети. Зі щілин ртуть витягайте латунним чи мідним дротом.
• Зібрану ртуть помістіть у скляну банку, залийте зверху водою та закрийте банку кришкою.
• Після збору видимої ртуті залишіть приміщення до приїзду фахівців, а зібрану ртуть передайте їм.
• Не заходьте в приміщення до одержання висновку фахівців про відсутність небезпеки.
У разі, якщо ви виявили розлиту ртуть, необхідно огородити місце розливу та повідомити фахівців рятувальної служби за номером «101».

Пам’ятайте, що ртуть – отруйна речовина. Вдихання пари, безпосередній контакт цієї речовини зі шкірою й особистими речами дуже небезпечні. Ні в якому разі не викидайте прилади з ртуттю в сміттєві баки, це несе загрозу довкіллю та іншим людям.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x